Kommentti: Tiistai on Koskisen valtava tulikoe – uskaltaisiko Jalonen poiketa suunnitelmasta?

Leijonat lähestyyt turnauksen tärkeimpiä otteluita, kun joukkue kohtaa tiistaina alkulohkon viimeisessä ottelussa Kanadan. Voittamalla tämän Leijonat saisi puolivälieriin ennakkoon selvästi heikomman vastustajan. Kyseessä on myös merkittävä peli joukkueen maalivahtien kannalta.

Suomi lähti turnaukseen Mikko Koskinen selvänä ykkösvahtina. Kakkosmaalivahdista ei ollut oikeastaan edes tietoa, vaan ainoastaan Koskisen tontti oli hakattu kiveen. Koskinen ei ole missään nimessä pelannut huonosti. Neljästä ottelusta on irronnut yhtä monta voittoa torjuntaprosentilla 91,30. Jonain toisena vuotena hänen ykkösvahdin paikasta ei edes keskusteltaisi.

Juuse Saros on torjunut Leijonien maalilla kaksi ottelua. Tuloksena on kaksi voittoa ilman yhtään päästettyä maalia. Iso kysymys kuuluu nyt: kumpi torjuu puolivälierässä?

On lähes varmaa, että Koskinen torjuu sijoituksen ratkaisevan Kanada-pelin. Torjuntajärjestys oli luultavasti lyöty lukkoon jo ennen turnauksen alkua ja sen mukaan on edetty. Tämä peli määrittelee jatkon.

27-vuotias Koskinen johdatti vuosi sitten Pietarin SKA:n kivikovan KHL:n mestariksi. 15 pudotuspelin torjuntaprosentti oli 94,9 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,47. Näytöt kovista paikoista on kiistattomat.

Silti Koskisen otteissa turnauksessa on ollut parannettavan varaa. Yli kaksimetrinen maalivahti ylipelaa monia tilanteita, mikä aiheuttaa välittömästi vaaratilanteita puolustajille. Koskinen antaa myös kollegaansa verrattuna paljon irtokiekkoja.

Saros päästettiin irti Unkaria ja Slovakiaa vastaan. Aivan todelliseen testiin nuorukainen ei joutunut, mutta Saros selvisi otteluista täysin puhtain paperein. Pienikokoinen (178cm) Saros on oikeastaan täysin Koskisen vastakohta. Siinä missä Koskinen hyödyntää isoa kokoaan ja pyrkii tekemään itsensä entistä isommaksi, niin Saros korvaa puuttuvat sentit hurjalla atleettisuudella, nopeudella ja reaktiotorjunnoilla. Saros pelasi viime vuoden MM-kisoissa yhden ottelun ja tuloksena oli jälleen nollapeli. Saldona on siis 180 minuuttia MM-kaukalossa ilman yhtään päästettyä maalia.

Kumpi kantaa torjuntavastuun sitten pudotuspeleissä? Sen ratkaisee Kanada-ottelu. Kari Jalosella kesti viisi ottelua vaihtaa varjojen mailla vaeltanut Teemu Pulkkinen Mikko Rantaseen, joten päävalmentaja ei ole selvästikään kovin innokas tekemään muutoksia. Turnaukseen lähdettiin Koskinen ykkösmaalivahtina, joten Suomen valmennusjohto varmasti rukoilee miehen onnistumista Kanadaa vastaan. Tämä tekisi valmennukselle tilanteen helpoksi ja Koskinen kantaisi suunnitellusti torjuntavastuun puolivälierässä. Mikäli Koskinen sattuisi floppaamaan tiistaina, niin tilanne menisi mielenkiintoiseksi. Uskaltaisiko Jalonen laittaa Saroksen tolppien väliin puolivälierissä vai pysyttäisiinkö jääräpäisesti alkuperäisessä suunnitelmassa?

Kumpi tahansa pudotuspeleissä torjuu, niin maalivahtipeliin Suomi tuskin tulee kuitenkaan kaatumaan. Saros on lyönyt pöytään niin kovat näytöt, että Koskisen on yksinkertaisesti pakko onnistua tiistaina. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Voit seurata kisat MTV Sport -kanavilta ja Katsomo-palvelusta. Suomen ottelut näkyvät MTV3-ilmaiskanavalla. Suomi-Kanada-ottelu alkaa tiistaina kello 20.15. Betsson tarjoaa MM-kisoissa 20 euron riskittömän vedon, millä saat lisäjännitystä peleihin. Pääset lunastamaan tarjouksen tästä.

Kansikuva: All Over Press