Lähellä, mutta niin kaukana – Väänäsen ulosajo käänsi ottelun

Torstaisessa Moskovan illassa nähtiin juuri niin tiukka ottelu kahden hyvän joukkueen välillä, kuin olettaa saattoi. Jokereiden kahden maalin johto vaihtui viimeisen kymmenen minuutin aikana katkeraan tappioon Ossi Väänäselle tuomitun viisiminuuttisen aikana. Loppulukemiin 3-2 päättyneessä ottelussa Jokereiden maaleista vastasivat Niklas Hagman ja Steve Moses. Isänniltä Alexander Radulov keräsi tehot 1+2, ketjukaveri Igor Grigorenko iski lopun tasoitus- ja voittomaalin ja puolustaja Nikita Zaitsev merkittiin kaikkiin kolmeen maaliin syöttäjäksi.

– Mielestäni emme pelanneet vain hyvää 55-minuuttista, vaan olimme läpi ottelun vahvoja. Nyt mennään hotellille, kerätään rivit ja ollaan valmiita huomenna toiseen otteluun. Ei meidän tarvitse muuttaa pelaamisessamme mitään, tiivisti Jokereiden 0-2-maalin iskenyt Moses.

Viihdyttävä avauserä

Odotettu ottelusarja käynnistyi vauhdikkaasti, eikä kumpikaan joukkueista lähtenyt ottelun alussa ainakaan pakittelemaan. Myös keskinäisiä asetelmia haettiin runsailla taklauksilla, joita avauserässä kirjattiin havaintojeni vastaisesti vain yhdeksän: TsSKA:lle seitsemän ja Jokereille kaksi.

Vauhdikas avauserä päättyi maalittomaan tasalukemaan, vaikka molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan ylivoimaa. Jokereille siunaantui ensimmäinen mahdollisuus ajassa 5.11, kun suomalaisten kansansuosikki Alexander Radulov kolasi kiekottoman Petr Koukalin kumoon hyökkäysalueella. Yritys jäi kuitenkin ponnettomaksi, eikä vaarallisia laukauksia kohti Kevin Lalanden maalia nähty.

TsSKA:n etsikkoaika ja ehdottomasti erän parhaat maalintekotilanteet (Niklas Hagmanin tolppalaukausta lukuunottamatta) tulivat, kun Jokereista Koukal sekä Linus Omark ja TsSKA:lta Nikolai Prohorkin ottivat kukin kakkosen mieheen 26 sekunnin sisällä. Erää oli tässä vaiheessa pelaamatta viitisen minuuttia. Huikeassa vireessä oleva Henrik Karlsson kuitenkin nollasi torjunnoillaan TsSKA:n maalintekoyritykset, vaikka esimerkiksi Nikita Zaitsev pääsi laukomaan täysin vapaasti b-pisteiden välistä Radulovin oivaltavan syötön jälkeen. Kehuja pitää jakaa myös Jokereiden alivoimaspesialisteille kapteeni Riku Hahlin johdolla. Syöttölinjat pysyivät hyvin peitossa ja Karlsson näki kaikki laukaukset.

Jäähyjen jälkeen ote pysyi isännillä erän loppuun asti, mutta Jokereiden tiiviisti puolustanut viisikko esti A-luokan maalintekopaikat ja loput hoiti erässä 13 torjuntaa kopannut Karlsson.

Jokerit avasi maalihanat

Toinen erä oli tempoltaan huomattavasti ensimmäistä rauhallisempi, olkoonkin että heti erän alkuun Radulov väläytti varjopuoltaan. Hyökkääjä taklasi Gundersonia selkään Jokereiden puolustusalueella yhdysvaltalaisen ollessa metrin verran irti laidasta. Gunderson selvisi tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä, eikä Raduloville tuomittu tilanteesta jäähyä.

Jokerit pääsi testaamaan ylivoimaansa ottelussa toista kertaa, kun TsSKA-hyökkääjä Jevgeni Korotkoville tuomittiin ryntäysjäähy hänen taklattuaan Ossi Väänäsen kumoon tilanteessa, jossa joku toinen tuomari olisi voinut jättää tilanteessa jäähyn viheltämätta

Toista kertaa ylivoimalle päässyt Jokerit liikutti tällä kertaa kiekkoa huomattavasti paljon nopeammin ja sai TsSKA-neliön liikkeelle. Syntyneen tilan hyödynsi pirteällä pelipäällä ollut Niklas Hagman, joka vei Jokerit johtoon ajassa 25.12 ohjattuaan Ryan Gundersonin viivalaukauksen verkon perukoille. Toisen syöttöpisteen osumaan itselleen kirjasi Juhamatti Aaltonen. Tilanne tarkistettiin varmuuden vuoksi vielä videolta, mutta kiekko vietiin nopean tarkistuksen jälkeen keskiympyrään.

Maalin jälkeen Jokereilla oli pitkään vaikeuksia hyökkäyksiinlähtöjensä kanssa, ja etenkin pakkipari Ossi Väänänen-Topi Jaakola oli avauspelinsä kanssa hyvin verkkainen. Viivelähtöjä viljellyt Jokerit jäi erässä kuuteen laukaukseen, eikä päässyt vaarallisille maalintekopaikoille.

Jos ei kiekollinen peli toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, niin puolustuspeli sen sijaan oli totutun vahvaa. TsSKA ei onnistunut rikkomaan Karlssonin kuparista, vaikka pääsi pyörittämään kahden miehen ylivoimaa 25 sekunnin ajan Atte Ohtamaan otettua kiinnipitämisjäähyn ajassa 30.24, ja Gundersonin liityttyä hänen seuraansa 1.35 myöhemmin yhdysvaltalaisen huidottua Radulovia jäähyn arvoisesti.

Kapteeni Hahl päätti tässä vaiheessa varastaa shown. Uhrautuvaa peittopeliä esittänyt kasvatti hassutteli Ohtamaan päästyä jäähyltä useamman TsSKA-pelaajan kahville ja tappoi käytännössä yksin alivoiman loppuhetket.

Maaleja ei enää erässä nähty, joten Jokerit pääsi päätöserään yhden maalin johtoasemassa.

Hallinnasta tappioon viidessä minuutissa

Päätöserä käynnistyi vauhdilla, kun Hagman pääsi nousemaan vasenta laitaa vapaasti jo 75 pelisekunnin jälkeen. Jokereiden ja Hagmanin harmiksi kiekko kilahti jo toisen kerran metalliin, ja kimposi yläputken kautta verkkoihin.

Läpi ottelun sääntöjen rajamailla pelannut Jevgeni Artjuhin joutui istunnolle estämisestä ajassa 43.26, eikä Jokereiden hyvin pyörinyt ylivoima jättänyt tilannetta käyttämättä. Viivan maersto Gunderson siirsi kiekon Steve Mosesin lapaan, joka otti tyhjän tilan pois ja sijoitti millintarkalla laukauksellaan kiekon yläkulmaan ja Jokerit jo 0-2-johtoon.

TsSKA ei kuitenkaan luovuttanut, vaan tuli maalin päähän ajassa 50.19. Radulov pääsi siivoamaan kiekon Zaitsevin viivapommin jälkeen Grigorenkon nerokkaasta syötöstä tyhjään maaliin.

Jokereiden hukattua ylivoimatilanteensa hetkeä myöhemmin näytti varmalta, että lopusta tulee vielä tiukka taistelu. Harmittoman näköinen puolustuspään taklaustilanne osoittautui lopulta kohtalokkaaksi. Ossi Väänäsen olkapää osui painopistettään laskeneen ja hartioitaan juuri ennen osumahetkeä kääntäneen Prohorkinin päähän, ja hyökkääjä talutettiin jäältä pois. Hetken miettimisen jälkeen tuomarikaksikko lähetti puolustajan suihkuun, eikä TsSKA jättänyt mahdollisuuttaan käyttämättä.

Kymmenen sekuntia jäähyn alkamisesta Grigorenko toi isännät tasoihin ja kun pelikellossa oli 51 sekuntia jäljellä, sama mies teki tyhjäksi Jokereiden hyvän pelin niittamalla kiekon jälleen Karlssonin selän taakse.

Jokerit haki tasoitusta lopussa ilman maalivahtia, mutta ilman tulosta. Näin TsSKA nappasi värikkäiden vaiheiden jälkeen voiton itselleen lukemin 3-2.

Huomenna uudestaan

Jokereiden ei tarvitse muuttaa pelaamisessaan mitään. Peli oli hyvin hallinnassa ja pelisuunnitelma onnistui jäähyjä lukuunottamatta lähes täydellisesti. Puolustus piti TsSKA:n pois maalintekosektoreilta tasaviisikoin, ja omassa kiekollisessa pelissä saatiin luotua maalintekopaikkoja. Jos Hagmanin kaksi tolppalaukausta olisivat menneet sisään, ottelu olisi kääntynyt selkeästi vieraille.

Tänään paljon kyseenalaisia tuomioita tehneisiin tuomareihin ei voi vaikuttaa, joten fokus on pidettävä omassa tekemisessä.

– Se (tuomarilinja) on mitä on. En nähnyt lopun tilannetta (Väänäsen taklaus), mutta totta kai se viisiminuuttinen oli kova ratkaisu tuohon tilanteeseen. Se käänsi lopulta pelin kulun, summasi Moses.

– Me tiedämme, että heillä on vaarallinen ylivoima ja he tekevät maaleja, jos heille antaa tilannetta. Jäähyaitiosta on pysyttävä pois.

Omaa maaliaan Moses kommentoi seuraavasti.

– Hävisimme 3-2, joten ei sillä ole mitään merkitystä.

Jokereiden oma peli oli torstaina kuosissa, eikä mitään isoja muutoksia tarvitse tehdä – paitsi pysyä poissa boksista.

Jokerit hävisi Dinamo Minskille avaukierroksen ensimmäisen ottelun myös kolmannessa erässä, ja marssi oppitunnin jälkeen vakuuttavasti 4-1-voitoin jatkoon. Nähtäväksi jää, toistaako Jokerit temppunsa myös TsSKA:a vastaan.

Uusi mahdollisuus voittoon Jokereille tulee heti huomenna perjantaina. Ottelu alkaa tuttuun tapaan klo 18.30.

Kuva: Pekka Rautiainen