Ässillä mahdollisuus nousta Liigan kärkeen

Liiga-kierroksella pelataan tänään vain yksi ottelu, jossa Porin Ässät isännöi Hämeenlinnan Pallokerhoa. Joukkueet kohtaavat tällä kaudella jo toistamiseen: ensimmäisessä ottelussa Ässät haki vierasvoiton Hämeenlinnasta lukemin 2-1 jatkoajalla. Ässät onkin ollut alkukaudesta selvästi parempi kuin HPK, joka majailee sarjataulukossa sijalla 11.

HPK keräsi kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussaan vain yhden pisteen, jonka jälkeen tahti on ollut parempi vaikkei vielä tyydyttävä. Vierasjoukkueen hyökkäyspeli on ollut sujuvaa, mutta puolustuksessa on ilmennyt suurimmat ongelmat.

HPK:n maalilla on kantanut torjuntavastuun Juuse Saros, jolta odoteltiin turhankin paljon. 19-vuotias kassari ei ole pystynyt pelaamaan samalla tasolla kuin viime kaudella, joka on näkynyt. Saroksen torjunaprosentti onkin ollut alkukaudesta vain 89,69%.

HPK:n viisikkopeli ei ole toiminut puolustussuuntaan toivotulla tavalla ja keskialueelta on löytynyt liikaa väyliä vastustajille, mikä on myös tehnyt Saroksen työn usein hankalaksi. Ässät tulee kotiluolassaan suoraviivaisesti ja lujaa päälle, mikä ajaa HPK:n väkisinkin puolustuskannalle.

Ässien puolutuspeli on puolestaan ollut tyydyttävää. Varsinkin maalivahti Rasmus Rinne on ollut mies paikallaan: kahdeksassa ottelussa miehen taakse on painunut vain 12 kiekkoa, mikä kielii miehen kovasta kunnosta. Rinne ei ole joukkueensa ainut onnistuja, sillä alakerrasta löytyy monia vahvoja oman pään luutia, kuten Tapio Sammalkangas.

Pysyvätkö HPK-tähdet kurissa?

Ässät pärjää pitkälle jo sillä, että se pimentää Kerhon kärkipelaajat. HPK:lla on ollut useita pelaajia, jotka ovat pystyneet pistehtailuun, sillä peräti kahdeksan pelaajaa on yltänyt vähintään viiteen pisteeseen.

Joukkueen ykköskentän muodostavat Marek Viedensky, Jesse Saarinen ja Eero Somervuori. Kolmikon yhteispeli on toiminut hyvin ja heiltä pitääkin nähdä tänään ratkaisuja, mikäli vierasjoukkue haluaa tänään pisteitä Satakunnasta.

HPK:n ehdoton syömähammas on ollut Zach Hamill, joka on iskenyt jo tällä kaudella seitsemän maalia. Vaikka viime otteluissa ruuti ei ole ollut yhtä kuivaa kuin alkukaudesta, on Hamill edelleenkin äärimmäisen vaarallinen. Mies voi heilua ottelun ulkopuolella pitkän tovin, mutta nousta yllättäen esiin ratkaisuhetkillä ja iskeä limpun uuniin. Tämän miehen kanssa pitää porilaisten olla tarkkana.

Ässiltä on löytynyt neljä vahvaa hyökkäysketjua, mikä on ollut joukkueen vahvuus, mutta kunnon tehoiluun ovat yltänyt vain ykkösketju, johon kuulut Mika Niemi, Sami Lähteenmäki ja Eero Elo. Kolmikolta löytyy kaikkea, mitä hyvältä ketjulta vaaditaan ja roolitus onkin erittäin onnistunut.

Kotijoukkue sai viime ottelussa takaisin Michael Ryanin, jolle on aseteltu iso rooli porilaisten hyökkäyksessä. Ryan tuo hyvin tulitukea ykköskentälle, jonka varaan on kaatunut liian paljon. Ässien hyökkäyspeli on kokonaisuudessaan hyvää, mutta alemmilta kentiltä puuttuvat vielä tehot.

Ässät iskee neljän ketjun voimin suoraviivaisesti vierasjoukkueen päätyyn, minkä vuoksi HPK-puolustuksen on pakko onnistua avauspelissään. Mikäli Kerhon avauspeli on nopeaa ja onnistunutta, pystyy HPK tosissaan haastamaan patapaidat.

Seuraa heitä:

Michael Ryan: Ässien kärkipelaajia ja tulosta syntyy varmasti, kun mies pääsee vauhtiin. Alla vasta yksi ottelu tällä kaudella, mutta tänään voidaan nähdä jo viitteitä tulevasta. Monipuolinen ulkomaalaisvahvistus, joka pystyy ratkomana otteluita henkikökohtaisilla suorituksillaan.

Eero Somervuori: IFK:ssa Eeron otteet olivat viime kaudella surullisia ja hänen aikansa näytti jo menneen. Nyt Somervuori on näyttänyt olevansa vielä kelpo pelaaja, sillä yhdeksässä ottelussa on kertynyt tehot 5+3. Koohotus on muuttunut tehokkaaksi pörräykseksi, jota mieheltä nähtiin myös kymmenisen vuotta sitten samassa paidassa.

Arvio:

Ässät tulee kotonaan todella lujaa päälle, mistä HPK:n on selvittävä. Tänään vaaditaan myös Sarokselta sellaisia otteita, joita nähtiin viime kaudella. Varmasti tasainen ottelussa luvassa, mutta porilaispakka on lievä ennakkosuosikki kotikaukalossaan. Maalirikkaan tasapelin kautta jatkoajalle.

Veikkaus: Ässät vie jatkoajalla lukemin 4-3.

Voit seurata ottelua kello 18:30 alkaen Ruutu.fi -palvelun sekä Nelonen Sport Pro -kanavien kautta.