Leijonat hyvistä lähtökohdista Venäjän kaatoon – avausottelu paljasti Venäjän suurimman heikkouden

Leijonien Channel One Cup jatkuu tänään Venäjää vastaan. Suomi lähtee otteluun altavastaajana, mutta Venäjän turnauksen avausottelu osoitti joukkueen suurimman heikkouden.

Turnauksen avausottelu sujui Suomelta mainiosti. Mitään ylimääräisiä pelillisiä hienouksia ei juurikaan nähty, mutta 3-0 numeroihin ei voi olla ikinä pettynytkään. Varsinkin Harri Säteri oli maalilla erinomainen ja otti monia tärkeitä torjuntoja. Lauantaina torjuntavastuun kantanee kuitenkin Jussi Rynnäs. AK Bars Kazania edustava Rynnäs on pelannut tällä kaudella KHL:ssä 18 ottelua torjuntaprosentilla 92,4% ja päästettyjä maaleja on keskimäärin 2,15 ottelua kohden.

Leijonien kannalta positiivisinta oli nuorten pelaajien onnistumiset laajalla rintamalla. Markus Nutivaara, Joonas Nättinen, Eero Elo ja Artturi Lehkonen saivat Tshekkiä vastaan tililleen ensimmäiset A-maaottelunsa. Nelikosta jokainen suoriutui tehtävästä erinomaisesti.

Leijonien toisen maalin viimeistellyt Nutivaara on pelannut erinomaisen kauden. Kärpissä kuluvalla kaudella tehot 4+12 nakuttanut puolustaja esiintyi ottelussa todella varmasti. 21-vuotiaalla Nutivaaralla on kaikki mahdollisuudet raivata tiensä jopa MM-kisoihin.

Suomen avausmaalista vastanneen Olli Palolan kausi Vityaz Podolskissa on ollut haastava. Laituri on viimeistellyt KHL:ssä vain yhden maalin kuluvalla, kun taas Liigassa syntyi kahdella edellisellä kaudella yhteensä 56 maalia. Palolan osuma Tshekkiä vastaan oli todellinen tahtomaali, millä voi olla suuri vaikutus miehen koko kauteen. Palola pelasi samassa ketjussa Nättisen ja Lehkosen kanssa ja kolmikko oli kokonaisuutena Leijonien paras.

Kevään MM-kisoihin on odotettavissa kova joukkue ensi syksyn World Cupin myötä. EHT-pelitkin nousevat aivan uuteen arvoon, kun taistelu kisapaikoista käy kuumana jo nyt. Monilta kokeneemmilta pelaajilta onkin syytä odottaa tason nostamista, sillä nuorisokaarti esiintyi jo avausottelussa todella ennakkoluulottomasti.

Venäjän syksyn pelit eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Joukkue on voittanut kauden neljästä EHT-pelistä ainoastaan yhden, kun Ruotsi kaatui Karjala-turnauksessa maalein 6-3. Channel One Cupin avausottelussa Ruotsi kuittasi kalavelat voittamalla Venäjän lukemin 4-1.

Venäjä on kotiturnauksessaan liikkeellä nimekkäällä joukkueella. Alexander Radulov ja Ilja Kovaltšuk osoittivat kuitenkin Ruotsia vastaan temperamenttisuudensa kääntöpuolen jälleen kerran. Kaksikko ei sulattanut tappiota, vaan päätöserässä varsinkin Kovaltšuk sikaili ruotsalaisten kustannuksella. Turhautuminen ja sooloilu ovatkin Venäjän suurimpia heikkouksia.

Arvio

Venäjä tulee tappiosta sisuuntuneena otteluun todella kovaa. Voitosta huolimatta Leijonien peli ei varsinaisesti häikäissyt Prahassa, joten Suomen tulee olla tarkkana Venäjän tähtipelaajien kanssa. Rynnäkseltä vaaditaan maalilla loistopeliä, mikäli Leijonat mielii taistella voitosta.

Suomen varsin kokematon joukkue lähtee altavastaajana otteluun. Leijonilla on kuitenkin tiiviin joukkuepelin myötä saumat sooloilevia venäläisiä vastaan. Mikäli Venäjä ei saa otteluun kaipaamaansa alkua, niin Suomen osakkeet nousee välittömästi. Betsson tarjoaa Leijonien voitolle kertoimen 3,95, mikä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ottelu alkaa jo kello 13.00 ja Yle TV2 näyttää tuttuun tapaan ottelun suorana. 

Kansikuva: All Over Press