Kommentti: Murskavoitto ei saa sokaista – Leijonien valmennuksella riittää vielä mietittävää

Faneille.com LogoKiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Leijonien turnaus alkoi erinomaisesti, kun joukkue kaatoi Etelä-Korean murskaavasti. Vastustajan taso oli toki tiedossa etukäteen eikä avausottelusta pidä vetää liian isoja johtopäätöksiä. Suomen esitys oli erittäin lupaava, mutta Lauri Marjamäellä ja kumppaneilla riittää siltikin mietittävää tulevia otteluja silmällä pitäen.

Leijonien avausottelu oli Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen dominointia. Carolina Hurricanesin duo säkenöi kaukalossa vaihdosta toiseen ja teki aivan mitä halusi. Aho johdatti murskajaisia tehoin 2+2, kun taas Teräväiselle kertyi pisteet 1+3.

Tämän kaksikon loistaminen heti avausottelusta lähtien on jatkon kannalta äärimmäisen tärkeää. Vaikka vastus ei ollutkaan kovin mahdollinen, niin Suomella on ollut usein haasteita turnauksen avajaisissa. Esimerkiksi vuosi sitten Valko-Venäjä kaatui lukemin 3-2, kun Veli-Matti Savinainen väänsi voittomaalin päätöserässä. Vastaavasti keväällä 2015 USA tyrmäsi Leijonat avauspelissä lukemin 1-5. Vuonna 2014 Latvia kisat alkoivat Suomen kannalta todella synkästi, kun Latvia oli parempi maalein 2-3. Tätä edeltävissä kisoissa Saksa kaatui vasta jatkoajalla.

Näin dominoiva esitys heti alkuun olikin poikkeuksellista. Tänä vuonna Suomen joukkueessa on kahdeksan NHL-pelaajaa, joilla on monesti ollut erityisen paljon haasteita avausottelussa aikaerosta ja yhteisten harjoitusten puutteiden takia. Monien avainpelaajien onnistumiset jo avajaisissa lupaavatkin Suomen kannalta hyvää jatkoa varten.

Otteluohjelma on tämän vuoden kisoissa poikkeuksellisen suosiollinen Leijonille. Avausottelussa vastaan tuli Etelä-Korea, joka oli niin paljon Suomea kaikilla osa-alueilla perässä, että säilyminen ylimmällä tasolla olisi pienoinen ihme. Seuraavaksi Leijonat kohtaa Latvian ja Norja, kunnes keskiviikkona on toistaiseksi isoin testi kisaisäntä Tanskaa vastaan. Lohkon kolmessa viimeisessä ottelussa vastaan asettuvat Kanada, Saksa sekä USA.

Leijonilla on siis ensimmäisten otteluiden aikana erinomaisesti aikaa kokeilla erilaisia variaatioita esimerkiksi kentällisten suhteen ennen kuin vastaan asettuvat lohkon kovimmat vastustajat. Lauantain murskajaisten varjoon jäi se, että Leijonien otteissa oli vieläkin parannettavaa. Avausottelussa ei toki aivan kaikki voi olla vielä kohdillaan, mutta pienellä hienosäädöllä materiaalista voisi saada vieläkin enemmän irti.

Erityisesti Mikael Granlundin johtaman ketjun on pystyttävä antamaan paremmin tukea tuloksen suhteen. Ketju pystyi toki luomaan pari maalipaikkaa ja hieman toisenlaisilla pompuilla tuloksena olisi voinut olla maali tai pari, mutta pääosin trio jätti vaisuhkon kuvan. Varsinkin Granlundin ja Mikko Rantasen yhteispeli Kasperi Kapasen kanssa oli melkoista hakemista. Ensimmäisessä A-maaottelussaan heti maalin iskenyt on erinomainen luistelija, mutta viihtyy kiekon kanssa toisinaan liiankin hyvin. Tämä söi hieman ketjun iskukykyä. Granlundin ja Rantasen rinnalle voisi avauspelin perusteella sopia paremmin toinen peluri ja vastaavasti Kapasesta vieläkin enemmän irti toisessa triossa.

Kapasen tilalla voisikin tarvittaessa kokeilla todellista jokerikorttia. Saku Mäenalasen kausi on ollut todellinen napakymppi ja Kärppien laituri voisi ominaisuuksiltaan olla katsomisen arvoinen kortti Granlundin rinnalla. Mäenalanen on niin ikään mainio luistelija, mutta tukisi profiililtaan paremmin koko ketjun peliä. Kapaselle sopiva paikka voisi olla vastaavasti kolmosketjussa, mikä oli Leijonien heikoin kolmikko avauspelissä. Antti Suomela, Pekka Jormakka ja Kapanen muodostaisivat todella ärhäkän trion, joka toisi valtavasti energiaa kaukaloon, mutta myös ruutia löytyisi. Sakari Manninen ottaisi paikkansa Janne Pesosen ja Marko Anttilan rinnalta nelosketjusta.

Myös ylivoimien suhteen valmennuksella riittää vielä mietittävää. Ville Pokalla oli haasteita ykkösylivoimassa, kun taas kakkosylivoiman suoritus oli kokonaisuudessaan varsin tahmea. On sanomattakin selvää, että ylivoiman on toimittava ratkaisupeleissä, jotta Leijonat voi kamppailla mitaleista.

Pitää muistaa, että Leijonilla on takana vasta yksi ottelu ja sekin heikkotasoista vastustajaa vastaan. Tästä ei pidä vetää liian isoja johtopäätöksiä, varsinkin kun edes hieman paremmalla viimeistelyllä taululla olisi voinut olla kaksinumeroiset lukemat. Liiallinen purnaaminen pelkästään avausottelusta ei ole aiheellista. Suosiollinen otteluohjelma antaa tosin Leijonille erinomaisen mahdollisuuden kokeilla erilaisia variaatioita ennen kovimpia alkulohkon kamppailuja.

Kansikuva: Martin Rose/Getty Images)