Kommentti: Lauri Marjamäki pelaa riskivalintansa myötä todella korkeilla panoksilla

Leijonat julkaisi maanantaina joukkueensa kevään MM-kisoihin. Varsinkin yksi valinta herätti suurta keskustelua, mikä tulee jatkumaan varmasti läpi kisojen.

Kyseessä on Juhamatti Aaltosen kisapaikka. HIFK-hyökkääjän kausi oli erittäin haasteellinen. Laituri takoi toki 19 maalia runkosarjassa, mikä on varsin mainio lukema. Aaltonen oli varsinkin alkukaudella HIFK:n tärkeimpiä palasia ja käänsi otteluita henkilökohtaisella taidollaan helsinkiläisten eduksi. Ajoittain kiekkotaituria ei pysäyttänyt kaukalossa kukaan.

Kauden loppu sujui vastaavasti heikommin. Aaltosen sesonki päättyi 21 ottelun maalittomaan putkeen ja mies joutui pudotuspeleissä jopa katsomon puolelle. Viimeiseen 33 otteluun Aaltonen teki vain kaksi maalia. Eikä murheena ollut vain maalittomuus, sillä Aaltonen oli keväällä kaukana parhaasta tasostaan.

Aaltosen valinta jo viimeiseen EHT-turnaukseen oli yllätys. Kun pelit eivät sujuneet mitenkään erityisen hyvin, niin kisapaikka on aivan valtaisa yllätys.

Lauri Marjamäki pelaa korkeilla panoksilla. Aaltosen valinta on ihmetyttänyt paljon, joten miestä seurataan kisoissa erityisen tarkalla suurennuslasilla. Mikäli Aaltosen kisat menevät penkin alle, niin kritiikkivyöry on varmasti valtaisa. Esimerkiksi Olli Palolan nimi tulisi tällöin pyörimään varmasti otsikoissa, sillä 29-vuotias laituri pelasi huiman kauden ollessaan SHL:n pistepörssin kolmas. Palola tippui kuitenkin kisajoukkueesta viimeisillä metreillä ulos.

Marjamäki luotti valinnoissaan hänelle tuttuihin pelaajiin. Näin ollen kaksi vuotta sitten Kärpille mestaruuden ratkaissut Aaltonen oli luontainen valinta.

Tämän vuoden Leijonissa on myös vähän maalintekovoimaa. Taitava Aaltonen on täysin poikkeuksellinen yksilö tässä joukkueessa. 31-vuotias laituri pysyy kiekon kanssa sellaisiin ratkaisuihin, joihin moni muu joukkueesta ei pysty. Aaltonen on eräänlainen villi kortti ja tuo joukkueeseen uuden ulottuvuuden, vaikka taakkana onkin heikko kausi.

Aaltonen tulee olemaan yksi Leijonien seuratuimpia pelaajia. Miehellä on nyt mahdollisuus pyyhkäistä heikko sesonki kertarysäyksellä roskiin, mikäli kisat menevät nappiin. Vastaavasti jos pelit sujuvat heikosti, niin kotikatsomoissa tulee riittämään huutelua.

Aaltosella on kuitenkin kyky katkaista huutelut lyhyeen. Hän pystyy luomaan tilanteita kuin tyhjästä, vaikka olisi muuten pelannut täysin varjojen mailla. Tämän vuoden Leijonista tulikin Aaltosen valinnan myötä välittömästi mielenkiintoisempi nippu.

Kansikuva: Jarno Kuusinen / AOP