Leijonien olympiajoukkue alkaa hahmottua

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki nimesi maanantaina Suomen joukkueen Karjala-turnaukseen. Olympiakisoja ennen pelataan vain kaksi turnausta, joten Marjamäellä ja kumppaneilla ei ole varaa tehdä sen suurempia kokeiluja EHT-otteluissa.

Molemmissa turnauksissa tullaan näkemään isot pelaajaryhmät, joissa jokaisella on realistinen mahdollisuus napata paikka olympiakoneesta.

Karjala-turnauksessa nähdään Marjamäen ykkössuosikit, joten tuleva olympiajoukkue on jo helppo hahmotella. Marjamäen ajatukset ovat hyvin samankaltaisia kuin valtaosan suomalaista, sillä Helsingin turnauksessa ei nähdä yhtäkään suuryllätystä pelaajavalintojen suhteen.

Maalinsuulle leijonajohto nimesi kolme nimeä: Joni Ortio, Eero Kilpeläinen ja Mikko Koskinen. Tämä kolmikko on vahvimmilla Etelä-Koreaan, mutta joulukuun Venäjän turnauksessa nähdään varmasti kolmikon ulkopuolelta joku veskari. Juha Metsola on varmasti lähellä kutsua seuraavaan turnaukseen.

Karjala-turnauksessa puolustuksesta puuttuvat Juuso Hietanen, Anssi Salmela ja Topi Jaakola. He saavat todennäköisesti näytönpaikan Moskovassa. Marjamäki valitsi Helsinkiin kymmenen puolustajaa, joista peräti viisi pelaa Liigassa. Lasse Kukkonen ja Miika Koivisto olivat odotetusti kutsuttujen joukossa, ja mukaan mahtui myös nuoret Miro Heiskanen, Niko Mikkola ja Mikko Lehtonen. Heistä etenkin Heiskanen ja Lehtonen ovat lähellä olympiapaikkaa. Heiskaselle Karjala-turnaus on ainut näytönpaikka A-maajoukkueessa, sillä hän on joulukuussa Nuorten Leijonien mukana.

Karjala-turnauksen pakistoon mahtuivat myös KHL:ssä pelaavat Jyrki Jokipakka, Sami Lepistö, Ville Lajunen ja Atte Ohtamaa sekä Ruotsin SHL:ssä pelaava Jesse Virtanen.

Tällä hetkellä Suomen olympiajoukkueen varmoiksi nimiksi voidaan laskea Lepistö, Hietanen ja Ohtamaa. Lähes varmoina voidaan pitää Lajusta, Kukkosta ja Jokipakkaa. Näin ollen jäljelle jäisi kaksi paikkaa, joista taistelevat loput Karjala-joukkueessa olevat pakit vahvistettuna Jaakolalla ja Salmelalla.

Keskushyökkääjät varmoja

Marjamäki nimesi Karjala-turnaukseen kuusi sentteriä, joista neljälle on luvassa lähes varma paikka olympiajäiltä. He ovat Petri Kontiola, Joonas Kemppainen, Jarno Koskiranta ja Jani Lajunen. Mika Niemi ja Sakari Manninen nimettiin myös Helsinkiin. Jos ja kun Etelä-Koreaan lähtee viisi keskushyökkääjää, on Niemen kanssa viimeisestä paikasta kisaamassa Sveitsissä pelaava Tomi Sallinen, jota ei nimetty Karjalaan. Mannisen rooli tulee todennäköisesti olemaan laiturina, vaikka hän onkin kasvatukseltaan sentteri.

Laituriosastokaan ei tarjonnut yllätyksiä. Karjalassa taitoa edustavat muun muassa Julius Junttila, Antti Erkinjuntti ja Eeli Tolvanen. Isoa ruutua on varmasti tarjolla myös Teemu Hartikaiselle ja Veli-Matti Savinaiselle. Rouhijarooliin on heittää Antti Pihlströmiä, Marko Anttilaa ja Jukka Peltolaa. Mukana on myös Mika Pyörälä, joka pystyy pelaamaan roolissa kuin roolissa.

Ehkäpä ainut yllätys oli se, ettei Marjamäki valinnut mukaan joko Olli Palolaa tai Juhamatti Aaltosta. Kumpikaan ei ole pelannut seurajoukkueissaan huipputasolla, mutta on selvää, että Suomi tarvitsee olympiajäille Tolvasen lisäksi muitakin synnynnäisiä maalintekijöitä. Tällä hetkellä kaksikko ei ole kovin korkealla Marjamäen papereissa.

Karjala-turnauksen joukkueen ulkopuolelle jääneistä laitureista Lauri Korpikoski ja Oskar Osala ovat varmasti korkealla Leijonien johdon papereissa, mutta heidän näytönpaikkansa lienee Venäjän turnauksessa. Kunnossa ollessaan kaksikko on lähes varmasti olympiajäillä.

Hahmotelma Suomen olympiajoukkueesta:

* Lähes varma olympiapelaaja

  1. Hyökkäyskenttä: Eeli Tolvanen*-Petri Kontiola*-Oskar Osala* 
  2. Hyökkäyskenttä:Teemu Hartikainen/Veli-Matti Savinainen-Joonas Kemppainen*-Julius Junttila/Antti Erkinjuntti/Sakari Manninen
  3. Hyökkäyskenttä: Lauri Korpikoski*-Jarno Koskiranta*-Mika Pyörälä*
  4. Hyökkäyskenttä: Antti Pihlström*-Jani Lajunen*-Jukka Peltola/Marko Anttila

Huom!: ylimääräiseksi hyökkääjäksi on ehdolla myös Tomi Sallinen. Olympialaisiin lähtee yhteensä 14 hyökkääjää.

  1. Puolustuspari: Sami Lepistö*-Juuso Hietanen*
  2. Puolustuspari: Atte Ohtamaa*-Ville Lajunen*
  3. Puolustuspari: Jyrki Jokipakka*– Miro Heiskanen/Jesse Virtanen/Miika Koivisto/Anssi Salmela
  4. Puolustuspari: Lasse Kukkonen*– Mikko Lehtonen/Niko Mikkola/Topi Jaakola

Suomen joukkue Karjala-turnauksessa:

Maalivahdit:
19 Koskinen Mikko, SKA Pietari, KHL
31 Ortio Joni, Skellefteå AIK, SHL
35 Kilpeläinen Eero, Örebro HK, SHL

Puolustajat:
2 Jokipakka Jyrki, HK Sotši, KHL
4 Lehtonen Mikko, Tappara Tampere
5 Kukkonen Lasse, Kärpät Oulu
7 Mikkola Niko, Tappara Tampere
18 Lepistö Sami, Jokerit Helsinki, KHL
21 Virtanen Jesse, Färjestad BK, SHL
42 Heiskanen Miro, IFK Helsinki
47 Lajunen Ville, Spartak Moscow, KHL
50 Koivisto Miika, Kärpät Oulu
55 Ohtamaa Atte, Ak Bars Kazan, KHL

Hyökkääjät:
12 Anttila Marko, Jokerit Helsinki, KHL
13 Junttila Julius, Kärpät Oulu
20 Tolvanen Eeli, Jokerit Helsinki, KHL
22 Niemi Mika, Jokerit Helsinki, KHL
23 Kemppainen Joonas, Salavat Julaev Ufa, KHL
24 Lajunen Jani, HC Lugano, NLA
25 Manninen Sakari, Örebro HK, SHL
27 Kontiola Petri, Lokomotiv Jaroslavl, KHL
37 Pyörälä Mika, SC Bern, NLA
40 Koskiranta Jarno, SKA Pietari, KHL
41 Pihlström Antti, Jokerit Helsinki, KHL
70 Hartikainen Teemu, Salavat Julaev Ufa, KHL
74 Erkinjuntti Antti, SCL Tigers, NLA
81 Peltola Jukka, Tappara Tampere
86 Savinainen Veli-Matti, Jugra Hanty-Mansijsk, KHL

Kansikuva: All Over Press