Näkökulma: Leijonien olympiajoukkueessa riittää vielä kysymysmerkkejä

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue helmikuun talviolympialaisiin nimetään lähiaikoina. Vaikka Kansainvälinen olympiakomitea ei antanut venäläisurheilijoiden saapua Etelä-Koreaan oman maansa väreissä, ei KHL näytä boikotoivan kisoja, joten Euroopan terävin kärki pääsee sittenkin turnaukseen mukaan.

Tällä hetkellä leijonajohdolla on päässään tarkka kuva joukkueesta, sillä tarvittavat näytöt ovat jo annettu niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueissakin. Loukkaantumiset ovat ainoa syy, miksi Lauri Marjamäen kuviot voivat vielä mennä uuteen uskoon. Joka tapauksessa Suomen joukkueen ennakoiminen tässä vaiheessa on melko helppoa, joskin joitakin kysymysmerkkejäkin löytyy.

Jos lähdetään miettimään varmoja nimiä kisoihin: Mikko Koskinen hoitaa satavarmasti ykkösveskan tontin. Hänen kirittäjänsä ovat vielä tyystin pimennossa, mutta eiköhän kaksi viimeistä maalivahtia tule nelikosta Karri Rämö, Eero Kilpeläinen, Juha Metsola ja Joni Ortio.

Puolustajista Sami Lepistöä, Atte Ohtamaata, Jyrki Jokipakkaa ja Ville Lajusta voidaan pitää suhteellisen varmoina niminä. Myös viime kevään MM-kisoissa hienosti esiintynyt ja Marjamäen suosikkeihin kuuluva Mikko Lehtonen lienee Etelä-Koreassa mukana.

Hyökkääjistä kisalippu voidaan lähettää Joonas Kemppaiselle, Jarno Koskirannalle, Jani Lajuselle, Eeli Tolvaselle, Marko Anttilalle, Mika Pyörälälle, Lauri Korpikoskelle ja Teemu Hartikaiselle. Myös Julius Junttilan nouseminen kisakoneeseen lienee todennäköinen, sillä Suomi tarvitsee kosolti taitoa hyökkäyspäähän, ja kärppähyökkääjä on Marjamäen luottoratsuna taatusti hierarkiassa korkealla. Samat sanat pätevät Sakari Manniseen, jolla on vieläpä takanaan hyvät maajoukkuenäytöt syksyltä

Mutta sitten tullaan niihin kysymysmerkkeihin. Ensinnäkin puolustuksessa varmoja nimiä pitäisi olla Miro Heiskanen ja Juuso Hietanen – mutta eipä ole. Heiskanen on ollut Liigan parhaimpia puolustajia tällä kaudella, ja hän esiintyi marraskuun Karjala-turnauksessa upeasti, mutta tällä hetkellä hän on sivussa loukkaantumisen vuoksi. Vaikka hän kuntoutuukin kisoihin mennessä, on nuoren miehen kuorma ollut niin iso, ettei parhaimman tason kaivaminen esiin ole itsestään selvyys. Taitojensa puolesta Heiskanen kuuluu joukkueeseen, mutta hänen valintansa on kaikkea muuta kuin varma.

Hietanen taas on perusvarma suorittaja, joka pystyy hoitamaan jäällä roolin kuin roolin. Puolustaja on aina hoitanut ruutunsa MM-jäillä, ja hänen kaltainen pelimies pitäisi olla automaattisesti olympiajoukkueessa. Hietanen ei ole kuitenkaan päässyt syyskaudella maajoukkueen mukaan, mikä aiheuttaa kysymysmerkkejä. Eikö Hietanen mahdu Marjamäen suunnitelmiin, vai onko hän niin varma nimi kisoihin, ettei häneltä tarvita näyttöjä? Vaikka hän olisikin pomminvarma nimi, luulisi leijonajohdon haluavan hänenkin opettelevan valmennuksen pelitapaa syyskauden turnauksissa. Senpä vuoksi Hietanen on vielä totaalinen mysteeri mitä tulee olympialaisiin.

Hyökkäyspäässä eniten pohdintaa aiheuttaa Petri Kontiola, jolle on alkukaudesta lähtien pedattu ykkössentterin roolia. ”Konna” on tehnyt kelpo tulosta KHL:ssä, ja hän on saanut pelata syyskauden kaikki kuusi maajoukkuepeliä. Fakta on kuitenkin se, ettei Kontiola ole säväyttänyt maajoukkueessa, minkä vuoksi on syytä kyseenalaistaa hänen kisapaikkansa. Lisäksi taituri kärsii tällä hetkellä loukkaantumisesta, mikä tuo lisää haasteita valintaprosessiin. Suomella ei kuitenkaan ole tarpeeksi hyviä kiekollisia senttereitä, joten todennäköisesti Kontiola nähdään joukkueessa, jos hän on terveenä.

Lopuista paikoista taistelee pieni porukka. Antti Pihlström olisi terveenä ollessaan mukana turnauksessa, mutta hän ei ole leijonajohdon käytettävissä pitkäaikaisen vammansa vuoksi. Senpä vuoksi esiin täytyy nostaa nimet Jukka Peltola, Veli-Matti Savinainen ja Oskar Osala. Peltola ja Savinainen ovat saaneet näyttöpaikkoja maajoukkueessa, ja he ovat taatusti vahvoilla, mutta miten käy Osalan? Hän pelaa KHL:ssä isossa roolissa, ja hänellä on allaan erinomaiset MM-kisat viime keväältä. Mutta kuten Hietanenkin, ei Osala ole saanut syyskaudella yhtään maajoukkuekutsua, mikä aiheuttaa hämmennystä. Sport-kasvatin luulisi olevan automaattisesti turnauksessa mukana, mutta niin se ei näytä olevan.

Maajoukkueessa on nähty tällä kaudella myös Mika Niemi, Juuso Puustinen, Antti Erkinjuntti, Juuso Ikonen ja Mikael Ruohomaa, mutta heidän osakkeensa eivät liene kovin korkealla näissä spekulaatioissa.

Yhteenveto Suomen joukkueesta:

Varmat nimet:

Hyökkääjät: Joonas Kemppainen, Jarno Koskiranta, Jani Lajunen, Eeli Tolvanen, Lauri Korpikoski, Teemu Hartikainen, Marko Anttila, Mika Pyörälä, Julius Junttila ja Sakari Manninen.

Puolustajat: Sami Lepistö, Atte Ohtamaa, Ville Lajunen, Jyrki Jokipakka ja Mikko Lehtonen.

Maalivahdit: Mikko Koskinen.

Kysymysmerkit:

Hyökkääjät: Petri Kontiola, Oskar Osala, Jukka Peltola ja Veli-Matti Savinainen.

Puolustajat: Juuso Hietanen, Miro Heiskanen, Miika Koivisto, Jani Hakanpää ja Niko Mikkola.

Maalivahdit: Karri Rämö, Eero Kilpeläinen ja Joni Ortio.

Epätodennäköiset nimet:

Hyökkääjät: Mika Niemi, Antti Erkinjuntti, Juuso Ikonen, Juuso Puustinen ja Mikael Ruohomaa.

Puolustajat: Jesse Virtanen, Juuso Riikola ja Lasse Kukkonen.

Maalivahdit: Juha Metsola.

Arvio kokoonpanosta:

Eeli Tolvanen-Petri Kontiola-Oskar Osala

Julius Junttila-Joonas Kemppainen-Teemu Hartikainen

Mika Pyörälä-Jarno Koskiranta-Sakari Manninen

Lauri Korpikoski-Jani Lajunen-Marko Anttila

Sami Lepistö-Juuso Hietanen

Atte Ohtamaa-Miro Heiskanen

Jyrki Jokipakka-Ville Lajunen

Mikko Lehtonen-Jani Hakanpää

Mikko Koskinen (Eero Kilpeläinen)

Kansikuva: All Over Press

KILPAILU: Koe Super Bowl, NHL ja NBA paikan päällä Minnesotassa!