Suomi-Saksa klo 16.45 – kaiken avaava voitto

Kaksi rikkonaista ottelua ovat saaneet Leijonapelaajat mietteliääksi (Alloverpress)

Kaksi rikkonaista ottelua ovat saaneet Leijonapelaajat mietteliääksi (Alloverpress)

Moni puhuu ottelun alla pakkovoitosta. Pakko ei ole koskaan urheilussa hyvä tai oikea sana. Pakko ei ole tehdä mitään. Suoritus näyttää tien. Sijoitus kuvaa sitä miten turnaus on sujunut ja lähtökohtiin verrattuna voidaan spekuloida miten joukkue on onnistunut. Saksa-ottelusta ei joukkueessa puhuta pakkovoittona. Joukkueessa puhutaan mahdollisuuksista. Omien kykyjen näyttämisestä. Siitä, että jokainen lähtee tänään johtamaan joukkoa itsensä kautta.

Jos joukkueen kaikki yksilöt antavat yhdessä tänään kaiken, ei Leijonilla ole hätäpäivää. Voitto Saksasta yhtenäisen 60-minuutin pelin jälkeen avaa tien jatkoon. Peli auki ja sen jälkeen kaasu pohjaan. Onnistumiset seuraavat toisiaan.

Saksan muuri

Suomi kohtasi Saksan kaksi kertaa turnaukseen valmistavissa otteluissa. Silloinkin vastustajan maalilla torjui kokenut Rob Zepp. Suomi voitti kummatkin ottelut, mutta mies maalilla piti lukemat siedettävinä. Kummassakin ottelussa Leijonat onnistuivat maalinteossa kolmesti (3-0 ja 3-2).

”Suomalaiset pelaavat fantastisella puolustussysteemillä. He luovat paikkoja ja tekevät töitä perse ruvella hyökkäyspäässä. Heitä vastaan on vaikeaa pelata. Kunnioitamme heitä, ja meidän pitää vain tehdä parhaamme, jotta meillä olisi edes mahdollisuus voittaa.” -Rob Zepp, MTV Sportille.

Zepp on 33-vuotias Berliinin Jääkarhujen kokenut maalivahti. Saksan maalille olisi laittaa myös NHL:ssä mukavasti pelanneen Washingtonin Philipp Grubauerin. Maalivahtikaksikko on siis mukava MM-tasolle. Joukkueen suurimmat tähdet tuikkivatkin joukkueen maalilla ja kenttäpelaajien laatu on hieman himmeämpää. Joukkue pystyi kuitenkin harjoitusotteluissa nollaamaan Venäjän ja Sveitsin, joten joukkue on valmis myös yllättämään.

MM-kisoissa Saksa kohtasi jo päävastustajansa Kazaksthanin sekä Latvian. Kahdella voitolla ja niistä saaduilla viidellä pisteellä joukkueen minimitavoite, paikan säilyttäminen A-sarjassa, alkaa olla lähellä.

Joukkueesta voi mainita pari herraa maalivahtien lisäksi nimeltä. Mukana on tulevaisuuden mahdollinen supertähti 18-vuotias Leon Draisaitl, joka iski WHL:ssä 64 ottelussa jopa 105 pistettä. Isokokoinen lupaus on jäänyt hieman vähemmälle peliajalle, mutta on merkannut itselleen jo yhden syötön. Toinen nimilistasta löytyvä kaveri on taitava Thomas Oppenheimer. 25-vuotias oikealta ampuva hyökkääjä on iskenyt turnauksessa tehot 1+1, mutta mies on osoittanut arvonsa varsinkin rankkareissa. Mies ratkaisi ensiksi Kazaksthania vastaan voittolaukauskilpailun ja iski myös Latviaa vastaan kolmannessa erässä ratkaisevan 3-2 maalin juurikin rankkarista.

Saksa tulee lähtemään otteluun tiiviinä ja se yrittää pitää ottelun tasaisena luottaen omiin vastahyökkäyksiin sekä erikoistilanteisiin. Pistekin ottelusta on joukkueelle todellinen bonus ja siksi Saksa on myös tänään vaarallinen. Joukkue pääsee järjestelemään vapautuneesti ja paineetta haluamaansa asemasotaansa. Siihen Leijonien ei pidä lähteä mukaan.

Rob Zepp on kokenut muuri Saksan puolustuksen viimeisenä lukkona (Alloverpress)

Rob Zepp on kokenut muuri Saksan puolustuksen viimeisenä lukkona (Alloverpress)

Leijonien mahdollisuus

Joukkueiden tasoero on huomattava, mutta ei niin suuri kuin ehkä joskus aiemmin. Leijonien vahvuus nousee esiin taktisella puolella, mutta on muistettava että sinivalkoisilla on aina ollut vaikeuksia pelata suurena suosikkina hyvin puolustavaa altavastaajaa vastaan.

Leijonilla on nyt alla kaksi todella rikkonaista, välillä jääkiekkoa muistuttanutta, ottelua. Ensimmäinen ehjä ottelu pitäisi olla edessä tänään. Joukkueen iskukyvystä ei ole saatu vielä mitään osviittaa, joten paljon on vielä nähtävä ennen kuin voi edes puhua joukkueen vahvuuksista tai heikkouksista. Muutama hyvä pilkahdus on kuvaruudullekin kuitenkin löytänyt. Joukkue taisteli ja pyöritti peliä Venäjää vastaan kolmannessa erässä, mutta se pelasiko Venäjä siinä vaiheessa vain voittoa suojellakseen ja akkuja säästellen, on toinen kysymys.

Erkka Westerlund heräsi ja herätti joukkueen laittamalla ketjukoostumukset uuteen uskoon. Nälkäinen Olli Palola nostettiin iskemään maaleja Petri Kontiolan sekä Jori Lehterän viereen. Tuo muutos antaa selkeän signaalin joukkueelle. Tänään on maaleja iskettävä.

”Ensimmäinen peli Latviaa vastaan oli todella huono, mutta Venäjää vastaan paransimme. Huomenna (tiistaina) on sitten se hetki, kun katsotaan onko meistä mihinkään vai ei. Kyllä me pystymme tässä turnauksessa voittoihin.” -Petri Kontiola, Iltasanomat

Tänään Leijonien on luotettava omaan pelitapaansa ja itseensä yksilöinä. Saksa tulee pelaamaan omaa asemasotapeliänsä ja sinivalkoisten pitäisi pystyä tuo ryhmitys murtamaan. Kulmiin ei saisi jäädä suosiolla vääntämään vaan paikkoja olisi haettava parhailta laukaisusektoreilta. Kiekkoa liikkeelle niistä pienistäkin väleistä, jalkaa liikkeelle ja haastoja aina kun paikkaa siunaantuu. Silloin saksalaiset istuvat lopulta siellä boxissa, joka on jo tullut liiankin tutuksi leijonapaidoille.

”On otettu tyhmiä ja turhia jäähyjä, eli siis liikaa jäähyjä. Tällä tasolla kun istut jäähypenkillä, niin vastustaja iskee aika usein.” -Olli Jokinen, Iltasanomat

Positiivisena eteenpäin, omaan tekemiseensä luottaen. Nyt on jokaisen mahdollisuus nousta turnauksessa tähdeksi. Jere Karalahti näytti Venäjää vastaan miksi mies on joukkueessa. Ensiksi miestä kummassakin pelissä seinälle ja jopa lasarettiin asti. Puhtaasti. Sitten kun se paikka tuli Venäjää vastaan. Maila kohti kattoa ja sieltä voimalla ja kiukulla kiekkoon. Sen jälkeen kädet ilmaan, kun laukaus joka lävistäisi jopa kevlarin, on painunut verkkoon. Näitä hetkiä Suomi tarvitsee lisää.

”Lupaan, että Suomi pelaa huomenna Saksaa vastaan turnauksen toistaiseksi parhaan pelinsä. Mennään positiivisina eteenpäin ja otetaan pisteitä.” -Jokinen, IS

Onnistumiset seuraavat toisiaan kun se ketsuppipullon tukos saadaan vaan ryittyä vaikka väkisin auki (Alloverpress)

Onnistumiset seuraavat toisiaan kun se ketsuppipullon tukos saadaan vaan ryittyä vaikka väkisin auki (Alloverpress)

Ottelun kulku ja ennakoitu lopputulos

Suomella on ollut aina vaikeuksia tiiviinä puolustavia pienempiä maita vastaan. Maaleja ei tunnu syntyvän kuin armottoman työnteon seurauksena. Pelien tappaminen on vaikeaa ja jossain kohtaa vastustajalle tarjotaan se mahdollisuus.

Pekka Rinne pelaa tänään Leijonien maalilla. Odotettavissa ei ole mitään kiekkosadetta, joten keskittyminen täytyy olla kokoajan pelissä ettei se satunnainen helppo sitten sisään livahda. Vastustajan maalilla pelaa joka tapauksessa kovan luokan mies, on se sitten Zepp tai Grubauer. Vastustajan viimeisestä muurista ei saa tehdä sankaria, vaan paikat olisi onnistuttava pelaamaan hyville sektoreille ja niistä hyvistä paikoista pitää laittaa kiekko reppuun.

Jos Suomi saa oman pelinsä rullaamaan ja se näyttää fyysisesti ja taktisesti saksalaisille heti alusta kaapin paikan, murenee saksalaisten muuri pala palalta. Taktisesti tarkoitan hyvää kiekkokontrollia, jolla viedään kiekko alueelle hallinnassa eikä isketä sitä ilmaiseksi kulmiin sakemannien painittavaksi. Kun Suomi hallitsee kiekkoa, on fyysisempi kuin vastustaja ja pyrkii aktiivisesti pois kulmista, on saksalaiset auttamatta perässä.

Maalijuhlia en ottelusta odota vaikka sitä sisimmässäni toivonkin. Lähtökohtana Suomen olisi nyt pelattava se ehjä 60-minuuttinen ja iskettävä ne kolme-neljä todella tyydyttävää maalia. Kruununa ottelun jälkeen komeilisi nolla omissa. Olli Palolaa en ainakaan vielä löytänyt maalintekijävedoista, mutta tuo kannattanee tarkistaa lähemmin ottelun alkua. Mies pakkasi jo laukkuunsa bermudasortsit ja oli valmis hyppäämään etelänkoneeseen. Nyt mies on Minskissä Leijonien ykköskentässä. Mikä kruunaisi miehen matkan komeammin kuin epäilijöiden hiljentäminen iskemällä ainakin yhden osuman.

Itse en oikein syty kertoimiin, joita Suomen voitosta tarjotaan. Kahden maalin voitosta 1.66-kertaisesti ja kolmen maalin 2.31-kertaisesti takaisin. Suomen voitto on varma ja se ollaan huomioitu myös Betssonilla 1.34-kertoimella. Kannattaa siis paneutua erikoisvetoihin, jos rahoilleen haluaa kunnon vastinetta. Tulosveto on se aina varma, joten isken tähän Suomelle 0-3 (11.50) ja 0-4 (12.00). Suomen yli 2.5 maalia sen sijaan vaikuttaa maistuvalta. Kerroin 2.05 kelpaa. Myös eräveikkauksissa (1×2) Suomen pelaaminen antaa paremmat kertoimet. Muista, että voit nyt lyödä riskittömän vedon MM-kisoihin. Linkki siihen löytyy alempaa.

Loppusanat:

Tänään se avausvoitto otetaan. Saksalaiset saavat olla ihmeissään kun ärsytetty ja nälkäinen Leijona iskee kimppuun. Ottelu voi olla vaikea, mutta joukkue antaa tänään kaikkensa yhden tavoitteen täyttymiseksi. Tämä ottelu avaa pelin. Voitto tulee hinnalla millä hyvänsä. Ja siitä tämä turnaus vasta alkaa.

Leijonien ketjut Saksa-otteluun:

Olli Palola – Petri Kontiola – Jori Lehterä

Tuukka Mäntylä – Juuso Hietanen

Leo Komarov – Olli Jokinen – Iiro Pakarinen

Atte Ohtamaa – Jere Karalahti

Tommi Huhtala – Jarkko Immonen – Jere Sallinen

Jyri Marttinen – Tommi Kivistö

Veli-Matti Savinainen – Petteri Wirtanen – Miikka Salomäki

Jani Lajunen

Maalilla Pekka Rinne

Liigan maalikuninkaan Olli Palolan haastattelu

Muista tutustua myös muihin artikkeleihimme ja haastatteluihin MM 2014 -osiosta.

Leijonien haastattelut: Iiro Pakarinen Oskari Korpikari , Veli-Matti Savinainen

Nyt voi viritellä hieman uskaliaampia lappuja, sillä Betssonilla on tarjolla riskitön veto kaikille asiakkaille jääkiekon MM-kisoihin.

Suomi lähtee tavoittelemaan mitalia MM-kisoista kahden heikomman vuoden jälkeen – Uskotko Leijonien mahdollisuuksiin Minskissä? Betsson tarjoaa kaikille suomalaisille asiakkaille riskittömän vedon jääkiekon MM-kisoihin. Saat takaisin jotain joka tapauksessa riipumatta siitä osuuko vetosi vai ei!