Suomi-Sveitsi klo 20.45 – Joukkue on valmis

Konna Kontiolan maali ratkaisi ottelun Valko-Venäjää vastaan (Alloverpress)

Konna Kontiolan maali ratkaisi ottelun Valko-Venäjää vastaan (Alloverpress)

Leijonien eilinen voitto Valko-Venäjästä oli tärkeä. Kauniisti se ei tullut, mutta sen eteen tehtiin uhrautuvasti koko joukolla töitä. Ja se Konna. Pilke silmäkulmassa jokaiseen haastatteluun ja sitä pilkettä sai eilen maistaa kaukalossa Valko-Venäjän puolustus.

Tänään vastassa on Sveitsi ja paineet eivät laskeudu vieläkään Leijonien yltä. Voitto vahvistaisi Suomen asemaa kamppailussa jatkopaikoista Venäjän takana. Tappio mutkistaisi entisestään tätä monimutkaista tietä. Sveitsi nousisi tasapisteisiin ja menisi keskinäisen ottelun vuoksi Latvian kanssa sinivalkoisten edelle.

Sveitsin taaperrus jatkuu

Käkikellomaa ei ole aiheuttanut halleissa hirvesti sen käen kukkumista. Joukkue on Tamin ylistävistä kommenteista huolimatta pelannut heikosti. Voitto toissapäivänä Saksasta tosin päätti harjoituspelit huomioiden kuuden ottelun tappioputken. Ja se voitto Saksastakaan ei tullut helpoimman kautta.

Viime MM-kisojen hopeajoukkue on ollut vaikeuksissa Minskin kisojen alusta saakka. Venäjä ei jättänyt avausottelussa mitään arvailujen varaan ja peli oli oikeastaan selvä 13 sekunnin jälkeen. Tuota tappiota seurasivat tiukat häviöt USA:lle ja Valko-Venäjälle. Kumpaakin ottelua yhdistää se, että Sveitsi taipui otteluissa päätöserässä johtoasemastaan huolimatta.

Sveitsin peli on ollut tasaista puurtamista ja tehot ovat jääneet piippuun. Joukkue voitti Saksan lähinnä huippuyksilöidensä ansiosta kahden minuutin tehohetken aikana. Roman Yosi ja Yannick Weber kuuluvat turnauksen tähtiin ja samaan sarjaan on luokiteltava myös maalivahti Reto Berra. Joukkueen huolena on ollut jo pitkään ongelma maalinteon kanssa eikä tämäkään turnaus ole tuonut vielä helpotusta sille osastolle.

Jos maalinteko on ollut ongelmallista jo pitempään, niin turnaus on tuonut uusia huolia myös koko joukkueen kurinalaisuuden ja puolustuspelin suhteen. Sveitsi on aina ollut iso joukkueena. Se on pystynyt kaatamaan suosikkeja vahvalla koko kentän viisikkopelillä ja oman maalinsa taitavalla varjelulla. Kuulostaako tutulta? Nyt sille on tehty neljässä pelissä jo 14 maalia ja kun kyseessä on joukkue, joka ei maaleilla yleisesti mässäile, on mahdollisuudet voittoihin olemattoman pienet.

Saksaa vastaan joukkue taisteli, repi ja raastoi sen voiton. Nyt joukkue hamuaa lisää. Voitto Suomesta nostaisi Sveitsin osakkeet aivan uusiin ulottuvuuksiin ja olen varma, että joukkue tiedostaa myös tämän. Kopissa saatetaan jopa lainata itse Tamia: ”Win the right games”.

Sean Simpsonin Sveitsi vietti eilen välipäivää (Alloverpress)

Sean Simpsonin Sveitsi vietti eilen välipäivää (Alloverpress)

Leijonien koneeseen lisää kierroksia

Tänään alkaa yhden suomalaisen esiinmarssi. Mies, joka lähti teini-ikäisenä ison meren taakse. Mies, jonka työmoraali hakee vertaistaan. Mies, jonka kone käy yskimättä. Erik Haula ottaa tänään jään haltuun.

Haula on Leijonien viimeinen pala tähän vielä rakenteilla olevaan palapeliin. Herra tarjoaa kaivattua lisämateriaalia Erkka Westerlundille. Nyt nähtiin, mihin ketjumuutokset johtivat, mutta jotain vielä puuttuu. Olli Jokinen ketjuineen oli ratkaisevassa osassa puolustustaistelua Valko-Venäjän ryöpyttäessä. Mutta ketjusta puuttui vieläkin se jokin. Päälikkö ei saa yksin käännettyä peliä uomiinsa. Nyt tarjolla on huippuluokan duunari tekemään sitä työtä miehen kanssa. Ja tämä lisäapu on kaikenlisäksi niin luisteluvoimainen ja jopa niin törkeässä liekissä, että kun OJ laittaa miehen vauhtiin sillä oikea-aikaisella syötöllä, niin mille tahansa sen pienen tilan jättäneelle joukkueelle tulee todellinen hoppu. Tämä avaa Leijonien peliin aivan uuden ja erilaisen aseen.

Omat odotukset uutta apua kohtaan ovat suuret. Olen täysin varma, että mies on todellinen vahvistus. Haula pelasi vahvat pudotuspelit taalajäillä ja keräsi mukavat tehot 4+3=7 13 otteluun. Tehojen takana piilee kuitenkin paljon enemmän. Mies oli Minnesota Wildin kantava voima myös puolustuspelissä. Mies osaa paikata virheitä ja herra osaa tarjota juuri oikeanlaista tukea puolustajille, kun se paine vastustajan toimesta iskeytyy omaan takaraivoon omalla puolustusalueella.

”Kiva tulla edustamaan Suomea. Pääsen pelaamaan ensimmäisiä maaotteluja miesten peleissä. Haluan jatkaa siitä, mihin Minnesotassa jäin. Pyrin tuomaan Leijoniin kahdensuunnan pelaamista omilla vahvuuksillani.” -Erik Haula, Iltasanomat

Leijonien ongelmat ovat olleet juurikin paineen purkamisessa. Joukkue on suurissa ongelmissa, kun vastustaja paineistaa päätyyn asti. Puolustajilla ei ole keinoja purkaa karvaustilannetta. Erkka Westerlund on varmasti tarjonnut vaihtoehtoja ja antanut niitä tärkeitä avaimia. Paljon on kuitenkin kiinni siitä minne se syöttö napsahtaa. Lukko ei aukea jos avaimet tippuu viemäriin. Tätä on monesti puolustusalueella todistettu. Vastustaja ei olisi päässyt paineistamaan jos se ensimmäinen tai toinen pakki-pakki syöttö ei olisi lähtenyt ”kaveripassina” jalkoihin.

Keinot paineen purkamiseen ovat varmasti olemassa. Tänään joukkueen pitää myös pystyä ne keinot ottaa onnistuneesti käyttöön. Hyökkäyspelistä vastaavat loppuen lopuksi yksilöiden onnistumiset. Jos Konnan kenttä pelaa tasollaan, Jokinen nousee Haulan myötä uuteen lentoon ja kaksi jälkimmäistä ketjua tekevät oman työnsä, ei Leijonilla ole vieläkään hätää.

”Olisihan se kiva tietysti maaleja tehdä. Kontiola on tarjonnut, mutta ei ole mennyt. Sanotaan nyt niin, että win the right games. Kontiolalla on nyt hyvä flow-tila päällä ja eiköhän se sama tartu vielä meihin muihinkin. Voitolla on joka tapauksessa mukavampi jatkaa kuin tappiolla” -Tehot 0+3 turnauksessa kerännyt Jori Lehterä, Iltasanomat

Kaksi peliä kahteen päivään voi tuntua jaloissa. Uusi energiapiikki Haulan myötä tuo kuitenkin kentälle paljon lisäpotkua ja energisoi samalla myös muita. En usko, että Leijonien otteissa painaa väsymys. Loppuen lopuksi pelaamaan sinne on lähdetty ja välipäivät ovat sitä pakollista kyhnöttämistä.

Viisikko puolustus kohtaa toisen

Nähdäänkö ottelussa maaleja? Kumpikin joukkue vannoo henkeen ja vereen viisikkopuolustamisen nimeen. Vahvaksi oletetun puolustuksen lisäksi maaleilla nähdään NHL-tason herrat.

Sveitsin peli ei ole ollut täysin samoissa uomissaan kuin aiemmin. Media on ryöpyttänyt joukkuetta jo MM-hopeasta lähtien ja nyt se on todellisen murroksen edessä. Uudeksi päävalmentajaksi on tyrkyllä vaikka ketä ja ne kaiken menestyksen takana olleet konkaripelaajat kirjoittelevat jo testamenttiaan. Kesken kisoja uutisoitiin, että Glen Hanlon ottaisi seuraavaksi Sveitsin maajoukkueen vetoonsa. Kaikki tämä epätietoisuus ja ulkoinen häslinki näkyy joukkueen tekemisissä. Voi olla, että nykyisen päävalmentaja Sean Simpsonin tankki on jo tyhjä ja keinot käytetty hopean myötä.

Tämä ottelu on kummallekin ensimmäinen todellinen pudotuspelitaisto. Nähtävä kiekko tulee olemaan sen mukaista. Suomi joutui jo kaivamaan syvät poterot Valko-Venäjää vastaan ja odotan illan pelistä aikalailla vastaavaa. Jos Leijonat onnistuvat samassa kuin eilen, ei sillä ole hätää. Eilen joukkue puolusti tiiviisti keskustansa ja pakotti vastustajan laidoille. Jos taitavat Grabovski ja kumppanit eivät yksilöinä löytäneet keinoja avaamaan tilaa parhaille sektoreille, ei siihen pysty yksilöinä Sveitsikään. Joukkueena pidän illan vastustajaa kuitenkin paljon vaarallisempana.

”Puolustuspelimme kyllä toimikin monessa tilanteessa. Aika iso teema on tukkia keskusta, ja myös yksi yhtä vastaan pelaaminen on parantunut.” -Jarkko Immonen, Iltasanomat

Leijonat jatkaa voittojen tiellä

Pekka Rinne pelaa Leijonille mahdollisuuksia taistella joka pelissä voitosta (Alloverpress)

Pekka Rinne pelaa Leijonille mahdollisuuksia taistella joka pelissä voitosta (Alloverpress)

Jos puolustukselle on annettu keinot purkaa vastustajan antama paine ja näitä ohjeita onnistuneesti toteutetaan. Jos Leijonat pelaa vahvaa viisikkopeliä täydet 60-minuuttia ja Pekka Rinne (tai vaihtoehto nro2) hoitaa maalilla loput. Jos energiataso pysyy samalla tasolla ja pelirohkeus kasvaa peli peliltä. Jos Leijonalauma pysyy kurinalaisena eikä syyllisty turhiin jäähyihin.

Edellä olevat palaset muodostavat sekä uhkan että mahdollisuuden. Joukkue menee kokoajan eteenpäin, mutta kehitys on myös nähtävä. Voitto Valko-Venäjää vastaan ei ollut kaunis, mutta pisteet kertovat onnistuneesta suorituksesta. Ylivoimalla tehoja vielä kaipaillaan, mutta uskon että sekin vielä seuraa muun pelin loksahtaessa uomiinsa.

”Pelillisesti pitää pystyä parantamaan, mutta tässä painekattilassa hiljentää tämä ja henkisesti kestää tämä, niin se on hyvä merkki” -Westerlund Valko-Venäjä-pelin jälkeen, Iltasanomat.

Pelitarjonta suosii tänään suomalaista. Betsson on asettanut Leijonat ottelun suosikiksi 1.61 – 4.40 – 4.40 -kertoimilla. Kahden maalin voitosta saa rahat 2.09 -kertaisesti takaisin. Eilen pelkäsin Valko-Venäjän yksilöiden aiheuttavan ongelmia, mutta Suomi riisui vastustajan koko joukkueena aseista. Tänään se ensimmäinen maali nousee jälleen todella kovaan arvoon. Suomi iskee sen ja sen jälkeen se on menoa. Lyön Suomelle vähintään kahden ja kolmen maalin voitot: -1,5: 2.09, -2,5: 3.30. Seiftit Livestä, kun Suomi sen ensimmäisen maalin on iskenyt, lyömällä pienellä isokertoimista Sveitsiä. Erikoisvedoissa kiinnostavat maalintekijöissä yli 3-kertoimiset Haula, OJ sekä Palola. Myös vieraiden alle 1.5 maalia kertoimella 2.10 on pelattava, varsinkin jos Rinne luistelee maalille.

Loppusanat:

Voitto Sveitsistä nostaa Suomen taistelemaan lohkon kakkostilasta. Jos peli loksahtaa tänään uomiinsa on tie todella auki ja silloin painetaan kaasu pohjassa vaikka loppuun saakka. Jokainen peli on mahdollisuus ottaa se tärkeä askel eteenpäin. Nyt joukkue on valmis ja kaikkien passi on leimattu. Häiritsevät ulkoiset tekijät voidaan nyt unohtaa. Näillä mennään siihen viimeiseen peliin saakka. Kun Pekka Jormakka pääsee takaisin tositoimiin, on yksi joukkuetta kasvattava tarina valmis. Tässä matkassa, tarinassa, on kaikki ainekset jäädä historiaan. Odotan jo nyt sitä päätöslukua.

Muista tutustua myös muihin artikkeleihimme ja haastatteluihin MM 2014 -osiosta.

Leijonien haastattelut: Iiro Pakarinen Oskari Korpikari , Veli-Matti Savinainen

Nyt voi viritellä hieman uskaliaampia lappuja, sillä Betssonilla on tarjolla riskitön veto kaikille asiakkaille jääkiekon MM-kisoihin.

Suomi lähtee tavoittelemaan mitalia MM-kisoista kahden heikomman vuoden jälkeen – Uskotko Leijonien mahdollisuuksiin Minskissä? Betsson tarjoaa kaikille suomalaisille asiakkaille riskittömän vedon jääkiekon MM-kisoihin. Saat takaisin jotain joka tapauksessa riipumatta siitä osuuko vetosi vai ei!