Leijonat saa avausottelussaan vastaan yllätysvalmiin Valko-Venäjän

Suomen kiekkomaajoukkueen MM-taival alkaa tänään, kun kiekko putoaa jäähän Pietarissa kello 20.15. Leijonien illan vastuksena toimii Valko-Venäjä.

Leijonille ei ole luvassa tänään helppo vääntö, sillä turnauksen avausottelut ovat perinteikkäästi hankalia. Etenkin Suomella tuntuu olevan erityisen paha ongelma avausmatsissa, sillä ongelmia on koitunut niin isojen kuin pienempienkin maitten kanssa.

Viime keväänä Suomi hävisi avausottelunsa Yhdysvalloilla 5–1, 2014 Suomi hävisi Latvialle 3–2, 2013 Leijonat voitti Saksan vasta jatkoajalla 4–3 ja 2012 Suomi voitti Valko-Venäjän vaivoin 1–0.

Yhtä tuskaista menoa saattaa olla tänäänkin luvassa. Varsinkin kun illan vastustaja on kehittynyt vuosi vuodelta paremmaksi maajoukkueeksi ja noussut kisojen top 8 -maaksi. Valko-Venäjä on ollut kahtena viime keväänä pudotuspeleissä sijoittuen lopullisella listalla kisojen seitsemänneksi. Se on hieno suoritus pieneltä kiekkomaalta.

Minskissä oleva KHL-joukkue on tehnyt poikaa maan kiekkoilulle, sillä maajoukkue tuikkii nyt KHL-pelaajia. Vielä kun moni heistä pelaa samassa seurajoukkueessa, on turnaukseen helpompi lähteä. Pienissä kiekkomaissa vaihtuvuus maajoukkueessa on pientä, mikä antaa myös etua suurimpia maita vastaan.

Valko-Venäjällä on hyvin iskukykyinen joukkue, joka ei elä vain taidosta. Maa pelaa hyvää kiekkoa kentän jokaisella alueella, ja kruununa seisovat kelpo veskarit. Valko-Venäjän torjuntavastuun kantavat Vitali Koval ja Kevin Lalande. Etenkin Lalande on esittänyt aiemmin MM-jäille huikeita otteita.

Maan hyökkäyksessä on iso määrä taitoa, jonka turvin joukkue tulee tekemään kisoissa paljon maaleja. Suomenkin puolustajat tulevat olemaan ongelmissa tiettyjen kavereiden kanssa. Seurantaan kannattaa ottaa etenkin Artur Gavrus, Alexei Kalyuzhny, Andrei Kostitsyn, Sergei Kostitsyn ja Geoff Platt.

Mitä Leijonilta voi odottaa?

Vielä tässä vaiheessa odotukset kannattaa pitää pienenä. Täytyy myös muistaa, ettei edes tappio olisi katastrofi.

Tärkeintä olisi saada tietenkin voitto, mutta myös pelilliset onnistumiset olisivat toivottavaa. Valko-Venäjän paikkojen minimointi on asia numero yksi. Toisena tulee omien paikkojan luominen, mikä liittyy tasapainoiseen viisikkopeliin.

Etenkin kärkipelaajien onnistuminen turnauksen avausottelussa olisi jatkoa ajatellen tärkeää. Alexander Barkovin ja Mikko Koivun kentällisiltä pitäisi nähdä heti tulosta, jottei apinalle anneta mahdollisuutta kasvaa.

Jos Suomi pystyy pelaamaan kurinalaisesti ja pitämään kiekkoa hyökkäyspäässä, joutuu Valko-Venäjä pakostakin jäähyilemään. Tällöin Suomelle tulee loistava mahdollisuus harjoitella ylivoimaansa, jonka toimivuus täytyy saada nopeasti kuntoon. Ylivoimatehot ovatkin avausmatsin yksi tärkeimpiä asioita Leijonien kannalta.

Suomen oletettu kokoonpano:

 • Antti Pihström-Tomi Sallinen-Teemu Pulkkinen
 • Jussi Jokinen-Alexander Barkov-Patrik Laine
 • Mikael Granlund-Mikko Koivu-Sebastian Aho
 • Leo Komarov-Jarno Koskiranta-Mika Pyörälä
 • Topi Jaakola – Juuso Hietanen
 • Anssi Salmela – Tommi Kivistö
 • Lasse Kukkonen – Atte Ohtamaa
 • Esa Lindell – Ville Pokka
 • Maalilla: Mikko Koskinen

Ylivoimaviisikot:

 • Barkov – Jokinen – Laine – Komarov – Hietanen
 • Aho – Koivu – Granlund – Pulkkinen – Lindell

Arvio:

Allekirjoittanut uskoo, että Leijonat joutuu tänään pahaan paikkaan Valko-Venäjän kanssa. Vastustaja pystyy pelaamaan laadukasta kiekkoa, joten luvassa lienee hyvin tasainen vääntö. Materiaaliero nousee kuitenkin lopulta esiin, ja Leijonat kääntää ottelun edukseen. Betsson antaa Suomen voitolle kertoimen 1.26, mutta houkuttavampi kohde on ”alle 4.5 maalia”, jolloin kerroin nousee lukemaan 2.08. Ottelusta voi hyvinkin tulla vähämaalinen.

Lunasta Betssonin 20 € riskitön veto lätkän MM-kisoihin

Tsekkaa Faneille.comin MM-ennakot:

Kisojen tärkeimmät pelipäivät

A-lohkon ennakko

B-lohkon ennakko

Analyysi Suomen joukkueesta

Jääkiekon MM-kisat alkaa tänään Pietarissa ja Moskovassa. Voit seurata kisat MTV Sport -kanavilta ja Katsomo-palvelusta. Suomen ottelut näkyvät MTV3-ilmaiskanavalla.

Kansikuva: All Over Press