Finaalien seuratuin nimi on Patrik Laine – ”Joutuu todelliseen testiin”

Faneille.comin kiekkotoimituksen Eemeli Kosonen ja Toni Rajamäki nostavat esiin HIFK-Tappara-finaaliparin suurimmat nimet ja sarjan lähtökohdat.

Liigan finaalit alkaa tänään. Kumpi lähtee mielestäsi ennakkosuosikkina mestaruustaisteluun?

EK: Tappara oli niskan päällä runkosarjan kohtaamisissa, kun tamperelaiset kuittasivat voiton kolmesti neljästä kohtaamisesta. Finaaleihin lähdetään kuitenkin erittäin tasaisista lähtökohdista, mutta kotietu kääntää edun lievästi helsinkiläisten suuntaan. HIFK on ollut kotikaukalossaan todella vahva ja kymmenestä edellisestä kotiottelusta peräti yhdeksän on päättynyt kilpipaitojen voittoon varsinaisella peliajalla. Molempien joukkueiden suurimmat vahvuudet löytyvät hyökkäyspäästä, joten maalivahtien rooli korostuu entisestään. Tämä taas kääntää lähtökohtaisesti vaakaa hieman Tampereen suuntaan, joten luvassa on todella herkullinen finaali.

TR: Tasaista, tasaista ja tasaista. Selvää ennakkosuosikkia on mahdoton asettaa, mutta jos on pakko valita toinen, nimeän Tapparan minimaalisella erolla suosikiksi. Syy löytyy Tapparan viisikkopelistä, joka voi olla liian iso pala IFK:lle purtavaksi. Kirvesrintojen kontrolloitu puolustuspelaaminen niin omissa kuin keskialueelle tekevät vastustajan pelaamisen usein tuskalliseksi. Lisäksi Tappara kääntää peliä nopemmin kuin IFK, joten kokenut – ja tietyllä tavalla nälkäisempi – tamperelaisleiri saa minulta suosikin viitan pakon edessä.

Keiden pelaajien odotat nostavan tasoaan ja keneltä sitä on etenkin syytä odottaa?

EK: HIFK on saanut onnistumisia laajalta rintamalta ja peräti 11 joukkueen pelaajaa on tehnyt vähintään kaksi maalia pudotuspeleissä. Vastaavasti Tapparan leiristä monen hyökkääjän ruuti on kostunut runkosarjan jälkeen. Esimerkiksi 17 maalia runkosarjassa viimeistellyt Jukka Peltola on tehnyt pudotuspeleissä toistaiseksi vain yhden maalin ja senkin tyhjiin, mutta joukkueen kapteenin rooli on ollut runkosarjaa puolustavampi. Myös esimerkiksi ilman maaleja olevilta Jan-Mikael Järviseltä ja Arttu Ilomäeltä voi odottaa huomattavasti tehokkaampia otteita.

TR: HIFK-leiristä on nostettava esiin Tommi Taimi ja Tomas Zaborsky. Taimi on löysäillyt liikaa ja nyt hänen täytyy ottaa tarkempi ote pelaamiseensa. Lisäksi Taimelta voidaan odottaa enemmän tekoja hyökkäyspäässä. Zaborsky on parantanut ja JYP-sarjassa syntyi jo maalejakin, mutta tämä ei riitä. Parempi osumatarkkuus olisi nyt paikallaan. HIFK:sta voidaan vielä nostaa esiin Siim Liivik, jos hän pystyy pelaamaan. Hänessä on ainesta nousta loistavaksi neloskentän räksyttäjäsentteriksi, joka iskisi tärkeitä osumia, mutta tästä ei ole vielä saatu viitteitä tänä keväänä.

Tapparasta mainitsen Eemelin tavoin Järvisen ja Ilomäen. Järvinen on pelannut mielestäni hyvää kevättä, mutta vain tehot ovat jääneet puuttumaan. Mies tarvitsee ripauksen suoraviivaisuutta, jotta tulosta alkaisi syntyi finaaleissa. Ilomäki on taas sekä tehojen että pelillisten esitysten valossa hukassa. Voisin melkein veikata, että miehellä jonkinlainen vamma, joka estää parhaimman vireen.  Yksi mies, jonka uskon nousevan yllättävän isoksi tekijäksi on neloskentässä pelaillut Stephen Dixon. Kokenut jyrä osoitti kärppäsarjan viimeisessä pelissä, että hän haluaa voittaa mestaruuden ja uskon esitysten vain parantuvan.

Keitä pelaajia kannattaa tämän kevään loppuhuipennuksessa seurata?

EK: On sanomattakin selvää, että Patrik Laineen otteista kannattaa vielä nauttia, kun nuori supertähti Suomessa pelaa. On hyvinkin mahdollista, että maalitykki ei finaalien jälkeen tule enää ikinä pelaamaan Liigassa. Laine häikäisi otteillaan välierissä, mutta on mielenkiintoista nähdä miehen otteet finaaleissa. Tila ja aika käyvät jatkossa aivan minimiin, joten Laine joutuu todelliseen testiin.

Helsinkiläisten puolelta kannattaa ottaa erityisseurantaan esimerkiksi puolustaja Yohann Auvitu. Ranskalainen on viihtynyt Suomessa jo kahdeksatta kauttaan, mutta on nyt elämänsä iskussa. Puolustaja saalisti välieräotteluissa tehot 4+4 ja tekee kentällä käytännössä kaiken oikein eikä heikkoja osa-alueita juurikaan ole. Auvitun sopimus päättyy tähän kauteen, joten on mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle hyvät otteet pudotuspeleissä riittävät.

TR: Laine, Kristian Kuusela, Auvitu ja Teemu Ramstedt tietenkin. Mutta lähden nyt hakemaan eri osaston miehiä seurantaan: HIFK:ssa kannattaa kiinnittää huomiota Jasse Ikoseen, Corey Elkinsiin, Matt Generousiin ja Keith Aulieen. Ikonen-Elkins-kaksikko antaa kärjelle tulituen ja pelaa loistavaa kahden suunnan peliä. Tällaisia pelaajia mestarijoukkue tarvitsee. Generous-Aulie-kaksikko on esittänyt omissa hienoja otteita ja he pitävät huolen, ettei Kuuselalla ja kumppaneilla ole mukavaa olla punanuttujen maalilla.

Tapparasta samaan rooliin isketään hyökkääjät Veli-Matti Savinainen sekä kapteeni Peltola. Pakeista nimetään Markus Kankaanperä ja Aleksi Elorinne. Tällaiset pelaajat näyttelevät entistä suurempaa roolia ja heitä on syytä seurata, sillä ratkaisijat usein tulevat puskista.

Keiden uskot nousevan ratkaisijan rooliin finaaleissa? Mikä tulee ratkaisemaan mestaruuden?

EK: Kovin kaksinkamppailu käydään tolppien välissä, kun Ville Husso haastaa häikäiseviä otteita esittäneen Tomi Karhusen. Karhusen palkintokaapista löytyy Suomen mestaruus kahdelta edelliseltä kaudelta, joten finaalien paine ei tule miehelle yllätyksenä. 21-vuotias Husso sen sijaan on valtavan suurennuslasin alla helsinkiläisten maalilla. HIFK:n fanit janoavat menestystä, ja Husso pääsee näyttämään, mistä hänet on tehty. Molempien joukkueiden hyökkäyspään vahvuudet ovat tiedossa, joten puolustusten on esitettävä parastaan ottelusta toiseen. Lähtökohtaisesti tämäkin osa-alue menee todella tasan.

Mestaruuden tulee kuitenkin ratkaisemaan se, kumpi pystyy pimentämään paremmin vastustajan tähtipelaajat. Helppoa se ei tule olemaan, koska molemmilta löytyy ruutia useammasta kentällisistä.

TR: Jatkan siitä, mihin jäin: Ratkaisijat tulevat kärjen takaa ja juurikin nämä ”savinaiset” ja ”ikoset” lopulta päättävät, kumpi vie mestaruuden.

Mestaruus ratkennee IFK:n kotipelaamiseen. Jos punapaidat jatkavat vakuuttavia otteitaan kotijäällään, on Tapparan erittäin hankala naarata voittoa Helsingistä. Ja sehän riittää IFK:lle, että joukkue voittaa vain kotiottelunsa. Mutta jos Tappara ottaa yhdenkin voiton Helsingistä, voisin alkaa kiikuttamaan Kanada-maljaa jo Tampereen suuntaan.

Finaalien pelipäivät:

  • HIFK-Tappara pe 15.4
  • Tappara-HIFK la 16.4
  • HIFK-Tappara ti 19.4
  • Tappara-HIFK pe 22.4
  • HIFK-Tappara la 23.4 (tarvittaessa)
  • Tappara-HIFK ti 26.4 (tarvittaessa)
  • HIFK-Tappara pe 29.4 (tarvittaessa)

Seuraa Liiga-finaaleja Nelonen Pro1 -kanavalta tai Ruutu-palvelusta. Tsekkaa myös järjestämämme finaalikisa, jossa palkintona on 55″ taulutelevisio!

Kansikuva: All Over Press