Kommentti: Jokerit ei saa Pietarin SKA:sta todellista derbyvihollista

Helsingin Jokerit kohtasi Pietarin SKA:n torstai-iltana Hartwall Arenalla. Ottelu oli mammuttiseuran ensimmäinen visiitti Helsinkiin tällä kaudella.

Jokereiden KHL-taipaleen ensimetreistä asti sekä Jokereiden että SKA:n markkinointikoneistot ovat pyrkineet luomaan kohtaamisiin paikallisottelu asetelmaa. Roman Rotenbergin suulla on mahtipontisesti puhuttu SKA:n pystyvän täyttämään HIFK-otteluiden jättämän tyhjiön. Sitä se ei kuitenkaan ole, yrityksistä huolimatta, pystynyt vieläkään tekemään.

SKA:n ökykallis joukkue on tämän hetken kovin seurajoukkue NHL:n ulkopuolella, ja heidän saapumisensa Helsinkiin on tietysti jo tapahtuma itsessään. Ero Jokereiden ja HIFK:n välisiin kuumiin derbyihin on silti suuri. Siinä missä Jokereiden kannattajat rakastivat vihata IFK:ta, SKA:ta kohtaan tunnetaan vain puhdasta inhoa. Vastenmielisyyttä ovat tuoneet Rotenbergin aiemmat tempaukset otteluiden yhteydessä (mm. SKA:n fanikoju Areenalla ja maalilaulu-sekoilu).

Jokereiden muuttunut yleisörakenne ei myöskään edesauta kiihkeän tunnelman ja vastakkainasettelun kehittymistä. Vaikka Jokereiden ja SKA:n välisissä otteluissa käy runsaasti yleisöä, aiempaa suurempi osa heistä on sanan varsinaisessa merkityksessä vain yleisöä. Eivät seuran kannattajia. Ihmiset tulevat katsomaan kentällä olevia tähtiä ja hyvää kiekkoviihdettä. Voittamisen tahto ja häviämisen pelko ei ole läsnä niin vahvasti kuin todellisessa derbyssä tulisi olla. Tämä välittyy suoraan tunnelman heikentymiseen. Toki yleisö syttyy Ilja Kovalchukin kaltaisen miljonäärin seotessa aika ajoin, mutta tässähän ei ole mitään ihmeellistä. Vahingonilo voittaa jouluilon, sanotaan.

Jokereiden ja HIFK:n välisissä paikallispeleissä taso ei aina noussut korkeimmalle mahdolliselle tasolle, mutta noissa peleissä intensiteetti ja seurojen sekä kannattajien välinen kilpailuasetelma oli huipussaan. Otteluita jännitettiin päiviä etukäteen ja tuloksista kuittailtiin pelin jälkeen ankarasti kouluissa ja työpaikoilla.

Nyt kun kaikki ennusmerkit viittaavat Jokereiden jatkavan KHL:ssä myös tämän kauden jälkeenkin, toivoisi helsinkiläisten ja pietarilaisten välille syntyvän aitoa rivalriteettia. Jokereiden vähemmistöosakkaiden kaksoisroolin johdosta toive on kuitenkin liki utopistinen. SKA:n omistajat, Rotenberg ja Gennadi Timtshenko etunenässä, toimivat johtavissa rooleissa myös KHL:n hallituksessa, minkä vuoksi on vaikeaa uskoa avoimen ja läpinäkyvän kilpailutilanteen syntymiseen.

SKA tekee mitä tahtoo, Jokereille jäädessä sarjassa pelkkä narrin rooli. Onhan yksi Arenan pukuhuoneistakin maalattu pietarilaisseuran väreihin. Eikä se ole väärin, kuin korkeintaan moraalisesti. Omistaahan Rotenbergin klaani myös Arenan.

Itse ottelussa torstaina Jokerit haastoi SKA:n terävästi. Kovatempoinen ottelu pysyi 0-1 lukemissa pitkälle kolmanteen erään saakka, kummankin joukkueen tuhlatessa useita maalipaikkoja. Viimeisen kymmenen minuutin aikana nähtiin kolme maalia, joista upeimpana Pekka Jormakan todella näyttävä 2-2 osuma, ajassa 57.31.

Lopulta voittolaukaus kilpailuun venyneen ottelun ratkaisi rankkari-spesialisti Pavel Datsyuk taidokkaalla viimeistelyllä. Jukka Jalonen kommentoikin ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa ironisesti joukkueen surkeaa saldoa voittolaukauksissa:

– Rankkarit on aina vähän arpapeliä. Vaikka meidän tapauksessahan ne eivät sitä ole, kaikkihan tiedämme miten meille niissä aina käy.

Aiemmista Jokerit-SKA otteluista poiketen, torstain peli ei ollut loppuunmyyty. Yli 12 000 silmäparia on tietenkin huima luku suomalaiseen jääkiekkotapahtumaan, mutta jotain on tuotteessa vialla kun tämän kaliiberin ottelua ei saada myytyä loppuun.

Seuraa Euroopan parasta kiekkoa Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press