Goldobinin ensiesiintyminen – pelastaako tähti Liigan?

Tänään Liiga-faneille tarjotaan todellista herkkua, sillä perjantai-iltana nähdään kuusi kamppailua. Katseet kääntyvät tänään Helsinkiin, missä HIFK  ja TPS ovat napit vastakkain.

Katsojakadosta kärsivät Liiga kaipaa jotain uutta katsojien mielenkiinnon sytyttämiseksi ja ainakin lehdistön reaktion perusteella nyt sellainen kiintopiste saattaisi olla löytynyt. Illan HIFK-TPS-ottelu on ennakkoon todella mielenkiintoinen: kovakuntoiset ryhmät, perinteiset seurat ja laadukkaat kokoonpanot. Illan seuratuin pelaaja on HIFK:n tuore venäläisvahvistus Nikolai Goldobin, joka saapui tällä viikolla Nordikselle San Jose Sharksin organisaatiosta.

Goldobin, 19, pelaa tänään Robert Leinon ja Juuso Puustisen kanssa. Kolmikosta löytyy taitoa ja venäläislupaus saa heti ison roolin joukkueesta, joka on menestynyt nimenomaan nuorilla pelaajilla. Goldobin on todellinen huippulupaus, sillä Sharks varasi hänet viime kesänä ensimmäisen kierroksen 27. pelaajana. Taituri osallistui San Josessa seuran harjoitusleirille ja keräsi kehuja hyökkäyspään ominaisuuksillaan. Onkin mielenkiintoista nähdä olisiko tästä nuorukaisesta koko Liigan vetonaulaksi. Huomiota mies ainakin kerää, varsinkin jos herran vanhat taidot ovat mahtuneet matkalaukkuun mukaan.

Tänään ei Nikolailta saa eikä pidä odottaa vielä kuuta taivaalta, mutta jatkossa taivas sekä estradi ovat avoinna. Sarja kuitenkin tarvitsee vahvaa persoonaa, jota rakastaa ja vihata. Henkilöä, jota vastaan muita pelaajia voidaan verrata ja jota kohti pyritään pelaajana.

Myös TPS:stä löytyy kovan luokan lupaus, joka on ollut turkulaisten pirteimpiä pelaajia illasta toiseen. Mikko Rantanen, 17, ei ole vielä saanut NHL-varausta, mutta ensi kesänä TPS-kasvatti on kuumaa tavaraa NHL Draftissa. Suomalaishyökkääjä on äärimmäisen viisas ja monipuolinen pelaaja, minkä vuoksi Rantasta on kaavailtu koko varaustilaisuuden kymmenen parhaan joukkoon.

Nordenskiöldinkadulla kannattaa pitää tänään silmät auki, sillä kaukalossa häärii ainakin kaksi tulevaa NHL-pelaajaa.

Vahva koti vs. heikko vieras

Helsingin IFK:n kausi on lähtenyt mukavasti käyntiin, vaikka joukkue ei ole viimeiseen neljään otteluun ottanut kertaakaan täyttä pistepottia. HIFK hävisi viime ottelussa KalPalle kotonaan, mutta Antti Törmäsen suojatit on muuten ollut kotikentällään lyömättömiä: viidestä kotiottelusta on tilillä neljä voittoa.

HIFK:n peli on perutunut vahvaan keskialueen puolustuspeliin ja tehokkaaseen ohjauspeliin. Helsinkiläiset on pysäyttänyt vastustajiaan kovalla prosentilla ja iskenyt vastarintaan tehokkaasti ja joukkue vyöryy neljän kentän voimin hyökkäysalueelle, joten materiaalin laajuus on helsinkiläisten suurimpia vahvuuksia.

TPS:n meno on parantunut selvästi, sillä joukkue matkaa kahden ottelun voittoputkessa ja noussut sarjataulukossa sijalle seitsemän – Kahden pisteen päähän viidentenä olevasta illan vastustajasta.

Turkulaisten suurin huolenaihe on ollut vieraspelit: Palloseura on pelannut vasta kolmesti vieraissa tällä kaudella, eikä taskuun ole jäänyt pisteen pistettä. Palloseura on iskenyt kolmessa vierasottelussa vain viisi maalia, mikä kertoo kaiken oleellisen joukkueen vierasotteista.

Molemmilla joukkueilla on paljon ratkaisuvoimaa kokoonpanossaan. TPS:n ykköskenttä on varsinkin noussut esiin alkukaudella Ryan Laschin johdolla. Pohjoisamerikkalaisen vierellä ovat hääränneet Lauri Tukonen ja Tero Koskiranta, jotka ovat löytäneet myös tehoja. Vierasjoukkueen alemmista kentistä löytyy muun muassa Rantanen, Radek Smolenak, Matias Sointu ja  alakerrasta Simon Gysbers ja Steven Seigo, minkä vuoksi ratkaisukykyä on yllin kyllin. Kysymys kuuluu, joko TPS-lauma löytää tehokkuutensa Turun ulkopuolella?

HIFK:llä ei ole selvää ykköskenttää, kuten TPS:llä, mutta tehot ovat jakautunut kaikille kentille. Ykköskentässä häärivät muun muassa Tomas Zaborsky ja Corey Elkins, kakkoskentässä Goldobin ja Juuso Puustinen, kolmoskentässä Mika Partanen ja Arttu Luttinen, sekä neloskentässä Jasse Ikonen ja Thomas Nykopp.

HIFK:n maalilla pelaa tänään totutusti Ville Husso, mutta Palloseuran häkkiin astuu Kristian Järvinen, jolle ottelu on kauden ensimmäinen runkosarjassa.

Seuraa heitä: (Rantasen ja Goldobinin lisäksi)

Thomas Nykopp: nuori HIFK-kasvatti on ottanut kehitysaskeleita kesän aikana. Vahva kahden suunnan hyökkääjä, joka on HIFK:n näköinen mies. Taklaa, puolustaa ja tehoilee. Verrattu muun muassa Lennart Petrelliin.

Steven Seigo: Kiekollinen pakki on pelannut tällä kaudella vasta kaksi ottelua, mutta iskenyt jo kaksi maalia. Toinen kausi TPS:ssä ja teot sen kuin vain paranevat. Huippuvaarallinen hyökkäyspäässä, mutta alakerrassa lieviä puutteita.

Arvio:

Tänään nähdään todella tasainen vääntö, eikä luvassa ole mikään suuri maalijuhla. HIFK pitää keskialueen tukossa ja karvaa viisaasti, mikä vaikeuttaa TPS:n hyökkäyspeliä. Erikoistilanteet nousevat tänään entistä suurempaan rooliin. Kumman ylivoima toimii paremmin?

Veikkaus: TPS:n ylivoima toimii ja joukkue nappaa kauden ensimmäiset vieraspisteensä voittolaukauskilpailussa lukemin 3-2.

Kierroksen muut ottelut:

  • Sport-Ilves
  • Kärpät-KalPa
  • HPK-JYP
  • SaiPa-Pelicans
  • Ässät-Lukko

Kierros käynnistyy kello 18:30. Voit seurata otteluita Ruutu.fi -palvelusta, joka näyttää tänään kaikki ottelut ilmaiseksi. Ottelu myös nähtävillä normaaliin tapaan Nelonen Sport Pro -kanavilta.