HIFK ja Kärpät suurimmat suosikit – ”Tapparalla on paljon hampaankolossa”

Faneille.comin kiekkotoimituksen Eemeli Kosonen ja Toni Rajamäki tekevät katsaukseen päättyneeseen runkosarjaan sekä kevään pudotuspeleihin.

Mikä joukkue on runkosarjan perusteella suurin mestarisuosikki?

EK: HIFK. Varsinkin kuluva vuosi on ollut helsinkiläisiltä todella vakuuttavaa. Peli ei aina häikäissyt, mutta kolmen pisteen voittoja irtosi illasta toiseen. Antti Törmäsellä on käytettävissään neljä tasaista kentällistä ja kilpailu pelipaikoista on kovaa. HIFK sai kammettua myös historiansa ensimmäisen runkosarjan voiton, minkä uskon olevan tärkeä asia erityisesti henkisellä puolella.

TR: HIFK ja Kärpät ovat omassa kastissaan, mutta kallistun myös helsinkiläisten puolelle. IFK voi kaataa Kärpät neljä kertaa, koska joukkueesta löytyy laajuutta, nopeutta ja tarpeeksi kiekollista taitoa. IFK pystyy 60 minuutin paineeseen, mikä tuottaa Kärpille isoja ongelmia ja juuri tämän vuoksi punapaidoilla on parhaat mahdollisuudet lopettaa Kärppien mestaruusputki. Ja etuna on tietenkin myös kotietu, joka voi nousta finaaleissa isoakin isommaksi asiaksi.

Mikä joukkue floppasi runkosarjassa pahiten?

EK: Ilves. Tamperelaiset aloittivat kauden erinomaisesti ja odotin joukkueen taistelevan jopa suorasta pudotuspelipaikasta. Lumipallo lähti kuitenkin vyörymään väärään suuntaan jo lokakuussa eikä Tuomas Tuokkola saanut korjattua kurssia. Kari Heikkilä sai helmikuussa aikaan pienen ryhtiliikkeen, mutta kauden loppu oli kuitenkin pannukakku. Ilveksen kauden yksi suuri ongelmista oli paha loukkaantumissuma, joka näkyi auttamattomasti kapealla materiaalilla operoivassa seurassa.

TR: Toimiston puolella Blues floppasi pahiten, mutta jos mietitään pelillisiä asioita, niin ehdottomasti Turun Palloseura. Pudotuspelipaikka tuli, mutta tämän joukkueen kohdalla odotusarvo on huomattavasti korkeammalla. Kalliit hankinnat ja satsaus valmennukseen lupailivat hyvää, mutta TPS on ollut koko kauden vuoristoratamaisessa liikkeessä. Joukkueen pisin voittoputki on kolmen ottelun mittainen, mikä kertoo turkulaistan runkosarjasta paljon. Runkosarjan loppuhetkillä Palloseuran peli sekosi kokonaan ja lopputuloksena oli  jää täynnä joukko päättömiä kanoja.

Ketkä olivat pelipaikoittain runkosarjan parhaimmat pelaajat?

EK: MV: Tähän ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: Lukon Ryan Zapolski tai KalPan Eero Kilpeläinen. Näistä kahdesta valitsen Kilpeläisen, koska ilman häntä KalPa ei olisi taistellut missään vaiheessa suorasta pudotuspelipaikasta ja kymmenenkin joukkoon olisi ollut tiukkaa päästä.

P: Tommi Taimi, HIFK. Kärsi alkukaudesta loukkaantumisista, mutta nousi taistelemaan kuitenkin puolustajien pistepörssin voitosta. Ylivoimaisesti joukkueensa tärkein kiekollinen puolustaja, joka ei kuitenkaan ole lapanen omassa päässä. Ei olisi yllätys, vaikka kiekkoilisi ensi kaudella KHL:ssä.

H: Kristian Kuusela, Tappara. Kokenut hyökkääjä pelasi 33-vuotiaana uransa parhaan kauden. Kuusela saa pelaamisen näyttämään taiteelta ja tekee ketjukavereistaan parempia. Tapparan hyökkääjät saavat hyökkäyspäässä hieman vapauksia, mikä sopii Kuuselalle kuin nenä päähän.

TR: Eemelin valinnat ovat hyviä ja etenkin Kuusela-Kilpeläinen-kaksikko nousee minunkin listallani ykkösvaihtoehdoiksi. Pakiston kärkeen nostan kuitenkin TPS:n Henrik Tallinderin, joka on mielestäni kokonaisvaltaisesta tämän liigan paras puolustaja. Hän ei taistele pakkien pistepörssin voitosta, mutta 0.41 pistettä per peli -tahti on yleispuolustajalta hieno suoritus. Tallinder pelaa kovaa ja rauhassa eikä häneltä nähdä juurikaan virheitä kaukalossa.

Bluesin talousongelmat olivat koko runkosarjan negatiivisin asia, mutta mikä oli positiivisin?

EK: Nuorten pelaajien astuminen parrasvaloihin. On ollut hienoa seurata, kun monet nuoret pelaajat kuuluvat ansaitusti joukkueidensa tärkeimpiin pelaajiin. Ei välttämättä tule ihan heti vastaan kautta, jolloin nuoret ovat yhtä suuressa roolissa niin monessa joukkueessa. Nautitaan herrojen otteista vielä kun Suomessa pelaavat.

TR: Se, ettei Kärpät dominoinut runkosarjaa. Runkosarjan perusteella finaalipari tulee tänä keväänä vaihtumaan, mikä on Liigan imagolle suorastaan loistava asia. Kaiken lisäksi Liigasta löytyy tällä hetkellä Kärppien ja HIFK:n lisäksi muun muassa JYP ja Tappara, jotka pystyvät taistelemaan mestaruudesta. Tasaisuus on jokaisen sarjan elinehto ja sitä Suomen pääsarjassa riittää.

HIFK voitti runkosarjan ja on suurimpia suosikkeja, mutta mitkä muut joukkueet taistelevat tänä keväänä mestaruudesta?

EK: Runkosarjan neljän kärki on todella hyvä ja taistelu mitaleista tulee olemaan erittäin kovaa. Kärpät ja Lauri Marjamäki tietävät hyvin, mitä mestaruuden voittaminen vaatii, joten oululaiset ovat varmasti vahvoilla myös pudotuspeleissä ja on suurin HIFK:n haastaja. Tapparalla on viime kausilta paljon hampaankolossa, mutta isoin kysymysmerkki löytyy tolppien välistä. Tomi Karhunen on ollut viime aikoina hyvässä vireessä, mutta pitääkö taso pudotuspeleissä?

TR: Kuten aiemmin sanoin, runkosarjan neljästä parhaasta joukkueesta jokainen voi voittaa mestaruuden. Tapparassa on rutiinia ja nälkää, mikä tekee siitä taatusti huippukovan porukan tosipeleissä, ja Karhunenkin on alkanut lämmetä kevättä kohden. JYP taas ei voita paperilla yhtäkään seuraa, mutta joukkueen pelityyli on kuin luoto pudotuspeleihin ja uskon keskisuomalaisten taistelevan tosissaan finaalipaikasta. Tämän nelikon ulkopuolelta suurin yllätyspotentiaali löytyy SaiPalta, mutta en usko lappeenrantalaisten vieläkään menevän pronssiottelua pitemmälle.

Mitkä joukkueet painelevat säälipudotuspeleistä puolivälieriin?

EK: TPS:n ja Sportin kohtaaminen on mielenkiintoinen, koska joukkueet lähtevät pudotuspeleihin niin eri asetelmista. TPS:n käyrä on alaspäin ja on tosi vaikea arvioida, minkälainen TPS kaukalossa lopulta nähdään. Tomek Valtosen Sportilla nälkää vastaavasti riittää ja joukkue on ollut mainiossa vireessä. Uskon Sportin menevän tästä parista jatkoon, vaikkakin kauden keskinäiset kohtaamiset puoltavat vahvasti TPS:n jatkopaikkaa.

KalPan ja Pelicansin taistelu tulee olemaan tasainen ja uskoisin tämän parin etenevän kolmanteen otteluun. KalPan kohdalla suuria kysymysmerkkejä ovat hyökkäysosasto ja Pekka Virran kiekkokontrolliin perustuva pelitapa, joka ei ole aikasempina vuosina oikein toiminut pudotuspeleissä. Pelicansissa on potentiaalia kevään mustaksi hevoseksi, mikäli Petri Matikainen saa kanavoitua joukkueen energian oikeisiin asioihin ja jäähyaitiosta pysytään poissa. Uskon Pelicansin menevän otteluparista jatkoon voitoin 2-1.

TR: Vaikka Sport painii ja taistelee loistavalla motivaatiolla, tulee TPS:n materiaali viemään voiton Turkuun. Kokenut turkulaispoppoo pelasi surkean loppurunkosarjan, mutta kokeneet härät tietävät, kuinka tällaisia pelejä voitetaan. Sportilta puuttuu kiekollista taitoa, mutta joukkue pystyy olemaan jopa hallitsevassa roolissa. Maalintekopuoli antaa Palloseuralla kuitenkin liian ison edun. Sport hoitaa homman kotijäällään, mutta kotietu varmistaa TPS:n jatkopaikan.

KalPa-Pelicans-parista on hankala vetää johtopäätöksiä ennen kiekon putoamista jäähän. Vastakkain ovat yltiöpäinen kiekkokontrollijoukkue sekä suoraviivainen ja fyysinen ajokoiraryhmä. Löisin rahani kuitenkin lahtelaisille, sillä ”Petu” ja Pasi Nurminen luovat Pelicans-nippuun sellaisen hengen, joka nostaa joukkueen runkosarjaa huomattavasti paremmalle tasolle. Pelicansissa on vauhtia, nopeutta ja kamppailuvoimaa, mutta sen lisäksi taitoa Vili Sopasen, Antti Erkinjuntin, Ryan Potulnyn ja Juha Leimun muodossa, minkä vuoksi Pelicans sopeutuu pudotuspelikiekkoon erinomaisesti.

Kuka nousee kevään MVP:ksi?

EK: Joonas Järvinen, HIFK. Kuului jo runkosarjassa Liigan parhaiden puolustajien joukkoon, mutta tulee osoittamaan arvonsa kevään tärkeimmissä peleissä. Järvinen on harvoin highlight-koosteissa, mutta hän on joukkueelleen sitäkin tärkeämpi. HIFK:n näköinen pelaaja: iso ja ilkeä, ei ota taka-askelia, mutta ei kuitenkaan hölmöile. Tulee pelaamaan suuria minuutteja illasta toiseen ja hänen puuttuminen näkyisi välittömästi HIFK:n omassa päässä. Järvinen on juuri se pelaaja, joka laitetaan kentälle, kun johdetaan maalilla ja vastustaja saa ylivoiman kaksi minuuttia ennen loppua.

TR: MVP tulee yleensä mestarijoukkueesta ja, kun uskon IFK:n menevän tappiin asti, nostan esiin Tommi Taimin. Kiekollinen liideri, jonka päätä ei huimaa ja hän osaa ottaa ilon irti tällaisista tilanteista. Uskon Taimin olevan tämän kevään ”tonisöderholm”. ”Södehän” palkittiin 2011 pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi, kun IFK nappasi edellisen kultamitalinsa.

Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta.

Kansikuva: All Over Press