Näkökulma: HIFK on näyttänyt hauistaan – orastava kriisi peruttu

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki HIFK:n ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

HIFK:n kausi alkoi todella synkästi, sillä joukkue voitti kahdeksasta ensimmäisestä ottelustaan vain yhden ja majaili aivan sarjataulukon hännillä. Nyt Nordenskiöldinkadulla puhaltaa kuitenkin positiivisimmat tuulet.

Helsinkiläiset kävivät hakemassa lauantaina voiton TPS:sta lukemin 5-2. Alkukauden parhaan joukkueen kaataminen vieraskaukalossa juhlaottelussa ja ennätysyleisön edessä oli vakuuttava hauiksen näyttö Ari-Pekka Selinin suojateilta.

Voiton arvoa nostaa se, että HIFK:lla on ollut erityisen suuria ongelmia vieraspeleissä. Helsinkiläiset olivat tehneet kauden kauden seitsemässä aiemmassa matkapelissään vain kahdeksan maalia ja hävinneet kamppailuista jokaisen. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun HIFK nappasi toisen peräkkäisen voiton. Edellisen viikon lauantaina joukkue kaatoi kotonaan niin ikään vakuuttavan esityksen jälkeen Lukon.

Molemmat ottelut olivat äärimmäisen tasapainoisia HIFK:lta. Joukkueen otteet ovat ailahdelleet paljon otteluiden sisällä, mutta edellisissä kamppailuissa tästä ei ole ollut viitteitä. Erityisesti TPS oli joukkueen kauden aiempiin otteluihin nähden poikkeuksellisen aseeton helsinkiläisiä vastaan.

Myös yksilötasolla HIFK:sta on alkanut löytämään onnistujia. Elokuussa joukkueeseen liittynyt Atte Engren on ollut ylivoimaisesti HIFK:n tärkein pelaaja alkukaudella ja torjunut helsinkiläisille ison tukun pisteitä. Engrenin myötä HIFK on pystynyt kamppailemaan voitosta joka ilta, vaikka muun joukkueen suorittaminen ei olekaan ollut parhaalla mahdolliselta tasolla.

Nyt tosin myös kenttäpelaajat ovat alkaneet heräilemään horroksistaan. Esimerkiksi Erik Thorell ja Patrik Carlsson saalistivat kauden kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa yhteensä tehot 0+3. Viimeisessä kuudessa kamppailussa Thorell on nakuttanut pisteet 4+3 ja Carlsson 1+6.

HIFK:n ketjukoostumukset hakevat vielä muotojaan. Juhani Tyrväisen johtama kolmikko, jossa laidoilla ovat Thorell sekä Vili Sopanen, on oikeastaan ainoa vakiintunut ketju. Tällä triolla onkin mahdollisuudet nousta jopa Liigan parhaimpien ketjujen joukkoon, vaikka alku on vielä ollut hieman hakemista. Tähän tosin vaikuttaa se, että Sopanen hakee vielä parasta teräänsä. Loukkaantumisesta toipuneesta Sopasesta tulee olemaan vielä paljon iloa joukkueen kannattajille, kunhan laitahyökkääjä on päässyt täyteen iskuun. Viime kaudella 46 pistettä Pelicansille takonut hyökkääjä on pelannut vasta kolme ottelua helsinkiläisten riveissä.

HIFK:n puolustuspelaaminen on niin ikään parantunut huomattavasti alkukaudesta. Helsinkiläisten puolustajille on sattunut syksyn aikana todella helppoja yksilövirheitä, joista vastustajat ovat rokottaneet armotta. Nämä ovat kuitenkin loistaneet poissaoloillaan viimeisissä otteluissa, vaikka HIFK:n puolustajaparit ovatkin eläneet loukkaantumisten myötä.

Miro Heiskasen paluu helsinkiläisten takalinjoille on kuitenkin ollut äärimmäisen iso apu. Dallas Starsin varaus on ottanut välittömästi johtavan puolustajan viitan harteilleen ja jatkanut viime kaudelta tuttuja erinomaisia otteitaan. 18-vuotias Heiskanen on poikkeuksellisen kypsän pelaamisen ohella saalistanut kolmessa ottelussa tehopisteet 2+1.

Kahden peräkkäisen voiton myötä HIFK on hilannut itsensä sarjataulukon kymmenennelle sijalle. Se on vielä paljon alempana kuin mihin helsinkiläisten materiaalilla pitäisi pystyä, mutta sijoituksella ei tähän vuodenaikaan ole kuitenkaan mitään merkitystä. HIFK-kannattajien onneksi joukkueen kurssi osoittaa kuitenkin reilusti ylemmäksi kuin vielä pari viikkoa sitten.

Kansikuva: All Over Press