Liigaraati: HIFK tulee nappaamaan viimeisen suoran pudotuspelipaikan: ”Juhamatti Aaltosen verran edellä”

Liigaa on vajaa kolmannes jäljellä ja voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua kevään lähestyessä. Fanelle.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen kaivoivat kristallipallot esiin ja tekivät katsauksen runkosarjan loppuun.

Tappara on näyttänyt hieman haavoittumisen merkkejä kymmenen ottelun voittoputken päättymisensä jälkeen. Voiko mikään joukkue kuitenkaan uhata tamperelaisten runkosarjan voittoa?

JH: Ei voi. Joukkue johtaa sarjaa jo yhdeksällä pisteellä ja uskon, että ero voi vielä jopa kasvaa muihin runkosarjan viimeisellä kolmanneksella. Tappara on tällä hetkellä joukkue, joka pystyy voittamaan otteluita, vaikka pelaisi itse huonosti. Joukkueen laajuus on vailla vertaa ja sitä ei ole hetkauttanut edes kolmen puolustajan loukkaantumiset. Uskon vakaasti Tapparan jatkavan ainakin 2 pistettä per peli -tahdilla, eikä muut yksinkertaisesti pysty vastaamaan siihen. Tamperelaiset kyllä hävisivät yllättäen Ilvekselle ja KooKoolle, mutta esimerkiksi Ilves-ottelussa tulos olisi voinut olla selvästi toisenlainen, mikäli Tappara olisi käyttänyt lukuisat maalipaikat hyväkseen.

EK: Tuskin. Mikäli Tappara jatkaa samaan tahtiin, niin joukkue tekee uuden runkosarjan piste-ennätyksen. Ja täysin ansaitusti: Tappara on pelannut hämmentävän hyvin koko kauden. Runkosarjaa on vajaa kolmannes jäljellä, mutta tamperelaiset eivät ole hävinneet vielä kertaakaan kahta ottelua putkeen. Tapparalla on kasassa todella tasainen nippu eikä heikkoja lenkkejä löydy. Puolustuksen laajuus on ainoa mahdollinen akilleen kantapää, mutta sekin joutui jo isoon testiin. Tapparan joukkueenjohto reagoi tilanteeseen kuitenkin nopeasti ja HPK:ta vastaan nähtiin jälleen todella vakuuttava esitys.

JYP oli yksi syyskauden pettymyksiä, mutta niin vain joukkue on hävinnyt edellisestä yhdekstästä ottelustaan vain yhden ja noussut sarjataulukon viidennelle sijalle. Mihin asti jyväskyläläisillä on mahdollisuudet tällä kaudella?

JH: Uskon jyväskyläläisten olevan neljän joukossa ainakin runkosarjassa. JYP on sarjataulukossa viidentenä ja vain viisi pistettä HPK:a perässä. Nykyisellä ”formilla” sijoituksen vaihtuminen ei ole edes viikoista kiinni. HPK tarvitsee ainakin nopeasti Mathias Porselandin  takaisin puolustukseensa, jotta ohitus ei tapahdu jopa kahden seuraavan kierroksen aikana.

EK: Pudotuspeleissä yksikään joukkue ei taatusti halua kohdata jyväskyläläisiä. Syyskaudella JYPillä oli ongelmia otteluiden päätöserissä ja monet avainpelaajista vaeltelivat varjojen mailla. Nyt kurssi on kuitenkin kääntynyt täysin. Michel Miklik toi sopivasti lisää syvyyttä hyökkäykseen ja slovakialaisen onnistumiset vapauttivat koko hyökkäyspelaamista. Lisäksi Juho Olkinuora saapui oikeaan aikaan tasaamaan tilannetta maalivahtien suhteen. Myös kurssi päätöserien suhteen on kääntynyt ja ne ovat nykyään JYPin vahvuus. JYPillä on realistiset saumat mitaleille ja jopa finaaliin tällä kaudella.

Suorista pudotuspelipaikoista käydään tiukkaa kamppailua. Minkä joukkueiden uskot sijoittuvan kuuden sakkiin jo varsin varmoilta näyttävien Tapparan, KalPan, TPS:n ja HPK:n lisäksi?

JH: Edellä mainittujen neljän joukkoon tulevat JYP ja HIFK. JYPin perustelut löytyvät edellisestä vastauksesta. IFK:sta on vaikea ottaa tällä hetkellä selvää. On vaikea sanoa onko joukkue peto- vai kisulauma. Joukkue on täynnä taitoa, mutta paikoitellen he osaavat peittää sen hyvin. IFK on kärsinyt pitkin kautta maalinteko-ongelmista, mutta on vaikea nähdä, että tuolla materiaalilla voisi jäädä kuuden parhaan ulkopuolelle. HIFK tulee olemaan Juhamatti Aaltosen verran edellä Ässiä ja Pelicansia, kun 60 kierrosta on pelattu. HIFK haluaa varmasti myös välttää Tapparan, joka on joukkueelle pudotuspeleissä peikko viime kausina. Siihen paras resepti on kuuden joukkoon kapuaminen.

EK: JYP nappaa melko varmasti suoran pudotuspelipaikan eikä kotietukaan olisi yllätys. Jäljelle jää vain yksi paikka, josta käyvät taistelua pisteen sisällä toisistaan olevat Pelicans, Ässät ja HIFK. Pelicansin pitää ottaa paljon pisteitä seuraavista otteluistaan, sillä lahtelaisten runkosarjan 15 viimeisestä ottelusta peräti 11 on vieraskentällä. Jessen tapaan uskon kuitenkin HIFK:n kuittaavan viimeisen suoran pudotuspelipaikan. Ässät ja Pelicans ovat pelanneet kauden hieman yläkanttiin, kun taas helsinkiläisillä löytyy vaihdelaatikosta vielä pari vaihdetta lisää. Ne pitäisi kaivaa viimeistään nyt esiin.

Minkä joukkueiden uskot nappaavan viimeiset pudotustuspelipaikat?

JH: Ässät, Pelicans, Kärpät ja Jukurit marssivat sääleihin tässä järjestyksessä. Lasken Lukon ja SaiPan pelin olevan jo menetetyn. Kun ei lähde, niin ei vaan lähde.

Sport otti elintärkeän voiton viime pelissä Helsingistä, mutta en usko, että noin raajarikkoinen joukkue pystyisi samaan temppuun illasta toiseen. Niin surkeaa joukkueen peli on yli kuukauden päivät ollut. Vaasalaisilta puuttuu myös ”voittava” maalivahti. Veini Vehviläisen debyytti vaasalaisten  riveissä meni tosin hyvin ja aika näyttää, onko tässä vastaus yhteen Sportin ongelmista.

KooKoo on majaillut koko kauden ajan suurin piirtein samalla sijalla, enkä usko ihmenousuihin. Varsinkin jos Josh Green joutuu olemaan sivussa edes muutaman pelin. Suurin taistelu tuleekin olemaan todennäköisesti Jukurien ja Ilveksen välillä. Siinä kamppailussa siirrän rahat Jukureille jo ihan pelkästään seuran yleisen ilmapiirin vuoksi. Ilveksen ryhmässä vallitsee epätietoisuus jopa seuran tulevaisuudesta. Mikkelissä sen sijaan on erinomainen pöhinä jääkiekon ympärillä, vaikka joukkueen edesottamukset eivät olekaan enää syyskiiman tasolla.

EK: Uskon myös Lukon ja SaiPan kausien olevan jo viimeisiä niittejä vaille paketissa. Molempien kaudet halutaan unohtaa omissa toimistoissa varmasti nopeasti, sillä niin synkkää meno on ollut. Nousu pudotuspelipaikoille vaatisi niin monen muun joukkueen konttaamista, että todella ison vuoren taikana kauden jatkuminen runkosarjan jälkeen on.

Ässät ja Pelicans ovat lähes varmasti pudotuspeleissä mukana. Lisäksi uskon Kärppien nappaavan paikan kymmenen joukossa ja oululaiset saattavat vielä jopa hämmentää taistelua suorasta pudotuspelipaikasta. Kymmenes sija ratkaistaan Sportin, Jukureiden, Ilveksen ja KooKoon kesken. Epäilen Sportin vielä löytävän yhden vaihteen lisää ja tarraavan haastavien vaiheiden jälkeen viimeiseen sijaan kiinni. Ilves on kärsinyt liikaa loukkaantumisista, Jukurit kamppailee maalinteko-ongelmien kanssa ja KooKoon aika Tuomas Tuokkolan kanssa koittaa ensi kaudella. Kävi miten kävi, niin luvassa on varmasti todella hieno kevät kotimaisen kiekon parissa.

Keneltä yksilöiltä odotat erityisen paljon kevään lähestyessä?

JH: Sebastian Repo tulee olemaan niin sanottu ”kevään komeetta.” Nuorukaisella on hurja laukaus ja hän pääsee käyttämään sitä usein. 189-senttinen rightin hyökkääjä murtautuu omilla kyvyillään maalintekopaikkoihin. Revolla on ollut viime aikoina myös hieman huonoa tuuria, kun laukaukset ovat kilahdelleet tolppiin ja ristikoihin. Alkujaan lahtelainen hyökkääjä omaa potentiaalin, jossa kahden maalin illat voisivat olla jopa säännöllistä luettavaa tekstitelkkarista.

EK: Uskon että kokemus on poikkeuksellisen valttia tänä keväänä. Juhamatti Aaltonen on jo osoittanut merkkejä kevään vireestä eikä vauhti tule varmasti hidastumaan kauden kovimpien pelien lähestyessä. Lisäksi ikinuoret Tomi Kallio ja Mika Pyörälä ovat olleet erinomaisessa iskussa jo runkosarjassa, mutta kaksikko on omimmillaan ratkaisupelien koittaessa.

Unibet tarjoaa kattavan kerroinvalikoiman Liigaan – kierroksen kertoimet löydät täältä!

Liiga jatkuu tänään neljän ottelun kierroksella. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press