Näkökulma: HIFK on löytänyt isoimpaan ongelmaansa ratkaisun viimeisellä mahdollisella hetkellä

Unibet tarjoaa vedonlyöntiin uusille asiakkaille 100 € talletusbonuksen

HIFK lähti kauteen suurin odotuksin. Sarjan isoimmalla pelaajabudjetilla operoivan joukkueen runkosarjasta muodostui kuitenkin erittäin haasteellinen ja helsinkiläiset joutuvat aloittamaan pudotuspelinsä jo ensimmäiseltä kierrokselta. Helsinkiläiset ovat painineet kauden aikana esimerkiksi valtavan loukkaantumissuman kanssa ja kokoonpano on muuttunut lähes ottelusta toiseen. Lisäksi hyökkäyspään pelaamisen suhteen on ollut suuri ongelmia eikä nimekkäästä materiaalista ole saatu parasta terää irti. Kevätkaudella myös aiemmin hyvin toiminut puolustuspeli alkoi tökkiä ja omiin meni valtavasti helppoja osumia. Viime aikoina helsinkiläisten tunnelin päässä on alkanut kuitenkin näkymään hieman valoa.

HIFK on nimittäin löytänyt ykkösketjun. Noin 50 ottelua se kestikin, mutta osittain loukkaantumisten takia Antti Törmänen ei saanut lähestulkoon missään vaiheessa samaa kokoonpanoa käyttöönsä peräkkäisissä otteluissa, vaan rosteri on elänyt todella paljon. Nimekkäästä pelaajistosta huolimatta HIFK:lla ei ole ollut tällä kaudella mitat täyttävää ykkösketjua, mutta viimeisellä mahdollisella hetkellä palaset loksahtivat paikoilleen.

Roope Hintzin johtama vitja on nimittäin ollut viimeisissä otteluissa sarjan parhaimmistoa. Juuso Puustisen ja Joonas Raskin täydentämä kolmikko on pelannut yhdessä nyt kahdeksan ottelun ajan ja HIFK on voittanut näistä peleistä peräti kuusi. Nyt helsinkiläisillä on viimein ketju, joka pystyy kantamaan joukkuetta illasta toiseen.

Pelkästään trion tehopisteitä seuraamalla näkee, että kolmikon ajatukset osuvat yhteen. Esimerkiksi Rask on saalistanut edelliseen kahdeksaan otteluun tehot 1+7, kun loukkaantumisista kärsinyt laituri iski kauden aiemmissa 24 ottelussa pisteet 6+6. Hintz on vastaavasti tehoillut edelliseen kahdeksaan otteluun pisteet 8+2. 20-vuotias keskushyökkääjä on tosin ollut läpi kevätkauden HIFK:n hyökkäyskaluston tärkein palanen. Hintz teki kauden 20 ensimmäisessä ottelussa tehot 5+5. Viimeisessä 24 ottelussa sentterin pistepussi on karttunut tehoin 14+6.

Törmänen yritti istuttaa Hintziä pitkään Juhamatti Aaltosen vierelle. Aaltonen kannatteli upeilla yksilösuorituksillaan HIFK:ta vaikeimpina hetkinä, mutta on ollut viime aikoina kaukana parhaasta tasostaan. Hintz ja Aaltonen eivät muutenkaan sovi ideaalisesti samaan ketjuun, sillä molemmat hakevat aktiivisesti ratkaisuja.

Tämän takia Rask ja Puustinen istuvat loistavasti Hintzin laidoille. Rask on ketjun työmyyrä, joka tekee valtavasti töitä illasta toiseen. Erinomainen esimerkki miehen pelaamisesta nähtiin viime viikon torstaina Pelicansia vastaan. Rask karvasi käytännössä yksin kiekon pois Pelicansin puolustukselta ja pelasi pelivälineen maalin eteen Hintzille, jolla oli helppo työ iskeä kiekko verkkoon.

Hintz, Rask ja Puustinen ovat pelityyliltään tarpeeksi samanlaisia, mutta kuitenkin niin erilaisia. Kolmikko on todella energinen ja heidän ollessa kaukalossa niin kiekko kuin miehet liikkuvat valtavasti. Rask tekee kuitenkin paljon niin sanottua likaista työtä, kun taas Puustinen on mainio pelintekijä, vaikka omaakin mainion laukauksen. Hintzin harteille on vastaavasti jäänyt maalintekijän rooli, mikä tosin sopii loistavan laukauksen omaavalle hyökkääjälle. Vaikuttaa myös siltä, että kolmikon pelisilmät osuvat poikkeuksellisen hyvin yhteen.

Viimeisin myrskyvaroitus kolmikon nykykunnosta nähtiin lauantaina Ässiä vastaan, kun Hintz viimeisteli kypärätempun ja Rask sekä Puustinen kirjasivat kaksi syöttöpistettä mieheen. Lauantain Ässät ei tosin ollut aivan paras mahdollinen tasonmittari, sillä joukkue puolusti todella heikosti. Tällaisina iltoina tehoja pitääkin tulla ja HIFK:n ykkösnyrkki vastasi huutoon.

HIFK on ollut viime aikoina mainiossa vireessä, mutta parannettavaakin toki löytyy. Esimerkiksi joukkueen ylivoima on ollut edelleen tehotonta. Edellisessä kahdeksassa pelissä helsinkiläisten ylivoima on toiminut vain reilun yhdeksän prosentin tehokkuudella. Koko kauden lukema on 12,05 prosenttia, mikä on sarjan heikoin suoritus.

Helsinkiläisten pelissä on vielä puutteita, mutta ainakin isoimpaan koko kauden vaivanneeseen kysymykseen Nordenskiöldinkadulla on saatu vastaus. Nyt joukkueella on mitat täyttävä ykkösvitja, joka pystyy kantamaan joukkuetta ottelusta toiseen. Ketju muovautui oikeastaan viimeisellä mahdollisella hetkellä ennen pudotuspelejä. HIFK:ssa on silti vielä paljon lunastamatonta potentiaalia hyökkäyspelin suhteen, sillä Aaltosen suhteen moni pelaaja ei ole ollut aivan parhaalla tasollaan.

HIFK:n pudotuspelit alkavat jo keskiviikkona joko Kärppiä, Ässiä tai Pelicansia vastaan. Nousukunnossa oleva joukkue ei ole varmasti se mieluisin vastustaja heti ensimmäiselle kierrokselle, vaikkakin lyhyessä sarjassa aivan kaikki on mahdollista.

Jännitys tiivistyy ja Liigan runkosarja huipentuu maanantaina seitsemän ottelun kierrokseen ennen keskiviikkona alkavia pudotuspelejä. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press