HPK pelaa jo omia pudotuspelejään – edessä tärkeät viikot

Hämeenlinnan Pallokerho näytti jo pitkään olevan ulkona pudotuspelitaistelusta, mutta joukkue heräsi viimeisillä hetkillä. Tänään hämeenlinnalaiset haastavat JYPin Jyväskylässä.

Kerholla on edessään tärkeät viikot, sillä joukkue on jäänyt pudotuspeliviivasta kahdeksan pistettä. Kymmenentenä oleva KooKoo on pelannut kuitenkin kaksi ottelua Kerhoa enemmän, joten ero voi kaveta nopeastikin. Tuosta paikasta taistelee kuitenkin moni muukin seura, joten pudotuspelipaikan saavuttaminen on ison matkan takana.

HPK:lla on nyt edessään elintärkeät viikot: Tänään vastaan asettuu JYP, minkä jälkeen joukkue pelaa kolme back-to-back-ottelusarjaa, joissa se kohtaa SaiPan, HIFK:n sekä Bluesin. Seuraavat seitsemän ottelua tulevat hyvin pitkälti määrittelemään, taisteleeko Kerho pudotuspelipaikasta loppuun asti.

Joukkue heräsi niin sanotusti kreivin aikaan, sillä Kerho on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan neljä ja jäänyt vain kerran pisteittä. Ainut pisteetön ottelu oli Kärppiä vastaan eikä tuokaan ottelu ollut lopulta kaukana tasapelistä. Kerho oli voittanut ennen parempaa jaksoansa viimeisestä 15 ottelustaan vain neljä, eikä pisteitäkään kertynyt kuin 11.

Mutta mitä HPK:lle on tapahtunut? Merkittävin tekijä on ollut viimeisen kuuden ottelun aikana maalivahtipeli. Eetu Laurikaisen lähtö Pohjois-Amerikkaan oli iso kolaus, mutta hämeenlinnalaiset ovat nyt saaneet laina-apua, kun Dominik Hrachovina sekä Samu Perhonen ovat käyneet Kerhon luukulla. Perhonen on torjunut viimeisessä neljässä ottelussa ollen hyvässä vedossa.

Hyvä maalivahtipeli on vaikuttnut myös joukkueen puolustuspeliin: HPK pelaa paremmin viisikkona, eikä vastustaja ole päässyt enää yhtä helposti maalintekopaikoille.

Kerholta on myös löytynyt myös tarpeeksi tehoja hyökkäyspäästä, mutta sillä saralla joukkueen täytyy ottaa vielä selviä harppauksia. Pelaajat, kuten Sakari Manninen, Juhani Jasu, Otto Paajanen ja Petteri Nikkilä ovat ottaneet hyvin roolia, mutta he tarvitset tulitukea. Esimerkiksi kokeneelta kaarrilta odotetaan Vojtech Polakin johdolla nyt johtajuutta kaukalossa.

Luvassa hankala ilta

HPK:n tärkeä rumba ei ala helpoimmasta paikasta, sillä JYP on ollut viime aikoina kovassa vireessä. JYP pelaa HPK:n tavoin loistavaa viisikkopeliä puolustus- sekä keskialueella ja JYPistä on löytynyt myös kiitettävästi tehoja. Luvassa lienee hyvin samanlainen ottelu kuin pari viikkoa sitten Hämeenlinnassa, milloin HPK oli vahvempi maalein 2–1. Tänäänkin on luvassa vähän maaleja sekä tiukkaa puolustustaistelua.

JYP on tuloksien valossa vahva, mutta pelillisesti ongelmia on riittänyt. Suurin ongelma on tason ailahtelu pelien sisällä, kuten viime TPS-ottelussa: JYP oli pari erää surkea, ja ottelu oli menossa TPS:lle, mutta jyväskyläläiset heräsivät lopussa iskien kaksi maalia vieden ottelun jatkoajalle, jossa JYP ratkaisi voiton itselleen.

Jos JYP pystyy pitämään tänään kotikaukalossaan tasonsa täydet 60 minuuttia, ovat HPK:n voittomahdollisuudet vähissä. Erikoistilannepelaaminen lienee erityisessä roolissa tänään, sillä Jyväskylässä on turha odotella isoja maalijuhlia. Joukkueiden ylivoima- ja alivoimapeli ovat tilastollisesti tasaisia, mutta keskisuomalaisilta löytyy ylivoimassa hiukan enemmän tulivoimaa. Etenkin puolustaja Valtteri Kemiläinen kannattaa ottaa seurailuun, sillä rightin puolelta ampuva pakki on ollut Liigan vaarallisimpia viivamiehiä tällä kaudella. Kerhon ylivoiman onnistumisesta vastaa Sakari Manninen, joka pystyy luomaan ketjukavereillaan paikkoja, mutta löytyykö vierailijoilta ratkaisijoita?

Arvio:

Kuten sanottu, illan matsista tulee hyvin tiukka ja vähämaalinen. Kumpikin joukkue puolustaa tiiviisti, ja molemmissa maaleissa seisoo kovakuntoiset veskarit. Kerho tarvitsee voittoja ja pisteitä enemmän kuin JYP, mikä voi näkyä kaukalossa, mutta isännät ovat hyökkäyspäässä huomattavasti Kerhoa edellä. Vedonlyönti kohde ”Tasapeli ja alle 5.5 maalia” saa Betssonilla kertoimen 5,70, jota allekirjoittanut lähtee kokeilemaan pienin panoksin.

Kierroksen muut ottelut:

TPS-HIFK

Illan Liiga-kierros alkaa kello 18.30 ja voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press