Illan Liiga-kierroksen pointit: TPS-sensaation tykki kuumana

Uusi Liiga-viikko alkaa tänään viiden ottelun voimin. Faneille.com kokosi illan kierroksen mielenkiintoisimmat pointit.

KalPalla on laajuutta

Kuopion KalPan alkukausi on sujunut mainiosti, kun joukkue on voittanut viidestä ottelustaan neljä, mikä oikeuttaa joukkueen sarjataulukon ensimmäiselle sijalle. Joukkueen peli on ollut nopeaa ja taitavaa, mutta ennen kaikkea tarkkaa, minkä vuoksi kuopiolaisten oman pään peli on ollut loistavaa viimeistä Ilves-ottelua lukuunottamatta.

KalPalta on löytynyt myös hyökkäyksestä paljon onnistujia. Suurin ilonaihe on ollut useamman kentän toimiminen, eikä tulosvastuu ole jäänyt vain Jaakko Rissasen kentän harteille. Tänään KalPa kohtaa HIFK:n, jonka ensimmäisissä otteluissa on nähty isoa ailahtelua. Ei olisi kovin suuri ihme, jos KalPa onnistuisi tänään poistumaan Helsingistä voitto taskussaan.

Raumalla puhutaan jo minikriisistä

On totta, että Rauman Lukko ei ole tällä kaudella aivan yhtä suuri ennakkosuosikki kuin muutaman viime kauden aikana, mutta tällaista alkua ei kukaan uskonut. Neljän ottelun jälkeen Lukolla on kasassa nolla voittoa ja kaksi runkosarjapistettä. Omiin on päästetty jo 17 maalia eli yli neljä maalia per peli.

Lukko ei ole selvästi vielä pelitaktisesti omalla tasollaan, mutta syyttävää sormea on pakko osoittaa myös joukkueen rakentamisesta vastuussa olevalle taholle. Joukkueen alakerrasta puuttuu isosti voimaa ja oman pään erikoismiehiä, mikä maksaa nyt kovaa hintaa. Vastustajan on suorastaan mukava asettua taloksi Lukko-maalin eteen. Eikä joukkueen hyökkäyskolmikotkaan ole täyttä timanttia: etenkin alemmat kentät ovat jääneet hyökkäyspäässä näkymättömiksi.

Tänään joukkue kohtaa Hämeenlinnassa kelvollisesti kauden aloittaneen HPK:n. Ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä.

Kärppäkelkka koki suunnanmuutoksen

Oulun Kärpät aloitti kauden vaisusti häviämällä kolme ensimmäistä otteluaan. Totuuden nimissä ne kolme ottelua eivät olleet helpoimmasta päästä, kun vastassa oli TPS, HPK ja HIFK. Kauden neljäs ottelu toi kuitenkin voiton, kun Ässät kaatui Oulussa maalein 4-0.

Kärppien raju uusiutuminen näkyy vielä pelissä, mutta tällaisella pelaajamateriaalilla on pakko tehdä tulosta. Lauantain Ässät-voitto saattoi kääntää kelkan, sillä oululaiset pelasivat kurinalaista viisikkopeliä, ja hyökkäysosasto onnistui omassa tehtävässään kiitettävästi. Kaiken kruununa seisoi Jussi Rynnäs nappaamalla nollapelin.

Tänään Kärpät kohtaa Hakametsässä Tapparan, jonka peli on ollut heti alkukaudesta raiteillaan. Henrik Haapala ja kumppanit jäivät viikonloppuna nollille JYPiä vastaan, mutta siitä huolimatta Tappara on esittänyt ensimmäisten viikkojen aikana Liigan kypsintä kiekkoa.

Turusta löytyy Liigan vaarallisin puolustaja

TPS lähtee illan JYP-otteluun ennakkosuosikkina, ja yksi suuri syy siihen on puolustaja Ilkka Heikkinen. Hän on iskenyt neljässä ensimmäisessä ottelussa huikeat viisi maalia, mikä on puolustajalta käsittämätön suoritus. Heikkisen lapa on juuri nyt niin kuuma, ettei sitä pysäytä mikään. Aina kun Heikkinen pääsee laukomaan, on vastustajalla pieni paniikki päällä.

Tämä tiedetään myös JYPissä, jonka täytyy keksiä keinot ”Bonon” pysäyttämiseksi. Pelkästään sekään ei riitä, sillä TPS sisuuntui viime viikon tiistain Pelicans-tappiostaan ja otti viikonloppuna kaksi voittoa. Turkulaisten sapluuna on erittäin lupaava, sillä konkariosasto tuntuu olevan hyvässä liidossa ja nuoristakin on ollut suuri apu niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Etenkin Patrik Virran kehitys tuli hyvään saumaan, sillä nyt Palloseuralla on laadukas kakkoskenttä, eikä tulosvastuu ole vain Eric Perrinin kolmikon harteilla.

Vierasjoukkue JYP otti lauantaina kauden ensimmäisen voittonsa, kun se kaatoi Tapparan kotonaan maalein 2-0. Onkin mielenkiintoista nähdä, avasiko se jyväskyläläisten peliä vai jatkuvatko keskinkertaiset suoritukset? Etenkin maalintekotehokkuutta kaivataan lisää, sillä viidessä ottelussa on syntynyt vain seitsemän maalia. Muun muassa Juha-Pekka Hytösellä on kasassa vasta yksi maali ja yksi syöttöpiste.

Jukurien pelityyli toimii

Sarjanousija Mikkelin Jukurit on saanut kauteen upean alun, kun se on onnistunut keräämään kolmessa ottelussa kuusi sarjapistettä. Sport-tappion jälkeen se on kaatanut sekä KalPan että Lukon. Tänään mikkeliläiset pelaavat ensimmäisen vieraspelinsä tällä kaudella, kun Jukurit vierailee Porissa.

Jukurien hyvän tuloksen taustalla on etenkin vahva reagointipeli. Jukurit ei pelkää iskeä korkealta kiinni, ja juuri se on tuottanut vastustajalle ongelmia. Kysymys kuuluukin, pääseekö Ässät tänään paineen alta tarpeeksi nopeasti pois?

Mikkeliläiset ovat myös onnistuneet hyökkäyspäässä erinomaisesti. Kolmessa ottelussa on syntyt 10 maalia. Henrik Koivisto, Janne Kumpulainen, Miika Roine, Ville Leskinen ja muut tuntemattomat suuruudet ovat vastanneet huutoon ja tehneet loistavaa tulosta. Jukurien hyökkäys on nopea ja taidokas, minkä vuoksi joukkueen menestys ei jää tähän.

Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press