Jatkuuko Lukon maali-iloittelu Hakametsässä?

Tänään tahkotaan Liigan puolivälierien kolmas kierros. Tasaisinta kiekkoa ovat esittäneet Tappara ja Lukko, jotka kumpikin hoitivat omat kotiottelunsa tyylikkäästi. Jo nyt voidaan sanoa, tämän sarjan ratkaisu tulee venymään pitkälle.

Ensimmäinen ottelu pelattiin Hakametsässä, missä Tappara otti voiton lukemin 3–0. Tamperelaisten tiivis puolustuspeli ja tehokkuus hyökkäyspäässä olivat loistavalla tasolla, ja kaiken kruununa maalivahti Tomi Karhunen oli itse varmuus. Lukko jäi Tampereella nollille, mutta raumalaiset esittivät jo tuolloin lupaavia otteita, vaikka maalihanat jäivät vielä avaamatta.

Ne maalihanat aukesivatkin nopeasti lauantaina, kun ottelupari siirtyi Raumalle. Lukon Juho Tommila iski ottelun avausmaalin kahden minuutin pelin jälkeen, mikä herätti raumalaiset hyvään lentoon. Lopputulos 5–0 ei jätä sijaa selittelylle. Lukko oli parempi ja ansaitsi voittonsa. Piste.

Tappara sekä Lukko ovat näyttäneet kotijäillään, kuinka hyvin ne pystyvät puolustamaan omaa maaliaan. Molempin viisikkopeli on kurinalaista, minkä vuoksi paikat ovat ajoittain kortilla. Tällöin maalivahtipeli on vieläkin isommassa roolissa. Lukon Ryan Zapolski on pelannut kaksi loistavaa peliä ja hän on ottamassa tällä hetkellä yliotteen Tapparan Tomi Karhusesta.

Hakametsän kiekkoillassa kannattaa kiinnittää huomiota ottelun avausmaaliin. Kahdessa aiemmassa ottelussa avausmaalin merkitys on noussut erittäin suureksi, sillä se on lamaannuttanut vastustajan peliä. Etenkin Lukolle avausmaali vieraskentällä voisi olla elintärkeä asia: Lukko saisi lisäbuustia tekemiseensä – kuten lauantainakin – ja se pakottaisi Tapparan lopulta riskialttiimpaan hyökkäyspeliin, mikä avaisi vieraille tilaa ja sitä kautta enemmän maalintekopaikkoja.

Lukon maalivahti- ja puolustuspeli ovat hyvällä tasolla, joten johtoasemassa pysyminen voidaan luokitella melkeinpä vahvuudeksi.

Ratkaisu piilee myös siinä, kumman joukkueen kärkipelaajat ottavat nyt roolia? Ensimmäisissä otteluissa molempien joukkueiden terävin kärki on ollut vielä maltillisena. Tapparan Kristian Kuusela on saalistanut yhden syöttöpisteen, mutta häneltä vaaditaan isompia temppuja. Sama koskee Patrik Lainetta, joka ei ole vielä ollut lähelläkään omaa huippuaan.

Lukon rivistöstä esiin täytyy nostaa Ville Vahalahti, Aaron Gagnon ja Janne Niskala. Etenkin Liigan parhaalta ylivoimalta odotetaan kovaa tulosta ja juuri se asia voisi ratkaista Tampereen ottelun. Ylivoima on ajoittain pyörinyt mallikkaasti, mutta tehot ovat puuttuneet.

Seuraa heitä:

Patrik Laine, Tappara: Teinitähti on ollut parissa ensimmäisessä ottelussa hieman turhautunut, kun peli ei ole kulkenut odotetulla tavalla. Lukko puolustaa Laineen ulos tilanteista eikä tulinen laukoja ole päässyt hyödyntämään vahvuuttaan. Se ei kuitenkaan paljoa vaadi, että Laine nousee esiin. Nuorukainen tarvitsee sen yhden osuman, jotta rentous löytyisi.

Ryan Zapolski, Lukko: Raumalaisten veskari saattaa nousta tämän sarjan avaintekijäksi. Hän on varma suoriutuja, joka pitää sarjan tasaisena, vaikka Lukon peli ei kulkisikaan. Mutta jos Lukko pystyy pelaamaan samalla tasolla kuin lauantaina, hoitaa Zapolski loput ja sarja kääntyy raumalaisille.

Arvio

Lukon on pakko voittaa vähintään kerran vieraissa, mikäli se haluaa jatkoon. Nyt sillä on oiva tilaisuus siihen, kun alla on loistava peli kotijäällä. Jos Lukko onnistuu tekemään ottelun avausmaalin ja saa ylivoimaansa tehoja, on Tappara isoissa ongelmissa. Tappara oli kuitenkin ensimmäisessä Hakametsän kohtaamisessa sen verran jämäkkä jokaisella sektorilla, että joukkue palaa taatusti tänään samaan moodiin. Kaksi ensimmäistä ottelua ovat olleet selviä tuloksellisesti, mutta tänään luvassa on tasainen kamppailu, jossa peli on auki aina loppuun asti. Allekirjoittanut lähtee kokeilemaan ristiä lapulle. Myös alle 5.5 maalia toteutunee tänäänkin.

Kierroksen muut ottelut:

  • HIFK-Pelicans
  • Kärpät-TPS
  • JYP-SaiPa

Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta. Illan kierros alkaa kello 18.30.

Kansikuva: All Over Press