Kärpät-sensaatio pelaa itseään isommille vesille

Oulun Kärppien hyökkäyksessä on luistellut tällä kaudella aivan uudenlainen Joonas Donskoi. Raahelaishyökkääjä on viimeinkin lunastanut ne odotukset, joita Pohjois-Suomessa on odoteltu jo tovi.

Kaudella 2009-10 Kärppien riveissä luisteli 17-vuotias nuorukainen, joka säväytti uskomattomilla kiekollisilla taidoillaan. Ensimmäisellä Liiga-kaudellaan hän pelasi 18 ottelua tehoin 2+2 ja sai kauden päätteeksi neljännen kierroksen NHL-varauksen, kun Florida Panthers huusi suomalaishyökkääjän organisaatioonsa. Kausi 2010-11 oli Donskoin ensimmäinen täysi miesten sarjassa ja mies tekikin upean sisääntulon Liigaan iskien 52 ottelussa 16 maalia ja 27 tehopistettä.

Tämän jälkeen Donskoin kehitys pysähtyi lähes täysin ja miehen otteet eivät menneet juurikaan eteenpäin: kaudella 2011-12 Donskoi iski 25 tehopistettä ja kaudella 2012-13 14 tehopistettä. Hän pelasi kolme kautta samanlaisessa pistetahdissa ja hänestä näytti tulevan hyvin yksipuolinen hyökkääjä, joka väläyttää hyökkäyspäässä silloin tällöin. Viime kaudella, Donskoin neljännellä täydella Liiga-kaudella, häneltä nähtiin jo selvästi parempia otteita, vaikka esimerkiksi kolmen vuoden takainen 16 maain rajapyykki jäikin ylittämättä. Raahen Teräs-Kiekon kasvatti iski kuitenkin uransa parhaan pistelukeman (37) ja näytti pystyvänsä pelaamaan myös kokonaisvaltaisempaa peliä.

Ikä, kokemus ja viime vuodesta tullut itseluottamus tekivät hänestä sen, mitä Joonas on tänä päivänä. Hän on yksilötaidoiltaan yksi tämän hetken parhaimmista suomalaispelaajista, hän pystyy näyttävien temppujensa lisäksi olemaan tehokas, mutta hän on myös monipuolinen pelaaja, jolta sujuu kahden suunnan peli. Kaiken kukkuraksi Donskoista on tullut vahva jässikkä, jota on hankala voittaa kulmaväännöissä.

Kärpät-hyökkääjän peli on niin sanotusti yleisöön menevää: luovaa, taidokasta, näyttävää ja niin edelleen. Hienointa on huomata, kuinka kovalla itseluottamuksella Donskoi pelaa, ja kuinka vahva hänestä on tullut henkisesti. Donskoi on huononakin iltana joukkueensa parhaimmistoa ja hänen pelinsä paranee, kun pelit kovenevat. Tänä kevänäänä hän on iskenyt pudotuspeleissä kahdeksassa ottelussa tehot 2+11=13, mikä kertoo kaiken oleellisen miehen nykykunnosta.

Samat otteet ovat purreet myös kansainvälisissä peleissä, sillä Donskoi on ollut Leijonissakin tällä kaudella parhaimmistoa ja hän on pystynyt toteuttamaan omaa peliään KHL:n ja SHL:n eliittiä vastaan.

KHL vai NHL?

donskoi

Donskoi on matkalla kevään MM-kisoihin. (AOP)

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kärppien kultakypärä jättää Suomen kentät kauden päätyttyä eikä Liiga pysty enää tarjoamaan hänelle tarpeeksi kovia otteluita. Miehen esitykseyt Liigassa, CHL:ssä ja Leijonissa takaavat ison pinon sopimustarjouksia tutkittavaksi. KHL:stä tulee parhaimmat tarjoukset, mutta olisiko ruplaliiga suomalaislahjakkuuden kannalta paras mahdollinen vaihtoehto?

Ensinnäkin Donskoin KHL-varaus tuottaa ongelmia, sillä raahelainen on varattu vuonna 2010 Avangard Omskiin. Esimerkiksi siirto Jokereihin olisi kiven takana, kun narripakalla olisi ensiksi Omsk selätettävänään.

KHL voisi kuitenkin myös olla paras mahdollinen vaihtoehto – niin taloudellisesti kuin urheilullisestikin – sillä pari kovaa vuotta Euroopan parhaimmassa kiekkosarjassa voisi valmistella Donskoin valmiiksi NHL-tason pelaajaksi. Ja Donskoi olisi kahden vuoden päästä vain 25-vuotias, joten varsinaista kiirettä Pohjois-Amerikan vesille ei pitäisi vielä olla.

Jos Donskoi solmisi tämän kauden jälkeen NHL-sopimuksen, olisi se kahden suunnan sopimus. AHL palvelisi luonnollisesti Kärpät-hyökkääjän NHL-unelmaa, mutta pelipaikan vakiinnuttaminen ei ole koskaan helppoa, jos pelaajalla on kahden suunnan sopimus eikä pelaaja ole seuran kärkivarauksia. Tämän vuoksi mahdollisen seuravalinnan pitäisi mennä nappiin. Esimerkiksi Donskoin aikoinaan varannut Florida Panthers ei olisi kovinkaan huono vaihtoehto ja Miamissa tiedetään varmasti, miten Joonas on suoriutunut tällä kaudella Suomessa.

Kävi miten kävi, Donskoi-show’ta ei nähdä enää ensi vuonna Liigassa, ja seuraavien kuukausien aikana tiedämme, missä Teräs-Kiekon lahja maailmalle pelaa ensi kaudella.