Kärppien mestaruusjuna on jälleen raiteillaan

Liigan ainoassa kamppailussa maanantaina Kärpät saa vastaansa SaiPan. Joukkueet lähtevät otteluun täysin eri lähtökohdista.

Kaksi peräkkäistä mestaruutta voittanut Kärpät on aloittanut kuluvan kauden vahvasti toisin kuin vuosi sitten. Viime kaudella oululaiset voittivat ensimmäisestä 16 ottelustaan ainoastaan seitsemän. Kurssi kuitenkin muuttui pian ja seuraavista 24 ottelusta irtosi peräti 20 voittoa.

Kulunut syksy ei ole ollut Kärpiltä pelkkää ruusuilla tanssimista, sillä ensimmäisestä kymmenestä pelistä kertyi ainoastaan viisi voittoa. Kauden 20 ottelusta Kärpät on saalistanut 40 pistettä ja majailee sarjataulukossa kolmantena. Eroa kärkeen on kaksi pistettä, mutta Kärpillä on kaksi ottelua vähemmän pelattuna.

Kärpät on ollut viime aikoina vakuuttava. Lauri Marjamäen suojatit ovat napanneet viisi voittoa putkeen ja peli rullailee mallikkaan tasaisesti neljän ketjun voimin. Parannettavaakin toki löytyy.

Kärppien ylivoima on ollut Liigan kuudenneksi heikointa, sillä joukkueelta on kulunut keskimäärin reilu yhdeksän minuuttia yhden ylivoimamaalin tekemiseen. Esimerkiksi kultakypärää kantava Mika Niemi on saalistanut 20 pisteestään ainoastaan kolme ylivoimalla. Ivan Huml on tehnyt ylivoimalla kaksi pistettä, mutta tshekkiläisen kausi on ollut muutenkin hankala.

Miro Aaltonen on viidellä ylivoimapisteellään ollut joukkueen tehokkain pelaaja ylivoimalla. Esimerkiksi SaiPalta saman verran pisteitä ylivoimalla on kerännyt jo kuusi pelaajaa. SaiPan ylivoima on ollut sarjan kolmanneksi tehokkainta.

Vaikka ylivoima on toiminut kokonaisuutena varsin mainiosti, niin lappeenrantalaisten yllä on todella synkkiä pilviä. SaiPa on voittanut edellisestä yhdeksästä pelistään ainoastaan kaksi. Molemmat voitoista ovat tosin tulleet vieraskentillä. Erityisesti lokakuun lopussa napattu 5–1-vierasvoitto Pelicansista ja sitä seurannut maajoukkuetauko antoi odottaa parempaa. SaiPa on kuitenkin hävinnyt tauon jälkeiset kotiottelunsa sekä Sportille että Lukolle.

SaiPa on pahassa takalukossa. Epäonnistumet ovat seuranneet toisiaan ja apinat kasvavat tähtipelaajien harteilla. Helpoista asioista on tullut vaikeita eikä oikein mikään tunnu onnistuvan. Johtavien pelaajien onkin nyt astuttava entistä suuremmin esiin. Mainiosti kauden aloittaneen Petteri Nokelaisen loukkaantuminen on ollut yllättävän paha takaisku joukkueelle. Nyt katseet kohdistuvatkin erityisesti David McIntyreen sekä Sam Lofquistiin, joiden odotetaan palaavan alkukauden tasolle.

Lappeenrantalaiset lähtevät maanantain otteluun todella suurena altavastaajana. Kärpät liitää voittoputkessa ja itseluottamus on tapissa. Tämä sopii SaiPalle mainiosti. Monesti juuri näissä kamppailuissa niitä onnistumia onkin tullut ja kurssi on lähtenyt jälleen nousuun.

SaiPalla oli lähes vastaava putki viime vuonna juuri samaan aikaan. Loka-marraskuun vaihteessa joukkue nappasi yhdeksän pelin aikana ainoastaan kaksi voittoa jatkoajalla. Putki päättyi makeaan taisteluvoittoon Jyväskylästä ja seuraavista kahdeksasta ottelusta SaiPa ei jäänyt kertaakaan pisteittä.

Arvio

Kärppien mestaruusjuna on jälleen raiteillaan ja joukkue on todella vaikea kaadettava tällä hetkellä. Kärpät on napannut kymmenestä ottelustaan peräti seitsemästi täydet pisteet ja päästänyt ainoastaan 16 maalia. Tappioputkessa tarpovan SaiPan pitäisi olla oululaisille vain suupala, mutta Liigan tasaisuus osaa yllättää aina tasaisin väliajoin. Kärpät on jäänyt kotiotteluissaan pisteittä ainoastaan häntäpään HPK:lle ja Pelicansille, joten SaiPalla on kaikesta huolimatta mahdollisuudet voittoon. Betsson tarjoaa SaiPalle kertoimen 5.25, jota uskaliaimmat voivat kokeilla vetolapulla.

Ottelu alkaa kello 18.30. Voit seurata kierroksen ainoaa kamppailua joko Nelonen Pron kautta tai Ruutu -palvelussa

Kansikuva: All Over Press