Kommentti: Alisuorittajien kilpavarustelu takaa poikkeuksellisen mielenkiintoisen Liiga-kauden

Lokakuun loppu on ollut mielenkiintoista aikaa Liigan ystäville. Maajoukkuetaukoa on vielä kahdeksan päivää jäljellä, mutta Kärppien maanantaina pudottama pommi nosti koko sarjan osakkeita loppukauden osalta.

Liigan alkukausi on yllätyksiä täynnä. Tappara on toki vastannut odotuksiin ja pelannut ensimmäisen neljänneksen todella vakuuttavasti. Mestaruuskrapulasta ei ole ollut tietoakaan, vaan tamperelaiset ovat onnistuneet jopa petraamaan viime keväästä. Tämä on saanut myös muut mestarisuosikit varpailleen.

Muut joukkueet neljän kärjessä ovat vastaavasti olleet isoja yllätyksiä, sillä KalPaa, Sportia ja HPK:ta povailtiin aivan toiseen päähän sarjataulukkoa. Kolmikko on kuitenkin pelannut loistavaa kiekkoa alkukaudella ja sarjasijoitukset ovat täysin ansaittuja. Myös Ässien syyskausi on ollut positiivinen, vaikka sarjasijoitus pari pykälää laskikin kolmen perättäisen tappion myötä.

Sen sijaan varsinkin Lukon ja Kärppien kausi on ollut tahmea, mutta SaiPan tai JYPinkään syksy ei ole ollut erityisen voitokas. Myös HIFK:n otteissa on ollut paljon parantamisen varaa, vaikka joukkue majaileekin kuudentena sarjataulukossa. Helsinkiläisten murheena on tosin ollut valtava loukkaantumissuma.

Heikosti sujuneet alkukaudet on pakottanut monet seurat reagoimaan nopeasti. Valmentajat ovat ainakin toistaiseksi saaneet pitää paikkansa, mutta joukkueiden rivejä on vahvistettu kovilla hankinnoilla.

Lukko avasi pelin paikkaamalla alakanttiin pelannutta maalivahtiosastoaan viime kaudella Sveitsin mestaruuden voittaneella Jakub Stepanekilla. 30-vuotias tshekkiläinen osoitti jo ensimmäisissä otteluissaan olevansa kova tekijä Liigaan. Seuraavaksi Tappara vastasi huutoon nappaamalla viime kaudella 15 maalia iskeneen Sebastian Revon Pelicansista. 20-vuotias laituri onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä ottelussaan tamperelaisten riveissä.

HIFK on paininut syksyllä maalinteko-ongelmien kanssa ja joukkueen ylivoima on ollut toiseksi heikointa. Loukkaantumissuman kanssa painiva HIFK paikkasi viime kauden päätteeksi KHL:ään siirtyneen Teemu Ramstedtin jättämää aukkoa hankkimalla riveihinsä Mikael Johanssonin riveihinsä. Alkukaudella KHL:ssä Lada Togliattin riveissä kiekkoillut Johansson teki viime kaudella SHL:ssä 40 tehopistettä ja on lähtökohtaisesti kovan kaliiberin hankinta Liigaan. Samana päivänä Lukko tiedotti vahvistaneensa rivejä entisestään, kun joukkoihin liittyi viime kaudella KHL:ssä ja Sveitsin pääsarjassa kiekkoillut Keaton Ellerby. Isokokoinen kanadalainen on erinomainen täsmähankinta raumalaisten vuotaneeseen puolustukseen.

Todellinen jytky tuli kuitenkin maanantaina, kun Kärpät julkaisi Jiri Tlustyn loppukauden sopimuksen. Toronto Maple Leafsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2006 on pelannut NHL:ssä 446 ottelua ja neljällä viidestä viimeisestä kaudesta laituri on tehnyt vähintään 14 maalia. 28-vuotiaan Tlusty on lähtökohtaisesti ehdottomasti yksi 2000-luvun kovimpia hankintoja Liigaan.

Kilpavarustelu lupaa hyvää loppukautta ajatellen. Monet alkukaudella alisuorittaneista joukkueista ovat tehneet erinomaisia hankintoja, joten kuntokäyriin on odototettavissa muutoksia. Tähän kun lisätään loistavasti pelanneet altavastaajat, niin luvassa on poikkeuksellisen herkullinen Liiga-kausi.

Liigassa ollaan nyt maajoukkuetauolle ja pelit jatkuvat 9.11. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: Getty