Kommentti: Alkukausi alleviivaa Liigan nykytrendin järjettömyyttä

Liigassa on jo totuttu siihen, että tulevien kausien sopimuksia tehdään todella hyvissä ajoin. Esimerkiksi valmentajien osalta ensi kautta koskevia sopimuksia tehdään kuumeisesti läpi koko syksyn, vaikka käynnissä oleva kausi on vasta alkutekijöissään. Tämä on herättänyt paljon ihmettelyä ja tilannetta on kyseenalaistettu.

Kun tarkastellaan Liigan tämän hetken tilannetta, niin trendi vaikuttaa on entistä ihmeellisemmältä. Toistaiseksi kolme joukkuetta ovat ilmoittaneet, että nykyinen päävalmentaja ei jatka pestissään enää kauden päätteeksi. Nämä kolme joukkuetta ovat Tappara, KalPa ja TPS. Kolmikko muodostaa sattumoisin myös sarjataulukon kolmen kärjen.

Tapparan, KalPan ja TPS:n toiminta ihmetyttää. Miksi päävalmentajaa pitää vaihtaa, kun alkukauden tulokset ovat olleet loistavia?

Kolmikon tilanteilla ei ole juurikaan yhtäläisyyksiä. Ari-Pekka Selin onnistui palauttamaan TPS:n pudotuspelijoukkueeksi viime kaudella ja kuluva syksy on ollut erinomainen, mutta jostain syystä tulokset eivät miellytä turkulaisten johtoa. Pekka Virta on tehnyt mainioita työtä kuopiolaisten peräsimessä, mutta pestin päättymisen taustalla on Sami Kapasen halu päävalmentajaksi. Ei ole mitään merkitystä, olisiko KalPa ollut keskikastissa vai piikkipaikalla, sillä päävalmentaja olisi vaihtunut joka tapauksessa. Jussi Tapola on tehnyt loistavaa työtä Tapparan päävalmentajana johdattaen joukkueen kolmen kauden aikana mestaruuteen sekä kahdesti hopealle. Tästä huolimatta Jukka Rautakorpi astuu ensi kaudella tamperelaisten käskijäksi ja Tapolasta tulee Tapparan urheilu- ja kehitysjohtaja.

Väistyvien valmentajien kannalta tilanne on toisaalta reilu, kun aikaisin ilmoitettu pestin päättyminen mahdollistaa uuden työpaikan kartoittamisen hyvissä ajoin. Tämä tosin ei varmasti helpota työskentelyä loppukaudella, kun ajatukset ovat väkisinkin jo hieman tulevassa. Myös työskentely joukkueen kanssa on todennäköisesti haastavampaa, kun on tiedossa, että päävalmentaja ei jatka pestissään.

Tapparan, KalPan ja TPS:n alkukauden menestys alleviivaa Liigan nykytrendin ihmeellisyyttä, kun ensi kauden sopimuksia tehdään jo nyt syksyllä. Liigan historia ei tunne juurikaan tapauksia, että joukkue olisi menestynyt, kun päävalmentajan vaihtumisesta olisi ilmoitettu hyvissä ajoin. Porin Ässät kaudelta 2012-13 on säännön vahvistava poikkeus.

Liigassa pelataan tänään viisi ottelua. Kierros alkaa kello 18.30 ja voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla ja Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press