Kommentti: Antti Suomela on matkalla NHL:ään

Ruutu LogoSeuraa maan parasta kiekkoa Ruutu-palvelussa

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille Manchester Unitedin ja Arsenalin väliseen otteluun

Liigan runkosarjan pistepörssin voitto irtosi tällä kaudella 60 tehopisteellä. Kaudella 2017-18 Liigan pistepörssin voittajalle ojennettava Veli-Pekka Ketola -palkinto kärrättiin Jyväskylään, mutta pysti ei mennyt Jarkko Immosen, Jani Tuppuraisen tai edes Juha-Pekka Hytösen palkintokaappiin.

Pysti annettiin Antti Suomelalle, jolla on menossa vasta Liiga-uransa kolmas kausi. Suomelan pistepörssivoittoa voidaan pitää monessakin mielessä yllättävänä.

Ensinnäkin, keskushyökkääjänä pelaava Suomela on jäänyt peliajoissa JYPin kärkihyökkääjien jalkoihin: Immonen, Hytönen ja Tuppurainen kellottavat aina isoimmat minuutit, kun heidän peliaikansa pyörii noin 18 minuutissa. Suomelan edelle ylsivät runkosarjan peliaikatilastoissa myös Joonas Nättinen ja Juuso Puustinen. Suomelan keskimääräinen peliaika on ollut 15 minuuttia ja 47 sekuntia.

Suomelan pistepörssivoitto voisi selittyäkin isolla ylivoima-ajalla, mutta 23-vuotias sentteri ei loista edes sillä saralla. Suomela keräsikin runkosarjassa ainoastaan 14 ylivoimapistettä, joten hänen ylivoimapisteiden osuus kauden kaikista pisteistä on vain 23,3 prosenttia. Yleensä Liigan huippuhyökkääjien ylivoimapisteiden osuus on vähintään 30 prosenttia, mutta keskimäärin prosentit pyörivät 35 ja 45 prosentin välissä.

Eli Liigan pistepörssin voitti pelaaja, joka on niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin JYP-sentterien peliaikahierarkiassa kolmantena.

Suomelan pistepörssivoitto on myös ihme, kun katsoo hänen taustojaan: Espoolaisen EPS:n kasvatti ei ole koskaan ollut mikään suurlahjakkuus, eikä tällä viikolla 24 vuotta täyttävällä hyökkääjällä ole menossa vasta kuin kolmas kausi Liiga-jäillä.

Suomela ei mahtunut juniorina Bluesin ykkösjoukkueisiin, joten hän sai tyytyä välillä hieman huonompiin sarjoihin. Suomela pelasi vielä A-juniorinakin kymmenisen ottelua Blues Akatemiassa nuorten Mestistä. Hän nousi Bluesin Liiga-joukkueeseen kaudella 2015-16, eikä häneltä ole odotettu miesten tasolla juuri mitään. Bluesin viimeinen kausi oli kuitenkin niin iso farssi, että seura myi kaikki kärkipelaajansa muualle, minkä vuoksi espoolaisten nuoret pelaajat saivat ison tontin Liigassa. Yksi näistä nuorista oli Antti Suomela, joka ei olisi koskaan pelannut 26 pisteen tulokaskautta ilman Bluesin taloushuolia.

Ja kuka tietää, olisiko Suomela siirtynyt viime kaudeksi JYPiin, jos Bluesin kohtalo ei ole olisi ollut nähdyn kaltainen? Ja olisiko Suomelan kehitys ollut tällaista, jos Bluesin tarina olisi jatkunut, ja taitava sentteri olisi halunnut jatkaa uraansa Espoossa?

Todennäköisesti Suomelan tarina ei olisi ollut aivan näin loistokas. On hämmästyttävää, että Suomela takoi Liigassa debyyttikaudellaan 26 pistettä, toisella kaudella 45 pistettä ja kolmannella kaudella 60 pistettä. Ja hän nousi Liigaan suoraan junioreista, eikä Mestiksen kautta.

Tällaista tuhkimotarinaa näkee harvoin, sillä espoolaislähtöisen taiturin kehitys on ollut niin hurjaa. Miten Suomelan tarina sitten jatkuu? Ilta-Sanomien mukaan JYP-tähti siirtyisi ensi kaudeksi HIFK:iin, mikä on jopa todennäköinen siirto. IFK:lle käy kuitenkin todennäköisesti kylmät, jos se on laskenut Suomelan olevan joukkueen ykkössentteri ensi kaudella. JYPin kultakypärä lähtenee ulkomaille, sillä näillä näytöillä sen pitäisi olla selviö.

Suomelan ensi kauden sopimuksen ulkomaan pykälistä ei ole tietoa, mutta jos NHL:stä tulee sopimustarjous, on hän vapaa tarttumaan siihen. Todennäköisesti useampi NHL-seura on tällä hetkellä kiinnostunut saamaan Suomelan riveihinsä kaksivuotisella tulokassopimuksella.

Kyseessä on kohta 24 vuotta täyttävä sentteri, jonka hyvyys perustuu pelinlukutaitoon. Suomela on huippuälykäs kiekkoilija, joka tekee kiekon kanssa koko ajan oikeita ratkaisuja. Oikeita ratkaisuja syntyy myös ilman kiekkoa, sillä Suomela sijoittuu jäällä lähes aina oikein, mikä tekee hänestä myös laadukkaan pelaajan omassa päässä. Tehotilastolle ei voi antaa liikaa painoarvoa, mutta sekin kertoo jotain: Suomelan tehotilasto jäi nimittäin 28 astetta plussalle runkosarjassa, eikä Liigasta löytynyt kuin kaksi pelaajaa, jotka ylsivät samaan suoritukseen: Kärppien Jani Hakanpään lukema oli myös +28, ja hänen seurakaverinsa Charles Bertrand pisti hieman paremmaksi lukemallaan +31.

Eikä tässä vielä kaikki, sanoisi myyntimies. Suomela ei ole vain klassinen sentteri, joka rakentelee peliä ja loistaa älyllään. Hän osaa myös tehdä maaleja, mistä osoituksena tämän kauden 21 kihausta, joten EPS-kasvattia voi hyvillä mielin luonnehtia kokonaisvaltaiseksi paketiksi.

NHL-siirto lienee hyvin lähellä, mutta toinen kysymys on, kuinka lähellä Suomela on NHL:ää? Nuoren miehen fysiikka vaatii erittäin paljon työtä, ja se tulee varmasti tuottamaan hänelle ongelmia alussa. Hän on kuitenkin osoittanut pystyvänsä ottamaan yhden kesän aikana isoja hyppyjä fyysisellä tasolla, minkä vuoksi mikään ei ole enää ihme Suomelan kohdalla.

On epätodennäköistä, että JYP-sentteri tulee pelaamaan joku päivä vakituisesti NHL:ssä, mutta milloin tämä mies on välittänyt todennäköisyyksistä?

Kansikuva: All Over Press