Liiga-ennakko 2018-19: JYPin yllä on aiempaa isommat kysymysmerkit, mutta traktoria ei helpolla pysäytetä

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

JYP lähtee hieman poikkeuksellisista asetelmista kauteen, sillä kesän aikana on tapahtunut merkittäviä muutoksia ja muun muassa päävalmentaja on vaihtunut. Tästä huolimatta jyväskyläläisillä on jälleen äärimmäisen vahva joukkue, millä pitäisi kamppailla jopa puolivälierien kotiedusta. 

Viime kausi

Jyväskylässä lähdettiin viime kauteen suurin odotuksin, sillä jalkeilla oli erittäin vakuuttava joukkue. JYP oli vahvistanut kesän aikana rivejään muun muassa Jarkko Immosella, Mikko Mäenpäällä sekä Juuso Puustisella. 

JYP aloittikin syksyn melkoisella myrskyvaroituksella, kun 11 ensimmäisestä ottelusta irtosi yhdeksän voittoa. Tätä seurasi vastaavasti yllättävä notkahdus, kun seuraavista 11 pelistä voittoja kertyi vain kaksi. Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla vaadittiinkin jo kovaan ääneen päävalmentaja Marko Virtaselle potkuja.

Traktori pääsi kuitenkin takaisin urilleen loppuvuodesta ja JYP pelasi vahvan runkosarjan lopun. Joukkue päätyi lopulta sarjataulukon neljännelle sijalle, neljä pistettä toiseksi yltäneestä TPS:sta perässä. 

JYP sai puolivälierissä vastaansa HIFK:n ja vaikka helsinkiläiset ryöstivät kotiedun, niin jyväskyläläiset veivät nimiinsä kaksi seuraavaa kohtaamista. Käänteentekeväksi kohdaksi ottelusarjan kannalta muodostui viides kamppailu, kun molemmilla oli alla kaksi voittoa. JYP johti viidettä kohtaamista reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen lukemin 5-0, mutta HIFK onnistui kipuamaan rinnalle ja kuittasi lopulta voiton jatkoerässä maalein 7-6. Helsinkiläiset voittivat seuraavan pelinsä kotona ja JYPin kausi päättyi isoon pettymykseen. JYP ilmoittikin pian kauden päättymisen jälkeen vapauttaneensa Marko Virtasen päävalmentajan tehtävästään.

JYPin kausi päättyi pettymykseen puolivälierissä, kun HIFK voitti kotikaukalossaan kuudennen kohtaamisen lukemin 2-1. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Siirrot

Ulos

 • Juho Olkinuora (Pelicans)
 • Jake Newton
 • Nolan Yonkman
 • Antti Suomela (San Jose, NHL)
 • Joonas Nättinen (Neftehimik Nižnekamsk, KHL)
 • Juuso Puustinen (Neftehimik Nižnekamsk, KHL)
 • Joel Sund (K-Vantaa)
 • Miha Verlic (Fischtown Penguins, Saksa)

Sisään

 • Joona Voutilainen (Pelicans)
 • Markus Jokinen (KeuPa)
 • Eric Perrin (TPS)
 • Aleksi Rutanen (Espoo United)
 • Henri Tamminen (HIFK)
 • David Tomasek (HC Dynamo Pardubice, Tshekki)

Maalivahti ja puolustus

JYPin maalivahtiosasto meni osittain uusiksi, kun Juho Olkinuora lähti kauden päätteeksi Pelicansiin. Joulukuussa 2016 Jyväskylään siirtynyt torjuja oli viime kaudella joukkueen ykkösmaalivahti, mutta otteissa oli piirun verran aaltoilua. Haamutorjuntaa saattoi monesti seurata todellinen hörppäys. 

Jyväskyläläiset hankkivat tolppien väliin Joona Voutilaisen Pelicansista. 21-vuotias maalivahti pelasi viime kaudella 21 ottelua lahtelaisten paidassa, mutta nyt vastuuta on mahdollisesti luvassa enemmän. Voutilainen muodostaa JYPin maalivahtiduon yhdessä Eetu Laurikaisen kanssa, jolle kertyi viime kaudella 24 ottelua jyväskyläläisten riveissä. Lupaavia otteita viime sesongilla esittänyt Laurikainen lienee lähtökohtaisesti hierarkiassa pykälän edellä, mutta maalivahdit tulevat käymään tiukkaa kamppailua peliajasta.

Puolustuksen muutokset ovat olleet minimaalisia, sillä ainoat poistujat ovat kolmen kauden aikana Jyväskylässä pienoisen kulttipelaajan maineeseen noussut Nolan Yonkman sekä siirtoikkunan takarajan kynnyksellä joukkueeseen liittynyt Nolan Yonkman. 

Käytännössä kaikki JYPin takalinjojen tärkeimmät palaset jatkavat joukkueessa. Mikko Mäenpää, Mikko Kalteva, Juuso Vainio, Mikko Kuukka, Ossi Ikonen ja Jaakko Jokinen muodostavat puolustuksen mainion ytimen, jossa on laatua ja laajuutta. Kenties mielenkiintoisin nimi JYP-puolustuksessa on kuitenkin Anttoni Honka, joka pelasi viime kaudella Liigassa 20 ottelua ja väläytteli valtavaa potentiaaliaan. Nyt vastuuta tulee varmasti ja ikäluokkansa huippulupauksiin lukeutuva puolustaja saanee kunnon roolin varsinkin kiekollisella puolella. Vuonna 2000 syntynyt Honka on varauskelpoinen pelaaja ensi kesän draftissa ja hänen on ennakoitu menevän ensimmäisellä kierroksella. 

Kokonaisuutena JYPillä on jalkeilla laadukas ja varsin leveä puolustus, johon joukkueen ei pitäisi missään nimessä kaatua. Jyväskyläläisillä on lisäksi sopimuksia muutamien nuorien pelaajien kanssa, jotka pystyvät paikkaamaan takalinjoilla loukkaantumisten sattuessa. 

Hyökkäys

Hyökkäyksestä JYP on sen sijaan menettänyt tärkeitä pelaajia, kun muun muassa Antti Suomela, Juuso Puustinen sekä Joonas Nättinen vaihtoivat maisemaa. Tämä kolmikko takoi viime kaudella yhteensä tehot 64+87, joten menetykset ovat todella merkittäviä. 

Hyökkäyspään merkittävin vahvistus on luonnollisesti Eric Perrin, jonka JYP sai napattua yhteistyökumppanien merkittävällä avustuksella. Kanadalainen pelasi kolme edellistä kautta TPS:n paidassa, mutta mittavan uran aikana sesonkeja Jyväskylässä on kertynyt jo peräti kuusi. 42-vuotias Perrin on edelleen erinomainen pelimies Liigaan ja esimerkiksi viime kaudella 50 ottelun saldona oli tehot 23+20.

Toinen ulkomaalaishankinta on tshekkiläinen David Tomasek. 22-vuotias hyökkääjä on pelannut kolme viimeisintä kautta kotimaansa pääsarjassa Pardubicen paidassa, jossa kertyi viime kaudella 47 pelissä tehot 11+16. Tomasek saattaa olla joillekin jääkiekon ystäville tuttu nimi Tshekin maajoukkueessa, jota hän on edustanut kahden viime vuoden aikana muun muassa EHT-turnauksissa. 

Edellä mainitun kaksikon lisäksi jatkossa jyväskyläläisten värejä kantavat viime kaudella mainiota jälkeä Mestiksessä tehneet Markus Jokinen ja Aleksi Rutanen sekä HIFK:ssa pieneen rooliin jämähtänyt Henri Tamminen. 

Viime kauden tapaan JYP saa jalkeille vahvan hyökkäyskaluston. Juha-Pekka Hytönen, Jarkko Immonen ja Miika Lahti muodostavat äärimmäisen hyvän sentteritrion, jonka ympärille kelpaa laatia toimivat sommitelmat. Laitureiden suhteenkin riittää laatua, kun päävalmentajalla on käytettävissään Ossi Louhivaaran, Jani Tuppuraisen ja Jerry Turkulaisen kaltaisia pelureita. Janne Kolehmainen, Robert Rooba, Micke Saari, Henri Kanninen ja kumppanit ovat vastaavasti varmoja suorempia alempiin ketjuihin, mutta pystyvät stunttaamaan kelvollisesti myös tulosketjuissa.

Eric Perrin pukee jälleen päälleen tutun hurrikaanipaidan, joka oli kanadalaisen päällä viimeksi kaudella 2014-15. Kuva: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Valttikortit ja uhkakuvat

JYPillä on kasassa laadukas joukkue, mutta kysymysmerkkejäkin on. Suurin näistä leijailee luonnollisesti valmennuksen yläpuolella. Lauri Merikivi valmensi kaksi edellistä kautta JYPin A-nuoria, joita ennen hän toimi Peliittojen käskyttäjänä kahden sesongin ajan. Organisaatio on siis tuttu debyyttikauteensa miesten pääsarjassa valmistautuvalle päävalmentajalle, mutta hyppy on valtaisa. JYPillä on riveissään 35-vuotiasta Merikiveä vanhempia pelaajia, joten on mielenkiintoista nähdä, miten noviisivalmentaja saa myytyä ideologiansa konkareille. 

Myös maalivahtiosasto on mahdollinen uhkakuva. JYPillä on riveissään kaksi potentiaalista maalivahtia, mutta heistä kumpikaan ei ole kannatellut Liiga-joukkuetta läpi kauden. Kilpailu peliajasta tulee varmasti olemaan kovaa, minkä pitäisi lähtökohtaisesti potkia molempia torjujia eteenpäin. Tämä ei kuitenkaan vielä poista kysymysmerkkejä duon yläpuolelta. 

JYPin vahvuus on vastaavasti kokenut joukkueen ydin. Kokeneet pelaajat eivät pienestä hätkähdä, mikä on joukkueen kannalta äärimmäisen tärkeä asia. Tämän pitäisi helpottaa myös muun muassa Merikiven taakkaa.

Ylipäätänsä JYPillä on jälleen jalkeilla laadukas joukkue, jossa riittää kokeneita ja tasonsa osoittaneita pelureita sekä urillaan eteenpäin pyrkiviä nuoria. Varsinkin kaksi ensimmäistä ketjua tulevat olemaan Liigan mittapuulla todella vaarallisia. 

Seuraa heitä

Anttoni Honka

Ikäluokkansa huippulupauksiin kuuluva Anttoni Honka tulee olemaan Liigan mielenkiintoisimpia seurattavia tulevalla kaudella. Puolustaja väläytteli osaamistaan jo viime kaudella ja 20 ottelun saldona oli tehot 2+7. 17-vuotias Honka on päävalmentaja Merikivelle tuttu peluri seuran A-nuorista, joten vastuuta lienee luvassa huomattavasti enemmän tulevalla kaudella. Jyväskyläläinen on nostettu monissa rankingeissa ensi kesän varaustilaisuuden ykköskierroksen nimien joukkoon.

Jerry Turkulainen

Jerry Turkulainen on pelannut kahden aikana Liigassa sata ottelua, joiden saldona on 59 pistettä. Viime kauden 52 pelissä tehoja kertyi 10+23, mutta pienikokoinen hyökkääjä omaa vielä runsaasti potentiaalia. Väkkärämäinen laituri on alati vaarallinen hyökkäysalueella ja on kiekon kanssa erittäin pätevä. Pääosin juniorimaajoukkueiden tutkan ulkopuolella ollut Turkulainen hakee nyt jälleen seuraavaa isoa askelta urallaan, mikä tarkottaisi jo nousua sarjan eliittipelaajien joukkoon. Tähän 19-vuotiaalla hyökkääjällä on kaikki mahdollisuudet.  

Arvio: sija 5

JYPin yllä on isompia kysymysmerkkejä kuin vuosi sitten, mutta joukkueen ydin on äärimmäisen laadukas ja kokenut kaarti kestää pienet tyrskyt. Traktori jyrää runkosarjassa jälleen vahvasti ja jyväskyläläisten pitäisi löytyä tuttuun tapaan kuuden parhaan joukosta. 

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19:

Kansikuva: Vesa Pöppönen / All Over Press