Kommentti: Ben Bloodin nimeen on pinttynyt tahra, jonka pitäisi puhdistua viimeistään nyt

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Ben Blood on pelaaja, josta jokaisella Liigaa seuraavalla henkilöllä on varmastikin mielipide. 28-vuotias amerikkalainen on herättänyt tunteita kovilla taklauksillaan Liigassa jo 2,5 kauden ajan. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hän on joutunut maineensa vangiksi.

Bloodin edellinen kohauttava tilanne nähtiin keskiviikkona Lappeenrannassa, kun hän taklasi Lasse Lappalaista. Bloodille tuomittiin pelirangaistus jalkapyyhkäisystä ja tilanne eteni kurinpidon käsittelyyn.

”Kurinpitodelegaatio toteaa, että Bloodin taklaus on suoritettu vielä kiekollisena pidettävään pelaajaan. Edelleen delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Blood suorittaa taklauksen vartalollaan ja että taklaus kohdistuu valtaosin Lappalaisen olkapäähän. Delegaatio katsoo, ettei Bloodin taklauksessa tapahdu jalkapyyhkäisyn edellyttämää vastustajan jalkoihin kohdistuvaa iskua, joka aiheuttaa tasapainon menettämisen vaan, että Lappalainen menettää vartalokontaktin seurauksena tasapainonsa. Tilanteessa ei ole myöskään jalkapyyhkäisyyn yleensä liittyvää vastustajan vetämistä taaksepäin. Lisäksi kurinpitodelegaatio toteaa, ettei tilanteessa tapahdu muutakaan sääntörikettä, jonka takia Bloodille tulisi määrätä ottelurangaistus”.

Näin totesi Liigan mielipiteitä jakava kurinpito. Bloodille ei tuomittu tilanteesta enempää rangaistusta, mikä on täysin oikein. Jo ulosajo ottelusta oli iso vääryys.

Tätä edeltävä tunteita nostattava tilanne tapahtui marraskuun lopussa Lukkoa vastaan. Blood taklasi vieraiden Roni Sevästä ja sai ulosajon päähän kohdistuneesta taklausesta. Tämäkin tilanne eteni kurinpidon käsittelyyn.

”Kurinpitodelegaatio toteaa, että Bloodin taklaus on suoritettu kiekollisena pidettävään pelaajaan. Edelleen delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan taklaus ei kohdistu taikka osu Sevästä päähän. Delegaatio toteaa, että kyse ei ole pään tai niskan alueelle kohdistuvasta taklauksesta vaan vartalotaklauksesta. Lisäksi kurinpitodelegaatio toteaa, ettei tilanteessa tapahdu sääntörikettä, jonka takia Bloodille tulisi määrätä ottelurangaistus”.

Tästäkään ulosajosta Blood ei saanut kurinpidolta pelikieltoa, vaikka päähän kohdistuneista taklauksista on perinteisesti jaettu eniten kakkua Liigassa. Taklaus ei kuitenkaan osunut päähän, joten pelikiellon antaminen oli mahdotonta.

Onko fyysistä peliä rakastava Blood joutunut maineensa uhriksi?

Täysin tuulesta Bloodin kyseenalaisia otteita ei ole temmattu. Ottawa Senatorsin taannoin varaama pelaaja saapui Pelicansiin kaudeksi 2015-16. Fyysiselle puolustajalle tuomittiin avauskaudella 160 rangaistusminuuttia 32 ottelussa. Pelikieltoa miehelle tuli viidestä eri tilanteesta yhteensä 15 ottelun verran. Amerikkalainen nousi avauskauden kyseenalaisilla otteillaan välittömästi koko kiekkokansan huulille kahvipöytäkeskusteluihin.

Blood jatkoi Pelicansissa myös seuraavalla kaudella. Liigan pelitapa ja tuomareiden linja tulivat Bloodille hieman paremmin tutuksi eikä miehelle tuomittu pelikieltoa kuin yksi ottelu päähän kohdistuneesta taklauksesta. Rangaistusminuutteja kertyi kuitenkin peräti 160, mutta otteluita oli edeltävään kauteen verrattuna reilusti: yhteensä 55.

Kuluvaksi kaudeksi amerikkalaisen tie vei Poriin. Ässät, Isomäki ja fyysinen puolustaja ovat lähtökohtaisesti varsin sopiva kombo. Blood on täyttänyt paikkansa, vaikka hänellä onkin heikkoutensa. Tästä kertoo muun muassa 25 kahden minuutin rangaistusta, mikä on ylivoimaisesti Liigan suurin lukema.

Miehen ensimmäiset 25 ottelua Porissa menivät vielä varsin odotetusti, sillä Bloodille tuomittiin näissä 79 jäähyminuuttia. Vasta marraskuun lopussa alkoi räiskyä, mutta ei varsinaisesti Bloodin toimesta. Amerikkalaiselle on tuomittu edellisessä kahdeksassa ottelussaan yhteensä kolme ulosajoa ja 81 jäähyminuuttia. Ulosajoista kaksi olivat tosin aiheettomia.

Blood vaikuttaakin joutuneen tuomareiden erityisen tarkan suurennuslasin alle. Vaikuttaa kuin Blood ajettaisiin aina pienenkin tilaisuuden tullen ”varmuuden vuoksi” ulos. Ero on valtaista jos vertaa muihin pelaajiin.

Esimerkiksi Sportin Tommi Tikka taklasi perjantaina Tapparan Aleksi Salosta erittäin kyseenalaisesti. Tilanteesta tuomittiin vain kahden minuutin rangaistus kampituksesta? Blood ei olisi ikipäivänä päässyt vastaavalla sanktiolla. Taklaus on nähtävillä Ruutu -palvelussa.

Blood pelaa usein sääntöjen rajamailla ja maine on lukuisten ulosajojen myötä ansaittu. Tämä ei kuitenkaan saisi vaikuttaa tuomioihin. Liigan kurinpito on onneksi sentään pitänyt linjansa eikä ole antanut vääristä tuomioista pelikieltoja.

Blood on siistinyt otteitaan ja sopeutunut Liigaan avauskauden sekoilujen jälkeen. Tuolloin miehen ylle tosin tuli sellainen tahra, joka ei helposti lähde pois. Kaksi hiljattain tullutta väärää tuomiota tosin herättänevät myös tuomarit ja toivottavasti jatkossa rangaistukset ovat oikeudenmukaisia.

Kansikuva: All Over Press