Kommentti: Elämänsä kunnossa oleva konkari on jo pelastanut Kärppien kauden

Kärppien kausi on ollut haasteellinen. Varsinkin syyskaudella joukkue koki paljon takaiskuja muun muassa loukkaantumisten suhteen ja oululaiset majailivat pitkään sarjataulukon häntäpäässä, mikä oli poikkeuksellinen tilanne menestykseen tottuneelle organisaatiolle.

Edellisestä 12 ottelustaan Kärpät on voittanut seitsemän ja onnistunut hivuttautumaan sarjataulukossa hieman ylemmäs. Oululaiset majailevat kymmenennellä sijalla, kun runkosarjaa on noin kolmannes jäljellä. Suoraan pudotuspelipaikkaan on matkaa kuusi pistettä.

On täysin yhden pelaajan ansiota, että Kärpät ei majaile sarjataulukon häntäpäässä Lukon seurana. Vaikka esimerkiksi Lasse Kukkosen panosta, asennetta ja johtajuutta tai Jussi Rynnäksen erinomaisia torjuntoja ei pidä vähätellä, niin Mika Pyörälä on ollut tällä kaudella Kärpille kaikki kaikessa.

Se selviää jo nopeasti joukkueen sisäistä pistepörssiä vilkaisemalla. Pyörälällä on kasassa 38 pistettä, mikä on tasan puolet enemmän kuin toiseksi parhaalla pistemiehellä. 35-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt 16 osumaa, kun joukkueen toiseksi parhaalla maalintekijällä on seitsemän täysosumaa. Myös Pyörälän teholukema on kahdeksan astetta plussalla, mikä on paras lukema yhdessä Saku Mäenalasen kanssa.

Pyörälän piste-ennätys Liigasta on tasan kymmenen vuoden takaa, kun 56 ottelussa syntyi 45 pistettä. Piste-ennätys mennee tällä kaudella uusille kymmenluvuille, mikä osoittaa kuinka kovassa iskussa konkari tällä hetkellä on.

Eikä Pyörälän arvoa joukkueelleen mitata vain tehopisteissä. Pyörälä johtaa joukkojaan oman esimerkin kautta ja hyökkääjän voi heittää kentällä milloin tahansa. Asenne on aina kunnossa eikä kaukalossa löysäillä Speden ollessa kehissä.

Pyörälän kauden 16 osumasta peräti kymmenen on syntynyt otteluiden päätöserissä. Näistä kuusi on ollut joko tasoitus- tai voittomaaleja. Kymmenestä päätöserän osumastaan seitsemän Pyörälä on tehnyt varsinaisen peliajan kolmen viimeisen minuutin aikana tai jatkoajalla.

Kärpiltä olisi jäänyt ottamatta aika monta pistettä edes ilman Pyörälän maaleja, syöttöpisteistä puhumattakaan.

Kärpillä on ollut tällä kaudella hankaluuksia sarjan kärkipään joukkueita vastaan, kun taas häntäpään porukat ovat kaatuneet hyvällä prosentilla. Pyörälä on kuitenkin ollut myös kärkijoukkueita vastaan kovassa iskussa, kun sarjataulukon viittä parasta joukkuetta vastaan on syntynyt 13 ottelussa tehot 7+6. Myös häntäpään nippuja vastaan hyökkääjä on ollut tulessa, kun sarjataulukon viittä viimeistä joukkuetta vastaan Pyörälä on nakuttanut 14 ottelussa pisteet 7+12. Vaikeinta on ollut sarjataulukon keskikastia vastaan. Sijoilla 6-10 majailevia joukkueita vastaan 12 ottelussa on kertynyt tehot 2+4.

Oululaisten kannalta on positiivista, että Pyörälän tahti on yleensä kiihtynyt kevättä kohden. Hyökkääjä on tehnyt 523 liigapelissään keskimäärin 0,56 pistettä ottelua kohden. 122 pudotuspelissä vastaava lukema on 0,58.

On Pyörälälläkin toki heikkouksia, vaikka niitä lähes suurennuslasin kanssa saa etsiä. Erittäin hyvin laiturina viihtyvä konkari on pelannut tällä kaudella pääosin sentterinä, mikä ei ole se ominaisin paikka Pyörälälle. 460 aloituksestaan Pyörälä on voittanut vain 43 prosenttia, mikä vaatimaton lukema kenelle tahansa keskushyökkääjälle.

Vaikeuksista huolimatta Kärpät selvittänee tiensä pudotuspeleihin. Joukkue on varmasti erittäin epätoivottu vastustaja keväällä, etenkin kun Pyörälä on elämänsä kunnossa.

Liiga jatkuu tänään kolmen ottelun voimin ja kierros alkaa kello 18.30. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Unibet tarjoaa vahvan kattauksen kotimaisen kiekkoon ja illan kierroksellekin on tarjolla yli 300 kohdetta.

Kansikuva: All Over Press