Kommentti: HIFK:lla ei ole vielä syytä paniikkiin

Suurin odotuksiin kauteen lähtenyt HIFK majailee sarjataulukon seitsemännellä sijalla, kun 12 ottelusta on kertynyt 19 pistettä. Vaikka pisteitä on kertynyt kohtalaisesti, niin helsinkiläisten otteissa on ollut läpi kauden paljon parantamisen varaa. Todellinen sukellus nähtiin perjantaina Porissa, kun Ässät kuittasi voiton lukemin 2-0. Aneemisesti esiintyneet vierailijat eivät näyttäneet haluavan taistella voitosta oikeastaan missään vaiheessa.

Sama aneemisuus on vaivannut HIFK:ta oikeastaan läpi kauden. Joukkue on pystynyt kääntämään muutamia kamppailuja edukseen loistoyksilöiden avulla, mutta se kuuluisa punainen lanka on ollut toistaiseksi pääosin kateissa. Antti Törmäsen pelitavassa hyökkääjät saavat paljon vapauksia, missä on valtavat riskinsä. Parhaimmillaan tulos on mitä nähtiin viime kaudella: HIFK liiti runkosarjan voittoon ja teki eniten maaleja runkosarjassa.

Pahimmillaan tulos on tämän syksyn kaltaista, mikä kulminoituu oikeastaan helsinkiläisten ylivoimapeliin. HIFK on pelannut ylivoimalla yli 50 minuuttia, mutta viimeistellyt vain neljä täysosumaa. Vastaavasti joukkueen verkkoon on tehty alivoimalla kaksi maalia. Kahden miehen ylivoimalla HIFK on päässyt pelaamaan 3,5 minuuttia ilman onnistumisia.

HIFK uudistui kesällä paljon ja varsinkin Teemu Ramstedtin lähtö oli kova kolaus helsinkiläisille. Ramstedt toimi ylivoiman kapellimestarina ja sentteröi esimerkillisesti läpi kauden joukkueen ykkösvitjaa. HIFK:n murheena on ollut lisäksi lukuisat loukkaantumiset, sillä esimerkiksi lauantain ottelusta HPK:ta vastaan sivussa ovat Juhamatti Aaltonen, Joonas Rask, Jasse Ikonen, Arttu Luttinen ja Thomas Nykopp. Lisäksi koko alkukauden sivussa ollut Roope Hintz pelasi perjantaina ensimmäisen ottelunsa loukkaantumisen jäljiltä. Näin isot poissaolot eivät voi olla näkymättä, mutta ei loukkaantumisten taaksekaan voi täysin mennä. Corey Elkins, Juuso Puustinen, Lennart Petrell ja Jasse Ikonen ovat tehneet toistaiseksi vasta yhdet osumat mieheen, mikä on kärkihyökkääjiltä aivan liian vähän.

Törmänen valmentaa HIFK:ta nyt kolmatta kautta. Punapaitojen otteissa on ollut aikaisemmillakin kausilla Törmäsen alaisuudessa parannettavaa nimenomaan syksyllä. Esimerkiksi kaudella 2014-15 HIFK keräsi ensimmäisestä 12 ottelustaan 20 pistettä, mikä on vain pisteen enemmän kuin tällä kaudella. Kaksi vuotta sitten HIFK tosin teki näissä otteluissa peräti 40 maalia, kun taas nyt osumia on syntynyt 25.

Osittain loukkaantumisten myötä HIFK:n kokoonpano on elänyt paljon eikä toimivia ketjuja ole päässyt vakiintumaan. Tämä ei kuitenkaan selitä esimerkiksi luokatonta ylivoimaa, jolla tulosta pitäisi pystyä tekemään huomattavasti tehokkaammin. Toistaiseksi HIFK:n ylivoimat ovat usein puuroutuneet, kun Ramstedtin kaltaista selkeää liideriä ylivoimalle ei ole ollut. Hintzin odotetaankin tuovan muutosta tähän.

HIFK:lla ei ole vielä syytä paniikkiin. Joukkueessa on edelleen valtavasti potentiaalia, varsinkin kunhan loukkaantuneiden lista tyhjenee. Oikeat ketjukoostumuksetkin löytyvät varmasti sen myötä, sillä niin laadukas hyökkäyskalusto helsinkiläisillä on jälleen kasassa.

Sen sijaan Porissakin nähty aneemisuus ei selity loukkaantumisilla. Toipilaita enemmän HIFK kaipaa kaukaloon asennetta ja johtajuutta. Helsinkiläisteet otteet tulee varmasti parantumaan kauden mittaan, mutta syyskaudella menetyt pisteet voivat koitua kohtaloksi keväällä.

Kansikuva: All Over Press