Kommentti: Jyväskyläläinen farmityö on maan parasta

Jyväskylässä on rakennettu poikkeuksellinen pelaajapolku, joka tuottaa Liiga-pelaajia kovalla kädellä.

Mestiksen heikentynyt asema on viemässä farmityötä uudelle tasolle. Mestis on kohta puhdas farmisarja, joka tekee Liigaan kokoajan uusia pelaajia. Jyväskylässä tämä on tajuttu ja akatemiapanostukset ovat tuottaneet huipputuloksia.

Miksi JYP on menestynyt ja tulee menestymään jatkossakin, vaikka joukkueen budjetti pienenee kokoajan eikä rosterista löydä enää suuria huippuyksilöitä? Menestyksen sala on omavaraisuus.

JYP kohtasi viime keskiviikkona Porin Ässät ja tuossa ottelussa jyväskyläläisten kokoonpano oli hienoa katseltavaa: 3. ja 4. kentässä pelasivat Henri Kanninen, Markus Nenonen, Valtteri Hotakainen, Joel Sund, Mikko Virtanen ja Topi Nättinen. Joukkueen puolustuksessa esiintyivät Sami Niku, Valtteri Hietanen, Aleksi Salonen ja Valtteri Kemiläinen. Kakkosmaalivahtina toimi Veini Vehviläinen, joka on päässyt pelaamaan tällä kaudella useasti.

Mikä näitä pelaajia yhdistää? Jyväskyläläinen kiekkopolku: JYPin A-junioreista siirtyminen Mestikseen JYP Akatemian riveihin, missä pelaajat ovat saaneet kehittyä rauhassa isossa roolissa. Pelaajat ovat päässeet pikkuhiljaa JYPin rinkiin ja nousseet ajan kanssa Liiga-tason pelaajiksi.

Näiden 11 pelaajan lisäksi JYPin vakiokokoonpanoon kuuluvat Juuso Pulli sekä Mikko Salmio. Akatemiasta Liigaan ovat ponnistaneet myös Joose Antonen ja Olli Aitola.

Akatemian myötä JYPin ei tarvitse etsiä markkinoilta alempiin kenttiin työvoimaa eikä seuran ei tarvitse roudata pelaajia ympäri Suomea, jotta materiaalista löytyisi leveyttä. JYP on saanut myös Akatemian kautta johtavia pelaajia, mikä on lopulta säästänyt seuralle ison määrän rahaa. Esimerkiksi Kemiläinen ja Pulli ovat isoja palasia JYPin alakerrassa eikä heidän hintalappunsa ole suuri. Hietanen, Salonen ja Niku ovat jo Liiga-tason pelaajia ja he pystyvät täyttämään pakiston jäljelle jäävät ruudut. Jälleen kerran halvalla.

Salmiosta, Hotakaisesta ja Nenosesta on tullut tärkeitä roolipelaajia, jotka pystyvät monipuolisen pelin lisäksi nakuttamaan tehopisteitä. Loukkaantuneiden tilalle löytyy iso tukku korvaajaehdokkaita, jotka voi milloin vain kutsua Liigan mukaan. JYPillä on nyt myös farmityön vuoksi laadukas kakkosveskari.

JYP on kasvattanut noin puolet vakiokokoonpanon pelaajista omissa oloissaan, mikä on kadehdittava suoritus. Tällainen omavaraisuus tarkoittaa isoja säästöjä, mikä tietää tällaisina talousaikoina isoa sulkaa organisaation hattuun. Se takaa myös sen, että JYP tulee jatkossakin olemaan Liigan keskikastin yläpuolella.

Kyse ei ole siitä, että Keski-Suomesta löytyisi poikkeuksellisen paljon lahjakkuutta. Monet Liigaan nousseet pelaajat eivät ole koskaan olleet suuria junioritähtiä.

Tässä muutama esimerkki:

Juuso Pulli: Nousi 20-vuotiaana JYPin A-junioreihin, minkä jälkeen tahkosi 101 Mestis-ottelua saalistaen 30 tehopistettä.

Valtteri Kemiläinen: Vietti lähes koko junioriuransa Diskoksessa pelaten muun muassa C-nuorten 2. Divisioonaa sekä B-nuorten 1. Divisioonaa. Siirtyi A-juniori-ikäisenä JYPiin saalistaen ensimmäisellä A-nuorten SM-liigakaudellaan 18 ottelussa tehot 0+6. Nousi 20-vuotiaana Mestikseen, missä pelasi kaksi täyttä kautta ennen kuin Liiga-kutsu kävi.

Henri Kanninen: Ei mahtunut nuorempana B-juniorina JYPin B-juniorien ykkösjoukkueeseen. Toisena vuotena mahtui, mistä hänen nousunsa alkoi. Pelasi ensimmäisen Mestis-kautensa 2013-14, milloin 55 ottelua tuottivat tehot 10+9.

Mikko Virtanen: Pelasi juniorina divarisarjoja Diskoksessa ja siirtyi 19-vuotiaana JYPin A-junioreihin, missä ensimmäisellä kaudella syntyi tehot 2+4=6 28 ottelussa. Nousi lopulta 21-vuotiaana Mestikseen, mutta joutui pelaamaan myös muutaman ottelun Suomi-sarjassa. Teki lopullisen läpimurtonsa viime kaudella Mestiksessä 23-vuotiaana.

Markus Nenonen: Pelasi myös juniorina Diskoksessa divarisarjoja. Aloitti ensimmäisen A-juniorikautensa Diskoksessa 1. Divisioonan karsinnoissa, mutta siirtyi kesken kauden JYPin A-nuoriin, missä kertyi ensimmäisellä kaudella 33 ottelua tehoin 6+4=10. Nousi jo yllättäen seuraavalla kaudella Mestikseen ja sitä seuraavalla kaudella Liigaan.

Tärkein kehitys on tapahtunut Mestiksessä, missä nuoria opettaa kokenut Jukka Ahvenjärvi. Hän on luotsannut joukkuetta koko seuran Mestis-historian ajan ja hänen tekonsa ovat suuria. Kiitos kuuluu myös Liigan valmennusporukalle, missä on annettu mahdollisuuksia näyttää ja kasvaa. Tällaista farmityötä ei ole muualla Suomessa, vaikka potentiaalia olisi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta voisi tulla selvästi enemmän Liiga-pelaajia, jos asiat tehtäisiin toisin.

Tällaisina aikoina seurojen kannattaisi miettiä, mihin resursseja tuhlataan. Olisiko esimerkiksi farmiseuraan panostaminen tärkeämpää kuin rahan tuhlaaminen CHL-otteluihin? Sen lisäksi, että JYP on saanut lukuisia halpoja pelimiehiä riveihinsä, loistaa joukkueessa paikallisuus. Jokainen fani haluaa nähdä oman seuran junioreita Liigassa. Paikallista joukkuetta on helpompi markkinoida ja se näkyy myös pitkällä aikavälillä lipputuloissa.

Kansikuva: All Over Press

Twitter: Trajamaki11