Kommentti: Löytyykö Tapparalta tulitukea Patrik Laineelle?

Tappara selvitti tiensä neljättä kertaa peräkkäin Liigan finaaleihin, kun joukkue nujersi Kärpät hurjan taistelun jälkeen. Tamperelaisten on kuitenkin parannettava paljon laajalla rintamalla, jotta kolmen hopean putki ei saa jatkoa.

Tapparan suurin vahvuus kuluvalla kaudella on ollut hyökkäyspään laaja materiaali. Kirvesrinnat ei ole ollut riippuvaisia yksittäisten pelaajien onnistumisista, vaan onnistumisia on tullut lähes jokaiselta ketjulta. Peräti kaksi ketjullista joukkueen hyökkääjistä teki runkosarjassa vähintään 15 maalia. Pudotuspeleissä meno ei ole ollut samanlaista.

Patrik Laine nousi välierien suurimmaksi puheenaiheeksi ja täysin aiheesta. Nuori supertähti viimeisteli Kärppiä vastaan peräti kuusi maalia, mikä oli kolmannes joukkueen täysosumista. Laine on tehnyt pudotuspeleissä yhteensä kahdeksan maalia, mikä on puolet enemmän kuin toiseksi parhaalla maalintekijällä Jere Karjalaisella.

Varsinkin viimeisissä otteluissa Kärpät alkoi vartioimaan Lainetta selvästi aiempaa tiukemmin eikä nuorukainen saanut enää niin paljoa paikkoja laukaisuun. Tämä avaa esimerkiksi ylivoimalla huomattavan paljon lisää tilaa ja tontteja muille pelaajille. Ne pitää pystyä käyttämään jatkossa paljon kovemmalla prosentilla.

Ainoastaan Laineen sekä Stephen Dixonin laukaisuprosentit ovat pudotuspeleissä yli 10. Runkosarjassa vähintään samaan pystyi seitsemän joukkueen pelaajista.

Tasonnostoa onkin syytä odottaa monilta pelaajilta. Esimerkiksi Jan-Mikael Järvinen (runkosarjassa 11 maalia) ja Arttu Ilomäki (15 maalia) eivät ole onnistuneet vielä kertaakaan maalinteossa pudotuspeleissä. Myös yhden maalin viimeistelleen Jukka Peltolan (runkosarjassa 17 maalia) ja kaksi kertaa osuneen Henrik Haapalan (runkosarjassa 12 maalia 47 pelissä) ruuti on ollut märkää keväällä. Nelikosta tosin esimerkiksi Peltolalla on ollut astetta puolustavampi rooli kuin pudotuspeleissä, mikä karsii auttamattomasti tehoja hyökkäyspäästä.

Finaalivastustajan HIFK:n riveissä tilanne on täysin toinen. Helsinkiläiset takoivat pelkästään välierien kuudessa ottelussa kiekon 24 kertaa vastustajan verkkoon ja onnistumisia tuli laajalta rintamalta. Peräti 11 helsinkiläisten pelaajaa on tehnyt pudotuspeleissä vähintään kaksi maalia. Joukkueen maalipörssin kärjessä ovat viisi maalia iskeneet Yohann Auvitu, Corey Elkins sekä Jasse Ikonen.

Laine pystyi johdattamaan yksilötaidollaan tamperelaiset finaaleihin asti. Maalitykki tulee olemaan jatkossa entistä suuremman vartioinnin alla, joten tulitukea on tultava muiltakin hyökkääjiltä. HIFK:n riveistä löytyy paljon ruutia, joten Tapparan on pystyttävä vastaamaan tuleen koko hyökkäyskaluston voimin.

Liigan finaalit alkaa perjantaina kello 18.30. Voit seurata ottelut tuttuun tapaan Nelonen Prolta tai Ruutu -palvelusta. Tsekkaa myös meidän finaalikisa, palkintona 55″-taulutelkkari!

Kansikuva: All Over Press