Tapparalla on kaksi erityisen suurta haastajaa: ”Mikään joukkue ei halua kohdata heitä pudotuspeleissä”

Unibetilta uudelle asiakkaalle 110 € starttipaketti

Liiga jatkuu tällä viikolla 19 ottelun voimin ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kuumimmillaan. Runkosarjasta on jäljellä vain loppusuora, joten Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen kaivoivat kristallipallot esiin ja katsoivat tulevaisuuteen. Miten runkosarjan huipennuksessa tuleekaan käymään?

Tappara johtaa sarjataulukkoa yhdeksän pisteen erolla ja joukkue vahvistui hiljattain Kristian Kuuselalla. Hallitseva mestari on kuitenkin hävinnyt edellisestä seitsemästä pelistään neljä ja yksi voitoistakin tuli kyseenalaisella tasoitusmaalilla. Onko Tappara silti ylivoimainen mestarisuosikki?

JH: Sanotaan näin, että Tappara on selkeä mestarisuosikki ja kaikki muu paitsi kulta on joukkueelle pettymys. Tappara on ollut neljä vuotta putkeen finaaleissa, eikä se ole minään noista vuosina ollut edes finaalivaiheessa yhtä selkeä suosikki, kuin mitä se on jo nyt.

EK: Kyllä on, ei kahta sanaa. Olisi ollut ilman viime hetken vahvistuksiakin. Niiden myötä Tapparalla on kuitenkin todella kova kalusto erityisesti laitureiden osalta. Kristian Kuuselan tasoisen pelaajan hankinta voisi olla muuten riski muun muassa joukkueen harmonian osalta, mutta edellisenä kolmena keväänä Tapparan paidassa finaaleissa pelanneen Kuuselan kohdalla tätä ongelmaa ei ole. Hallitsevalla mestarilla ei ole tällä hetkellä heikkoja osa-alueita, vaikkakin sentterikalusto voisi olla leveämpikin.

Mitkä joukkueet ovat mielestäsi Tapparan suurimpia haastajia tällä hetkellä?

JH: JYP ja TPS. JYP on ollut huimassa iskussa tämän vuoden puolella ja tuleva torstain peli Tapparaa vastaan antaa meille vastauksia, missä joukkue menee. Molemmista haastajajoukkueista löytyy tarvittavaa kokemusta tiukoista paikoista ja myös joukkueiden maalivahtipeli on toiminut, eikä ole yhden kortin varassa. KalPa on pelannut runkosarjassa tasaisia pelejä Tapparan kanssa, mutta en jaksa uskoa joukkueen menestymiseen pudotuspeleissä. Jotenkin joukkueen rosteri kalpenee vertailussa muihin kärkiseuroihin. Maalivahti Eero Kilpeläinen on joukkueen tärkein pelaaja ja häneltä vaaditaan maksimisuoritus, mikäli Kuopiossa halutaan nauttia mitalikahveista.

EK: Kallistun kollegan kanssa samoille linjoille. Mikään joukkue ei varmasti halua kohdata JYPiä tai TPS:aa pudotuspeleissä. JYP on ollut viime aikoina hurjassa lennossa ja napannut edellisestä 20 ottelusta peräti 51 pistettä. Joukkue on päästänyt näissä otteluissa vain 26 maalia eli 1,3 takaiskua ottelua kohden. JYPiltä löytyy myös kokeneita ja paljon voittaneita pelaajia, jotka pystyvät venymään kauden tärkeimmillä hetkillä.

TPS on osoittanut jo keskinäisissä kohtaamisissa olevansa Tapparalla erittäin hankala vastustaja: turkulaiset ovat voittaneet kauden kolmesta kohtaamisesta kaksi. TPS:llä on riveissään loistavia johtavia ja kokeneita pelaajia, jotka ovat elementissään kauden tärkeimmissä otteluissa. Lisäksi siirtorajan lopussa SaiPasta hankitut Curtis Hamilton ja Per Savilahti-Nagander vahvistavat entuudestaan vahvaa ryhmää erinomaisesti.

Millä joukkueilla olisi mahdollisuuksia olla kevään mustia hevosia?

JH: Säälipleijareista ei tule sellaista joukkuetta, joka voisi horjuttaa Tapparaa tai TPS:aa. Mikäli KalPa on runkosarjan kolmas, niin uskon joukkueen olevan lyötävissä runkosarjan kutosen toimesta, joka on näillä näkymin Pelicans tai Ässät. Jos Pelicans saa ailahtelunsa kuriin, niin se voi yltää mihin vaan. Lahtelaisten riveissä pelaa tällä hetkellä sarjan kuumin pelaaja Vili Sopanen ja maalivahtiosastokin saatiin viimeistään nyt kuntoon, kun NHL-tason Karri Rämö solmi sopimuksen Pelicansin kanssa.

Ässillä on myös ollut hyvää pöhinää tekemisessään ja se pystyy varmasti ainakin haastamaan kärkijoukkueita. Porilaisilta puuttuvat ehkä ne seksikkäimmät nimet, mutta joukkuepeli toimii viimeisen päälle hyvin. Paikka neljän joukossa olisi kuitenkin yllätys.

EK: Jessen mainitsemalla Pelicansilla on mahdollisuuksia edetä keväällä pitkälle. Joukkueessa on valtavasti taitoa ja lisäksi Petri Matikaisen joukot pystyvät muuttamaan peliään vastustajien mukaan. Vili Sopasen ja Justin Hodgmanin kaltaiset yksilöt pystyvät kääntämään yksilötaidollaan kamppailuita lahtelaisten eduksi. Lisäksi fyysisten ja kuumien pudotuspelikamppailujen pitäisi sopia Pelicansille hyvin, kunhan tunteet eivät kuumene liikaa.

Kärpät on tehnyt pidemmän aikaa hiljaista nousua kohti kuuden kärkeä eikä Kai Suikkasen suojatteja pidä missään nimessä vielä sulkea mitalikamppailujen ulkopuolelle. Pelkästään Jussi Rynnäksen avulla Kärpät pystyy taistelemaan voitosta ottelusta toiseen, mutta oululaiset ovat kauttaaltaan petranneet valtavasti syksyn konttaamisista. Tuolloin joukkue oli käytännössä Rynnäksen, Mika Pyörälän ja Lasse Kukkosen varassa. Nyt Oulussa on löydetty toimiva pelitapa ja erinomaisia ketjukoostumuksia, minkä lisäksi siirtorajan lopulla hankitut Brock Trotter ja Ivan Svarny vakuuttivat välittömästi. Tähän päälle kun lyö vielä loukkaantuneiden listalta palaavat nimet, niin Kärpillä on kasassa todella väkevä nippu kevättä ajatellen.

Vili Sopanen on ollut tällä kaudella loistavassa iskussa. Hyökkääjä on nakuttanut 35 ottelussa tehot 20+21. Kuva: AOP

HIFK onnistui raapimaan lauantaina todella tärkeän voiton Vaasasta. Minkälaisena näet helsinkiläisten menestysmahdollisuudet tällä kaudella?

JH: Uskon, että HIFK pitää runkosarjan yhdeksännen sijansa, mutta kesäloma kutsuu joukkuetta heti pudotuspeleissä ilman yhtäkään voittoa. Niin surkeaa ja hengetöntä joukkueen peli on ollut etenkin viime aikoina. KooKoosta haalitut ”vahvistukset” ovat olleet kirsikoita kakun päällä. Kun ei lähde, niin ei lähde. HIFK antaa myös tasoitusta maalivahtiosastolla, sillä Kevin Lankinen ei ole se maalivahti, jolla menestystä kairataan.

EK: Materiaalinsa puolesta HIFK:lla olisi mahdollisuuksia taistella paikasta loppuotteluissa, mutta paljon pitäisi muuttua ennen sitä. Helsinkiläiset ovat toki kärsineet paljon loukkaantumisista, mutta joukkue ei ole pelannut oikeastaan missään vaiheessa materiaalinsa edellyttämällä tasolla. Hyökkääminen on tökkinyt tasaisesti läpi kauden, mutta viime aikoina myös puolustus on alkanut vuotamaan. Ongelmat pelitavan suhteen ovat heijastuneet kohtalokkaina virheinä omassa päässä, joista vastustajat rankaisevat armotta. Yksilötasolla riittää paljon alisuorittajia, mutta pelkästään Juhamatti Aaltosen avulla HIFK pystyy kääntämään yksittäisiä kamppailuja edukseen. Pitkä kevät vaatisi tulitukea myös muilta, erityisesti joukkueen kokeneemmalta kaartilta. Tällä hetkellä HIFK:lle on vaikeaa povata pitkää kevättä, mutta joukkueella on vielä kahdeksan ottelua aikaa löytää oikea flow-tila.

Viimeisistä pudotuspelipaikoista käydään tiukka kamppailu. Minkä joukkueen uskot nappaavan viimeisen paikan pudotuspelien avauskierrokselle?

JH: Lukko tekee vielä loppukirin. Tällä hetkellä kaikki viimeisestä pudotuspelipaikasta taistelevat joukkueet puppeloivat vuoron perään, joten Lukolla on sauma ihmenousulle. Sport on tällä hetkellä kyseisellä sijalla, eikä ole mahdottomuus, mikäli se sen pitäisi. Uskon taistelun olevan näiden kahden joukkueen välinen. Ilves jää haihattelemaan vääryydellä menetettyjä pisteitään, jotka eivät lopulta edes ratkaise sijoitusta.

EK: Olisi hienoa nähdä avainpelaajansa myyneen KooKoon nappaavan viimeinen sija. Kouvolalaiset kuittasivat viime viikolla hienot voitot Kärpistä ja Sportista, mutta en silti usko KooKoon pystyvän venymään kymmenennelle sijalle asti. Muiden joukkueiden konttaaminen on pitänyt Lukon pudotuspelihaaveet elossa ja uskon raumalaisten nappaavan viimeisen oljenkorren kauden jatkumiseen. Lukon materiaali on pykälän verran kilpakumppaneita edellä ja muiden tekeminen on tällä hetkellä sen verran epätasaista, että raumalaiset kiilaavat takaa ohi.

Miltä uskot että sarjataulukko näyttää runkosarjan päättyessä?

JH:

 • 1. Tappara
 • 2. TPS
 • 3. KalPa
 • 4. JYP
 • 5. HPK
 • 6. Ässät
 • 7. Pelicans
 • 8. Kärpät
 • 9. HIFK
 • 10. Lukko
 • 11. Sport
 • 12. Ilves
 • 13. KooKoo
 • 14. Jukurit
 • 15. SaiPa

EK:

 • 1. Tappara
 • 2. TPS
 • 3. KalPa
 • 4. JYP
 • 5. HPK
 • 6. Kärpät
 • 7. Pelicans
 • 8. Ässät
 • 9. HIFK
 • 10. Lukko
 • 11. Sport
 • 12. Ilves
 • 13. KooKoo
 • 14. Jukurit
 • 15. SaiPa

Liiga jatkuu ensi viikolla 19 ottelun voimin ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kuumimmillaan. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press