Kommentti: Pelicansin palapelistä on muodostumassa mestaruudesta taisteleva joukkue

Ruutu LogoVoit seurata Pelicansin liitoa tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Liigan runkosarjasta on kohta kolmannes takana ja monet joukkueet ovat alkaneet vahvistaa rivejään, kun suurimmat heikkoudet ovat alkaneet käydä ilmi. Viime päivien kovimmasta kiinnityksestä vastasi Pelicans, joka nappasi Jesse Mankisen riveihinsä. Lahtelaisilla onkin kasassa äärimmäisen potentiaalinen nippu.

Lahdessa on tapahtunut paljon elokuun puolivälin jälkeen. Pelicans vaikutti lähtevän kauteen varsin ohuella kokoonpanolla, mutta joukkueeseen on tämän jälkeen hankittu liuta kovia vahvistuksia.

Ensimmäisenä lahtelaisten riveihin liittyi Vadim Pereskokov, joka lunasti sopimuksen koeajan kautta. TsSka Moskovan juniorimyllyn läpikäynyt hyökkääjä on poikkeuksellisen taitava pelaaja Liigaan, joka on väläytellyt osaamistaan. Pelitavan omaksumisen suhteen on vielä tekemistä, mutta taidosta homma ei tule ainakaan jäämään kiinni. 24-vuotias venäläinen voi olla se palanen, joka kääntää keväällä henkilökohtaisella osaamisellaan tasaisia kamppailuja lahtelaisten eduksi. Pereskokovin kanssa lähes samalla ovenavauksella Pelicansiin liittyi Borna Rendulic, joka sai tosin KHL-sopimuksen jo 14 ottelun jälkeen.

Hetkeä myöhemmin oli Jordan Rowleyn vuoro saapua Lahteen. Viime kaudella Allsvenskanissa kiekkoillut kanadalainen on ottanut ruutunsa Pelicansin takalinjoilta ja kellottanut keskimäärin yli 21 minuuttia peliaikaa ottelua kohden. Tämän lisäksi pistepussi on karttunut tehoin 1+5, mikä on joukkueen puolustajista toiseksi eniten.

Lokakuun alussa Pelicans sai odotetun vahvistuksen joukkueeseen, kun ilman NHL-paikkaa jäänyt Libor Sulak tuli Suomeen. 23-vuotias puolustaja on osoittanut jo neljässä ottelussa olevansa pelipaikkansa eliittiä Liigassa. Erinomaisesti luistelevan tshekkiläisen vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä ja hän onkin nakuttanut jo tehopisteet 1+4.

Viimeistään Sulakin myötä Pelicansilla on kasassa Liigan parhaimpiin lukeutuva puolustus. Mikko Kousa ja Juha Leimu ovat niin ikään kiekollisesti erittäin päteviä, kun taas Stefan Lassen ja Nico Manelius ovat tasaisen varmoja suorittajia. Myös debyyttikauttaan pääsarjassa pelaava Casimir Jürgens on osoittautunut mainioksi kiinnitykseksi.

Reilua viikkoa myöhemmin lahtelaisseura julkaisi Jesse Saarisen sopimuksen. Kotikaupunkiinsa palanneen hyökkääjän viime kausi Kärpissä meni hieman penkin alle loukkaantumisten takia, vaikka 23 pistettä 34 ottelussa onkin kohtalainen saldo. Pelicansin paita on kuitenkin istunut Saarisen päälle mainiosti kahdeksan vuoden tauon jälkeen. 32-vuotiaan laiturin luistin on liikkunut totutun liukkaasti ja kuuden ottelun saldona on tehot 3+4.

Rendulic lähti joukkueesta reilu viikko sitten, mutta Pelicans ei jäänyt tuleen makaamaan. Jesse Mankiselle olisi todennäköisesti ollut kysyntää jokaisessa Liiga-joukkueessa, mutta Pelicans onnistui saamaan viime kaudella 39 pistettä KalPalle takoneen laiturin riveihinsä.

Pelicansin alkukausi on ollut pääosin mainio ja joukkue on sarjataulukon viidennellä sijalla. Petri Matikaisella alkaa olla käytössään sellainen nippu, jolla voi taistella jopa mitaleista. Pelicans jäi viime kaudella aseettomaksi puolivälierissä KalPaa vastaan, mutta nyt joukkuetta kohtaan on vieläkin suuremmat odotukset. Pelicansia pidettiin jopa mahdollisena mustana hevosena, mutta joukkue oli liikaa yhden ketjun varassa. Nyt lahtelaisten nipussa on huomattavasti enemmän laajuutta.

Janne Juvonen on lähtökohtaisesti joukkueen ykkösvahti, mutta Joona Voutilainen on tarjonnut syyskaudella ison haasteen. Pelicans on jäänyt pisteittä vain yhdestä Voutilaisen yhdeksästä ottelusta. 20-vuotias maalivahti on vastaavasti torjunut peräti kuusi varsinaisen peliajan voittoa. Ja kun Pelicansin puolustuskin on erinomainen, niin joukkueen peräpää on erinomaisessa kunnossa.

Lahtelaisten hyökkäyskalustoa on vahvistettu erinomaisilla täsmähankinnoilla. Nyt taitoa sekä laajuutta onkin huomattavasti viime kautta enemmän. Varsinkin laitureiden suhteen tilanne on erinomainen. Mahdollinen akilleen kantapää on tällä hetkellä sentterikalusto, mikä ei ole aivan muun materiaalin tasolla. Ei olisikaan iso yllätys, mikäli Pelicans vahvistaisi tätäkin puolta vielä kauden aikana. Etenkin jos menestysmahdollisuudet näyttävät keväällä hyvältä. Ja tällä hetkellä se näyttää varsin todennäköiseltä.

Kansikuva: All Over Press