Kommentti: Sport on umpisolmussa – kyntäminen käy seuralle todella kalliiksi

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Sportin pelit tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Sportin neljäs kausi Liigassa on sujunut tahmeasti, sillä joukkue on jumittunut sarjataulukon häntäpäähän. Umpisolmu Vaasassa alkaa kiristyä ja vaihtoehdot ovat vähissä.

Sport nostettiin Liigan kaudeksi 2014-15. Vaasalaisten debyyttisesonki pääsarjassa päättyi varsin odotetusti sarjataulukon viimeiselle sijalle, mutta joukkue esiintyi ennakkoluulottomasti. Eikä eroa kolmanneksi viimeiseen sijaan ollut lopulta kuin kahdeksan pistettä.

Vaasalaiset onnistuivat nostamaan profiiliaan seuraavaksi kaudeksi. Sport raivasi tiensä pudotuspeleihin sijoittumalla kymmenenneksi. Vaikka TPS oli pudotuspelien avauskierroksella parempi otteluvoitoin 2-0, niin tuore liigajoukkue vaikutti olevan matkalla oikeaan suuntaan.

Kaudelle 2016-17 olikin isot odotukset Vaasassa. Joukkueeseen oli tehty kesällä isoja profiilihankintoja kuten Ville Viitaluoma, Olavi Vauhkonen, Markus Nenonen ja Markus Nordlund. Sport aloittikin kauden erinomaisesti voittamalla kahdeksan ensimmäistä 12 ottelustaan. Vaasalaiset palkitsivat päävalmentaja Tomek Valtosen pirteästä alkukaudesta pidentämällä hänen sopimustaan kevääseen 2019 asti, minkä lisäksi diilissä on optio vielä seuraavasta kaudesta.

Taivas Vaasan yllä kuitenkin synkkeni pian. Sport kärsi kriittisistä avainpelaajien loukkaantumisista ja joukkue ajautui pelilliseen umpisolmuun. Vaasalaiset voittivat joulukuun alun jälkeen 16 peräkkäisestä ottelustaan vain kaksi. Sama meno jatkui käytännössä kauden loppuun asti lukuun ottamatta pientä suonenvetoa tammi-helmikuun taitteessa. Sport sijoittui lopulta toiseksi viimeiseksi.

Synkän sesongin piti jäädä yksittäiseksi taka-askeleeksi. Sport teki viime kesänä jälleen muutamia mielenkiintoisia pelaajia ja Valtosen alaisuuteen hankittiin nuoria, urillaan eteenpäin pyrkiviä pelaajia. Kuluva kausi on kuitenkin jatkunut siitä mihin edellinen jäi. Sport on jumittunut sarjataulukon häntäpäähän ja pudotuspeliviiva uhkaa karata jo syksyllä. Vaasassa on riittänyt myrskyä läpi kauden, sillä joukkueesta ovat saaneet lähteä jo apuvalmentaja Miko Malkamäki, varakapteeni Ville Viitaluoma sekä maalivahti Rasmus Rinne.

Viimeinen vuosi on ollut Sportille todella tahmea. Joukkue on pelannut edellisen 363 päivän aikana 62 ottelua Liigan runkosarjassa. Joukkue on voittanut näistä vain 17, kun taas tappioita on kertynyt 45. Pisteitä on kertynyt keskimäärin 0,92 ottelua kohden.

Heikko menestys on luonnollisesti näkynyt kotiotteluissa. Debyyttikaudella Sportin yleiskökeskiarvo ottelua kohden oli 3369 katsojaa. Lukema on pudonnut vuosi vuodelta ja kuluvalla kaudella lukema on ainoastaan 2855. Joukkueen sesongin yleisöennätys on 3258. Lokakuun lopussa lauantaina Tapparaa vastaan tullut yleisöryntäys on pienempi kuin vaasalaisten ensimmäisen pääsarjakauden keskiarvo.

Kannattajapääty antoikin mielipiteensä näkyä Sportin edellisessä kotiottelussa KalPaa vastaan. Tomek ulos -viesti ei kuitenkaan miellyttänyt seurajohtoa, joka käski järjestyksenvalvojien poistaa lakanan katsomosta. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoikin kannattajien ja järjestyksenvalvojien kahakasta.

Se ei varmasti lämmittänyt kannattajien mieltä, kun mielipiteen ilmaisu pyrittiin tukahduttamaan. Välien polttaminen kannattajapäätyyn olisi valtava virhe Sportin seurajohdolta. Kannattajapääty on kuitenkin ollut jatkuvasti paikalla heikoista tuloksista huolimatta, siinä missä yleisökeskiarvo on muuten laskenut.

Vaasassa ollaankin hankalan tilanteen edessä eikä tulevaisuus näytä kovinkaan ruusuiselta. Joukkue kyntää illasta toiseen, katsojat vähenevät ja suhteet kannattajiin rakoiletvat.

Vaihtoehtoja onkin vähän. Tällä hetkellä näyttää, että Valtosen pitkä jatkosopimus on kostautumassa.

Mikäli päävalmentajan pesti päättyisi tähän kauteen, niin yhteistyö olisi varmastikin jo päättynyt. Kallis ja pitkä sopimus kuitenkin sitovat seuran käsiä. Valtonen tienasi vuonna 2016 verotettavia tuloja lähes 170 000 euroa- Tällainen on merkittävä summa Sportin kokoisessa organisaatiossa.

Sportin peli ei ole kehittynyt viimeisen vuoden aikana lainkaan ja tekosyyt alkavat käydä vähiin. Joukkueen pelaamisesta puuttuu punainen lanka ja selkeä pelitapa, johon nojata heikompina iltoina. Tämän lisäksi Sport on alkanut vaikuttaa hengettömältä joukkueelta. 2500 katsojaa saivat todistaa poikkeuksellisen luokatonta esitystä vaasalaisilta.

37-vuotias Valtonen onkin nyt tukalan paikan edessä. Hänen on osoitettava, että hän on tuhdin palkan arvoinen ja Sportin kurssin on muututtava välittömästi. Muussa tapauksessa Sportin seurajohdolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin erottaa valmentaja, vaikka iso tilipussi onkin taakkana. Muuten Sport kärsii isommat taloudelliset tappiot kadonneen yleisön myötä.

Kansikuva: All Over Press