Kommentti: Tervetuloa takaisin, Ilves

Unibet tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden voittaa NHL-reissun Floridaan!

Seitsemäs helmikuuta vuonna 2017 muistetaan Tampereella pitkään. Vuonna 1931 perustettu 16 Suomen mestaruuden Ilves siirtyi vuosien talouskurimuksen jälkeen uusien omistajien käsiin.

Seura oli operoinut henkitoreissaan pitkään ja tämä näkyi kaukalossa. Joukkue on ollut heikko vuodesta toiseen eivätkä edes laatuvalmentajat Tuomas Tuokkola tai Karri Kivi saaneet joukkuetta kuin juuri ja juuri taistelemaan 10 joukkoon pääsystä. Nyt on kuitenkin toivoa. Tätä toivoa ei seurassa ole nähty vuosiin, oikeastaan Vincent Manngardin aikana valoa ei ole ollut nähtävissä vuosikymmeneen. Erilaisia pelastusoperaatioita ja ajanpeluuprojekteja kylläkin, rehellistä ja aitoa toivoa paremmasta tulevaisuudesta ei.

Uudella johdolla uskottavuutta enemmän kuin valuuttaa

Paras puoli Ilveksen uusissa omistajissa on ehdottomasti lajiosaaminen. Vaikka Risto Jalo on onnistunut myös liike-elämässä, on entisen huippuhyökkääjän ja toimitusjohtajan lajiosaaminen juuri sitä mitä seura tarvitsee. Juha Pajuojan poistuminen viime keväänä toimistolta synnytti ammottavan aukon lajiosaamisessa. Nyt sitä paikataan isolla kädellä. Jalo toimi 1990-luvun lopulla Ilveksen toimitusjohtajana, minkä jälkeen välit viilenivät seuraan vuosiksi. Nyt kun paluu on selviö, uskottavuuskin palasi.

Faneilla riittää innostusta. Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

Jalon ohella uuteen johtoon nimitettiin toinen entinen toimitusjohtaja. Ennen Jaloa Ilves-laivaa luotsannut Jukka Hirsimäki palaa hetkeksi kasvattajaseuraansa. Hirsimäki ehti luotsata Porin Ässät ylös talouskurimuksesta. Harva muistaa kuinka rutiköyhä porilaisseura oli Hirsimäen pestin alkutaipaleella. Seuran nostamisesta löytyy siis kokemusta.

Vuosien ajan on tiedetty Ilveksellä olevan varsin akuutti kassakriisi. Yksikertaiseksi puettuna: firmalla ei ole rahaa. Tähän ongelmaan rakennusyrittäjä Petri Hietanen tuo varmasti helpotusta. Myös Tuukka Raskilla riittänee valuuttaa tarpeen tullen. Molemmat toimivat varmasti taloudellisena puskurina kun uutta projektia käynnistellään. Toinen puoli on näiden kahden henkilön tuoma luottamus yhteistyökumppanien suuntaan. Seuran uskottavuus sponsorien silmissä paranee varmasti kun johdossa on menestyvä liikemies ja mediassa esiintyvä huippukiekkoilija. Rask joutunee laittamaan omaa naamaansa peliin markkinoinnissa, mutta tämä tuskin haittaa kun on kyse omasta firmasta. Ilveksellä on heikon menestyksen ja taloudenhoidon takia ollut huono maine liike-elämän puolella. Uusi johto tuo tällekin saralle rutkasti uskottavuutta omalla osaamisellaan ja maineellaan.

Peli kertoo

Eletään helmikuun alkua. Tämän kauden pelastaminen ei ole enää ajankohtaista. Kaukalossa mennään niillä mitä on. Onneksi Liigasta ei pysty pelillisesti putoamaan, joten rahaa ei tarvitse hassata parin kuukauden pelien takia. Ensi kausi onkin oma pulmansa. Useampi seura on jo todella pitkällä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Ilves on auttamatta myöhässä muihin nähden. Onneksi kassavirtaa on luvattu, joten uusi johto pystyy tekemään näyttäviä hankintoja. Tämä lisännee luottamusta niin liike-elämän suunnalta kuin pelaajissakin. Jos Ilves kykenee osoittamaan jo keväällä kasaavansa kilpailukykyistä joukkuetta saattaa se kääntää usean pelaajan tupsukorviin ensi kaudeksi.

Seuran juniorityö on kaikessa hiljaisuudessa luonut vahvan pohjan tulevien kausien rakentamiseksi. Tällä hetkellä Liigaan nousua tekevät nuoret muodostavat tulevaisuuden rungon, jos seura saa heidät pidettyä Tampereella. Nimet kuten Otto Koivula ja Joona Koppanen ovat kaikkien huulilla, kun puhutaan seuran tulevaisuudesta. Pohjois-Amerikassa pelaavat Mattilan veljekset sekä Aleksi Heponiemi ja Juuso Välimäki ovat varmasti kiikarissa, jos ura ei rapakon takana urkene. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa pelaa todella paljon entisiä tupsukorvia huippujoukkueissa. Näiden pelaajien naaraaminen takaisin ”kotiin” on varmasti tulevaisuudessa enemmän kuin mahdollista kunhan talous saadaan kuntoon.

Loppukaudelle on Ilveksessä tilattu kuitenkin odottelun leima. Uusi aika alkanee ensi kaudesta ja tämänhetkinen surkeus pyritään unohtumaan. Pelaajille ja katsojille saattaa tulla apatia tämän kevään ja joukkueen suhteen. Miksi vaivautua, jos ei ole mitään mistä pelata? Toki moni pelaaja joutuu nyt aidosti pelaamaan työpaikoistaan. Ne jotka ovat saaneet sopimuksensa lähinnä seuran heikon maksukyvyn takia ovat nyt liipasimella. Tämän kauden joukkue saattaakin vielä yllättää monet, jos tarpeeksi moni ymmärtää pelaavansa tulevaisuudestaan seuraavat kaksi kuukautta.

Kaiken tämän innostuksen keskellä on muistettava, että Ilvestä on pelastettu ennenkin. Itse Vincent Manngard tuli juurikin pelastamaan riutuvaa seuraa. Silloinkin tultiin kovalla äänellä ja kovin lupauksin. Muutaman vuoden korkealennon jälkeen talousvaikeudet palasivat ja pudotus hiljalleen alkoi. Lopulta aika ja peli kertoo totuuden.

Fakta on kuitenkin, että vaikka Liigassa yleisömäärät ovat kasvussa, Ilvestä kaivataan takaisin suurseurojen joukkoon. Sen potentiaali ja brändi ovat niin isoja, ettei liigalla ole varaa menettää ikuisiksi ajoiksi sitä. Myös paikallisvastus Tappara kaipaa vastakkainasettelua, joka täyttäisi katsomot uudessa Keskusareenassa. Joten tervetuloa takaisin Ilves. Toivottavasti pitkäksi aikaa. Kaivattu on.

Kansikuva:  Matti Raivio / All Over Press