Kotietu on nousemassa ratkaisevaksi tekijäksi HIFK-JYP-sarjassa

Viikonlopun playoff-kiekon korkkaa HIFK ja JYP, jotka ottavat yhteen Helsingissä. Neljän ottelun jälkeen sarjassa on nähty vain kotivoittoja.

HIFK:n loistelias runkosarja on nousemassa merkittäväksi tekijäksi tässä välieräparissa, sillä helsinkiläiset ovat kyenneet huomattavasti parempiin otteisiin kotijäällään. IFK vei ensimmäisen Stadin ottelun 4–2 ja toisen 7–1. Näissä otteluissa JYP on ollut selvästi jäljessä, vaikka ensimmäinen kohtaaminen olikin huomattavasti tasaisempaa vääntöä kuin toinen Helsingin matsi.

JYP ei ole yltänyt vieraissa parhaimpaansa, vaikka joukkue on ollut tällä kaudella parempi vierasjäällä kuin kotonaan. Kotiotteluista tuttu prässi, kaksinkamppailuvoitot ja liike katoavat mysteerisesti, kun sarja siirtyy Nordikselle. Ja mikäli JYP haluaa painella finaaliin, on sen pakko voittaa vähintään kerran Helsingissä.

Se ei ole helppo tehtävä, sillä IFK on huomattavasti latautuneempi kotonaan kuin vieraissa. Ensimmäisessä Jyväskylän ottelussa IFK oli alusta lähtien heikko, ja JYP iski avauserässä kolmesti. Toisessa ottelussa IFK tuli peliin paremmin saaden ensimmäisessä vaihdossa horjutettua JYPiä, mutta aivan kaikki eivät olleet valmistautuneet otteluun avauskentällisen tavoin: Arttu Luttinen ja Corey Elkins ottivat minuutin kohdalla kakkoset mieheen, minkä ansiosta JYP iski alle kahdessa minuutissa kolme maalia.

Kotonaan punapaidat ovat pelanneet alusta lähtien tarkkaa puolustuspeliä ja iskeneet hyökkäykseen nopeasti ja tehokkaasti. IFK on myös pystynyt olemaan fyysisesti vastustajaa edellä, kun peli on pelattu Nordiksella.

Niin kliseistä kun se onkin, niin tässä parissa kaikki on kiinni keskittymisestä. Kumpikaan ei ole ollut vieraissa parhaassa vedossaan, joten pienellä mentaalipuolen muutoksella sarja voi muuttua totaalisesti. Mentaalipuolen muutos koskee etenkin JYPiä, jonka on pakko napata vieraista voitto. HIFK:lle riittävät pelkät kotivoitot.

Kun nämä joukkueet toteuttavat omaa pelitapaansa totutun hyvin, on luvassa huipputasaista vääntöä, mutta esimerkiksi kärkipelaajien ailahtelu on tehnyt liian suuren loven molempien joukkueiden peliin. Helsingissä Teemu Ramstedt ja kumppanit pelaavat elämänsä kiekkoa, ja Jyväskylässä show’n varastaa Jani Tuppurainen kavereineen.

Miten JYP voisi sitten kääntää kelkan vieraspeleissä? Yksi voittavan joukkueen merkki on pelitavan muutos. JYP voisi esimerkiksi vetäytyä kiekottomana alemmas tukkien keskialueen, mikä voisi pistää IFK:n pasmat täysin sekaisin. JYPin ei tietenkään kannata vetäytyä trappiin täysin, sillä jyväskyläläisten taktiikkaa perustuu kovaan prässiin ja reagointipeliin.

Seuraa heitä:

Yohann Auvitu, HIFK: Ranskalaispakki on ollut vanhaa seuraansa vastaan ilmiliekeissä ja hän on nakuttanut pudotuspeleissä kymmenessä ottelussa neljä maalia ja kahdeksan tehopistettä. Auvitu on noussut hierarkiassa Tommi Taimen edelle ja hän saattaa olla koko Liigan paras puolustaja tällä hetkellä, sillä ranskalainen loistaa myös omassa päässä.

Jani Tuppurainen, JYP: Konkarilta vaaditaan nyt tekoja vieraskentälläkin. Hänen johtamansa JYPin ykköskenttä on ollut Jyväskylässä hyvä, mutta löytyisikö vire myös Nordiksella? Jos löytyy, ovat JYPin pullat huomattavasti paremmin uunissa.

Arvio:

IFK on taatusti kotikentällään vahva, mutta maanantain kaltaista verilöylyä tuskin nähdään. Paljon on kiinni siitä, onko JYPin valmistautuminen eri tasolla kuin aiemmissa vierasotteluissa. Jos sama rumba jatkuu, IFK tulee taas hoitamaan matsin kotiin. Ja tänään luvassa on isoakin isompi voitto, sillä voittaja pääsee kokeilemaan ratkaisua seuraavassa ottelussa lauantaina. IFK:n voitto ja yli 4.5 maalia ovat houkuttelevimmat vaihtoehdot betsaajille.

Ottelu alkaa kello 18.30. Voit seurata kamppailua tuttuun tapaan Nelonen Pro -kanavalta tai Ruutu-palvelusta.

Kansikuva: All Over Press