Kuka varastaa show’n lauantaina Helsingissä? Kierroksen kuumin ottelu HIFK-JYP

Jääkiekon Liigassa pelataan lauantaina seitsemän ottelua. Kierroksen mielenkiinto kohdistuu Helsingissä pelattavaan HIFK:n ja JYPin väliseen kamppailuun. Voitolla JYP nousisi jo kahden pisteen päähän kakkospaikasta, kun taas HIFK:n voitto tietäisi eron kasvavan kahdeksaan pisteeseen.

Nordenskiöldinkadun hornankattilaan saapuu lauantaina vierailulle Keski-Suomen lippulaiva ja ylpeys JYP. Jyväskyläläiset nappasivat perjantaina voiton Tapparaa vastaan, joka oikeastaan oli jo ennakkoon tiedossa. Tappara ei nimittäin ole kuuteen vuoteen juhlinut kolmen pisteen voittoa Jyväskylässä, eikä juhlinut perjantainakaan.

HIFK pelasi torstaina paikalliskilpailija Bluesia vastaan Baronalla. Ottelu oli hallilta kantautuneiden viestien perusteella yksi kauden parhaimmista, ellei jopa paras. Muun muassa Bluesin kapteeni Kim Hirschovits kehui Iltalehdelle ottelua.

– Todella hyvätasoinen matsi. Oli vauhtia ja kamppailua. Molemmat joukkueet pelasivat hyvää hyökkäyspeliä. Nyt oli sellainen peli, että varmaan katsojat viihtyivät, Hirschovits sanoi Iltalehdelle.

Ottelu eteni voittomaalikisaan asti ja espoolaiset veivät kaksi pistettä. Helsinkiläisten suurin valopilkku ottelussa oli ensimmäistä otteluaan Liigassa pelannut HIFK:n A-junioreiden ”Kollien” kapteeni Miro-Pekka Saarelainen. Nuorukainen onnistui heti ensimmäisessä ottelussaan maalinteossa, joka ei ole mitenkään yleistä Liigassa.

Väritön vai ei?

Helsingissä JYPiä on pidetty useimmiten hyvin värittömänä joukkueena eikä kiinnostus jyväskyläläisiä kohtaan ole ollut kovinkaan suurta. HIFK taas sytyttää jokaisen joukkueen. Siitä huolimatta, vaikka mielikuva JYPistä on Helsingissä ollut väritön, ovat ottelut olleet vauhdikkaita.

Kuka muistaa legendaarisen maalivahdin Sinuhe Wallinheimon temppuilut Helsingin Jäähallissa? Entä muistaako kukaan Jussi Pesosen taklausta Martin Stepanekiin ja Ismo Lehkosen noutaja-huutoa? Myös huikeita nousuja vuosien varrella on nähty. Mieleen tulee muun muassa sellainen, kun helmikuussa 1999 HIFK nousi toisessa erässä 0-5-tappioasemasta tasoihin. Ottelu päättyi tuolloin lopulta 6-6. Vuorostaan on toki nähty myös niitä tylsempiäkin otteluita.

JYP on aina pelannut vahvasti Helsingissä eikä ole antanut tuumaakaan periksi HIFK:lle. Jyväskyläläiset ovat olleet kovia puolustamaan ja varsinkin, kun he ovat onnistuneet sen tärkeän ensimmäisen maalin tekemään, on illasta muodostunut yleensä vaikea kotijoukkueelle. Usein on nähty pelejä, joissa JYP johtaa 2-0 ja vasta ottelun viimeisellä minuutilla IFK on onnistunut avausmaalissaan.

Avausmaali tärkeä

Lauantaisen ottelun yksi isoimmista ratkaisutekijöistä on se, kumpi onnistuu tekemään ottelussa avausmaalin. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet toisensa kolmesti ja jokaisella kerralla voiton on vienyt avausmaalin tehnyt joukkue. Ensimmäinen kohtaaminen päättyi JYPille Jyväskylässä 4-2, toinen Jyväskylän ottelu päättyi 4-5 HIFK:lle voittomaalikisassa ja kolmas kohtaaminen Helsingissä punaisille 4-1.

Luvassa ainakin on viihdyttävää jääkiekkoa, kun nämä kaksi joukkuetta kohtaavat toisensa. Fyysistäkään pelaamista, siis sitä oikeanlaista fyysistä pelaamista, ei tule ottelusta puuttumaan ja kaksinkamppailuita tullaan näkemään hyvinkin paljon. Kyseessä on kärkikamppailu eikä kumpikaan joukkue suostu helpolla häviämään.

Illan erikoisuus:

Lauantain erikoisuutena HIFK pelaa kahdessa eri lajissa jyväskyläläisiä vastaan pääsarjatasolla. Helsingin Jäähallissa jääkiekon Liigassa HIFK kohtaa JYPin ja Jyväskylässä Viitaniemen tekojäällä jääpallon Bandyliigassa JPS HIFK:n.

Päivän Liigaottelut:

  • HIFK-JYP
  • HPK-Ässät
  • KalPa-Ilves
  • Kärpät-TPS
  • SaiPa-Pelicans
  • Sport-Lukko
  • Tappara-Blues

Ottelut nähtävissä Nelonen Pro -kanavilta ja Ruutu-palvelusta