Liigan alkukauden topit ja flopit: Rumat taklaukset, konkarit ja nuoret tähdet

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Kilpailu: Voita mieletön matka Chicagoon ja näe Markkanen, NHL sekä NFL omin silmin! Löydät ohjeet tästä. 

Liigan runkosarjasta on jo kuudennes takana. Maan seuratuimmasta sarjasta on luonnollisesti riittänyt paljon otsikoita jo alkukauden mittaan, mutta valokeilassa on ollut erityisesti negatiivisia asioita tyhjistä katsomoista ja kyseenalaisista taklauksista. Listasimmekin nyt Liigan alkukauden topit ja flopit.

Topit

3. Paluumuuttajat

Liiga sai kuluvalle kaudelle liudan nimekkäitä paluumuuttajia ja heistä suurin osa onkin ollut heti alusta lähtien huimassa vireessä. JYP vahvisti kesällä rivejään Sveitsistä saapuneilla Jarkko Immosella ja Mikko Mäenpäällä, ja kaksikko on ollut pelipaikkojensa eliittiä. Jyväskyläläiset ovatkin olleet Immosen johdolla alkukauden paras joukkue. Julius Junttilan Ruotsin valloitus ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta tuttu kasvattajaseuran paita on istunut oululaisen päälle jälleen erinomaisesti. 26-vuotias laituri on löytänyt yhteisen sävelen Charles Bertrandin ja Mikael Ruohomaan kanssa ja trion ketju on ollut sarjan parhaimmistoa. Junttila on saalistanut tehot 1+10 ja johtaa Liigan syöttöpörssiä. Myös Atte Engren palasi Suomeen SHL:stä, vaikkakin viime kautta edeltäneet kolme vuotta sujuivat KHL:ssä. Pikaisella hälytyksellä HIFK:hon saapunut maalivahti on ollut sarjan eliittiä ja torjunut erinomaisella tasolla alisuorittaneen joukkueen maalilla. Ilman Engreniä HIFK:n alkukausi olisi ollut todella synkkä. Neljän kauden jälkeen Liigaan palannut Ilari Filppula aloitti niin ikään väkevästi ja ketjukaverit tälläsivät viisi maalia laiturin herkullisista syötöistä. 35-vuotiaan laiturin sesonki sai tosin loukkaantumisen myötä pienen särön ja Filppula on vielä noin neljä viikkoa sivussa ylävartalovamman takia.

2. Nuoret tähdet

Liigassa on viime vuosina totuttu näkemään laadukkaita nuoria pelaajia eikä kuluva kausi ole poikkeus. Alkukauden suurimmat otsikot on kerännyt Jesperi Kotkaniemi. 17-vuotias hyökkääjä on ollut yllättävän valmis pääsarjaan ja nakuttanut yhdeksässä ottelussa tehot 3+4. Myös kolmen OHL-kauden jälkee Suomeen palannut Petrus Palmu on aloittanut väkevästi: 20-vuotias hyökkääjä on iskenyt TPS:lle pisteet 3+5, millä irtoaa tulokkaiden pistepörssin kärkisija. Myös Kotkaniemen ikätoveri Rasmus Kupari onnistui hiljattain tekemään ensimmäisen osumansa pääsarjassa, kun hyökkääjä iski viidennessä ottelussaan komean maalin SaiPan verkkoon. Lisäksi jo viime kaudelta tutut nuoret pelaajat ovat ottaneet huimia kehitysaskeleita ja nousseet joukkueidensa avainpelaajien joukkoon. Tähän joukkoon kuuluvat muun muassa Joni Tuulola, Patrik Virta, Jerry Turkulainen sekä Arttu Ruotsalainen.

1. Konkarit hurjassa vireessä

Alkukausi on kuitenkin osoittanut, että kokemus on valttia. Vaikka vuodet vierivät, niin osa pelaajista säilyttää silti tasonsa kaudesta toiseen. Tätä kuvaa hyvin se, että pistepörssin 13. parhaan joukossa on peräti viisi vähintään 35-vuotiasta pelaajaa. Jarkko Immonen, Eric Perrin, Tomi Kallio, Jani Tuppurainen ja Ville Vahalahti ovat olleet totutun kovassa iskussa eivätkä tahdit ole olleet hiljenemään päin. Myös konkaripuolustajat ovat olleet erinomaisessa vireessä Janne Niskalan, Mikko Mäenpään ja Henrik Tallinderin johdolla. Nuorten tähtien kelpaa ottaa isoja kehitysaskeleita loistavalla tasolla suorittavien konkareiden rinnalla.

Tomi Kallio on ollut tälläkin kaudella hurjassa iskussa. 10 ottelun jälkeen kasassa on tehot 4+6. Kuva: AOP

Flopit

3. Tapparan mestaruuskrapula

Harvoin joukkue lähtee niin suurena ennakkosuosikkia kauteen kuin mitä Tappara nyt. Hallitsevan mestarin syksy on kuitenkin ollut toistaiseksi todella haasteellinen. Runkosarjaa on kuudennes takana ja Tappara on sarjataulukossa seitsemännellä sijalla, mikä on tamperelaisten materiaalilla vaatimaton suoritus. Varsinkin hyökkäyspään suhteen ongelmia on ollut paljon, sillä nimekäs hyökkäyskaarti on tehnyt toistaiseksi vain 12 maalia. Alisuorittajia on paljon, mutta erityisesti Jere Karjalaisen, Niko Ojamäen ja Jarno Kärjen saldot ovat olleet iso pettymys: triolla on yhteensä kasassa vain yksi syöttöpiste. Puolustuspäässäkin on ollut ongelmia. Joukkueen pakit ovat tuoneet mainiosti tukea hyökkäyksiin viimeistelemällä yhteensä kymmenen osumaa, mutta vastapainona on ollut pahat merkkausvirheet omassa päässä. Sebastian Repo tosin palaa pian NHL-leiriltä Tapparan vahvuuteen, mikä on varmasti iso apu maalinteon kanssa painivalle joukkueelle.

2. Tyhjät katsomot

Liigassa on nähty alkukauden aikana erittäin tyhjiä katsomoita. Vaikka yleisömäärät useimmiten nousevat kauden edetessä, niin yleisömäärät ovat silti jääneet usein valitettavan pieniksi. Liigassa on pelattu tällä kaudella 75 ottelua ja yleisömäärä on jäänyt jo 16 kertaa (21% otteluista) alle 3000 katsojaan. Kauden toistaiseksi pienin yleisömäärä on reilun viikon takaa, kun Sportin ja SaiPan kamppailua oli seuraamassa vain 2432 silmäparia. Vaasassa onkin ollut suuria haasteita saada yleisöä halliin, sillä kauden ennätysyleisö on toistaiseksi 3145. Sport on lisäksi pelannut 3/4 kotiotteluistaan perjantaina tai lauantaina ja joukkue on voittanut kotipeleistään peräti kolme. Sportin lisäksi erityisesti KalPa, SaiPa ja Lukko ovat vetäneet lehtereilleen vähän silmäpareja, mutta myös esimerkiksi suurilukuisimman kotiyleisön edessä pelaava HIFK on selvästi viime kautta jäljessä. Joukkueilla onkin paljon miettimistä, miten katsojia saadaan jatkossa enemmän katsomoon.

1. Rumat taklaukset

Ylivoimaisesti eniten palstatilaa kuluvan kauden osalta ovat keränneet päähän kohdistuneet taklaukset, joista on jaettukin mittavia pelikieltoja. Ehkäpä tuntuvat kakut alkavat hiljalleen vaikuttaa, sillä aivan viimeisillä kierroksilla kyseenalaisia taklauksia ei ole nähty enää samaan tahtiin kuin ensimmäisinä viikkoina. Päähän kohdistuneista taklauksista kohistiin valtavasti jo viime kaudella, mutta kuluvalla kaudella huomio on saanut aivan uudet mittasuhteet. Liigassa on toistaiseksi tuomittu yhteensä 15 ulosajoa, joista neljä on tullut päähän kohdistuneista taklauksista. Viidessä oli syynä tappeleminen ja kolmessa korkea maila.

Kansikuva: All Over Press