Läpimurron kynnyksellä – seuraa heitä

Yksi urheilun hienoimmista asioista on seurata nuorten ja vähän vanhempienkin pelaajien kehittymistä. Tänäkin vuonna jokaisessa Liiga-joukkueessa syntyy vähintäänkin yksi nimi, joka ottaa suuria kehitysaskeleita ja nousee joukkueessaan isoon rooliin. Listasimme jokaisesta joukkueesta potentiaalisimmat läpimurtopelaajat.

Blues: Peter Tiivola

Iso ja ulottuva Tiivola on ikäisekseen hyvin kypsä pelaaja, joka sopii täydellisesti Bluesin nuttuun. Monipuolinen kahden suunnan sentteri on näyttänyt junioreissa, että kiekollista taitoa löytyy, mutta vielä viime kaudella se ei näkynyt Liigassa. Harjoituskausi on sujunut 22-vuotiaalta mieheltä mallikkaasti ja tulevalla kaudella hän saattaa nousta Bluesissa isoon rooliin.

Seuraa myös heitä: Veeti Vainio ja Jere Seppälä

HIFK: Jasse Ikonen

Ikonen ei ole enää nuorin tapaus, sillä ikää on kertynyt jo 25 vuotta. Miehen parhaat pelivuodet ovat kuitenkin vasta tuloillaan ja tämä sesongi saattaa olla uran paras. Hän on viimeisen neljän vuoden aikana väläytellyt ja viime kaudella pistetahti oli yli 0.5 pistettä per peli, mutta loukkaantumiset sotkivat kauden. Nyt monipuolinen HIFK-sentteri saa loistavan mahdollisuuden näyttää osaamistaan ja paukuttaa 30 pisteen kauden, mutta hänen arvoaan ei aina mitata pisteissä, sillä hän loistaa kentän jokaisella alueella.

Seuraa myös heitä: Roope Hintz, Robert Leino ja Kevin Lankinen

HPK: Sakari Manninen

Viime vuonna Manninen jäi Kärpissä isojen nimien varjoon, mutta totuus on se, että hän pelasi upean kauden oululaisten riveissä ja nakutti 19 tehopistettä melko rajallisessa roolissa. Taitava keskushyökkääjä näkee kentän loistavasti ja pystyy petaamaan ketjukavereilleen huippumestoja eikä hänellä tule ongelmia puolustuspäässäkään. Manninen rikkoo taatusti 19 tehopisteen rajan, mutta hänellä on kaikki mahdollisuudet mennä reilusti sen yli. Kerhossa ei ole suuria johtopelaajia – varsinkaan sentteriosastolla – joten Manniselle voi olla luvassa hyvinkin iso rooli.

Seuraa myös heitä: Santeri Saari, Eetu Tuulola ja Joni Tuulola

Ilves: Marcus Fagerudd

marcus-fagerudd

Marcus Fagerudd on Ilveksen pakiston mielenkiintoisin nimi. (AOP)

Ilveksen takalinjoilla peruuttelee todellinen timantti: pietarsaarelaislähtöinen Fagerudd pelasi juniorina hyökkääjänä ja se näkyy hänen pelissään. Taitava kiekonkäsittelijä ja sulava luistelija yhdistettynä hyvällä pelisilmällä on loistava kombinaatio. Fageruddin ongelmat ovat fyysisellä puolella eikä hänestä saa tekemälläkään oman pään spesialistia, mutta hyökkäyspäässä hän saattaa olla Ilvekselle elintärkeä palanen. Fagerudd on pelannut viimeiset neljä kautta Ruotsissa ja hänen kehityskäyränsä osoittaa selvästi ylöspäin.

Seuraa myös heitä: Ville Meskanen ja Saku Salmela

JYP: Juuso Pulli

24-vuotias JYP-puolustaja nousi viime kaudella Liiga-tason pelaajaksi ja nappasi heti Jyväskylässä ison roolin. Nopea luistelija, joka tukee mielellään hyökkäyksiä ja hoitaa oman pään pelinkin tyydyttävästi. Kokonaisvaltaisuudessa kehittämistä, mutta Pulli on jo nyt tärkeässä roolissa ja saattaa paukutella kovia tehoja hurrikaanipakistossa. Viime kaudella syntyi jo 17 tehopistettä, mutta piste-ennätys kasvanee selvästi tällä kaudella.

Seuraa myös heitä: Joose Antonen, Sami Niku ja Veini Vehviläinen

KalPa: Joonas Lyytinen

Nashville Predatorsin varaama kiekollinen puolustaja, joka oli jo viime kaudella isossa roolissa KalPassa iskien 17 tehopistettä. 20-vuotias Lyytinen on vahvimmillaan hyökkäyspäässä taitavan kiekonkäsittelynsä ja loistavan pelisilmänsä ansiosta. Nuorukaiselta puuttuu edelleen massaa, mutta hänellä on jo nyt kaikki mahdollisuudet taistella puolustajien pistepörssin kärkisijoista. Pelannee viimeisen kautensa Suomessa, sillä ensi syksynä häntä todennäköisesti kutsuu Pohjois-Amerikka.

Seuraa myös heitä: Jonne Tammela, Santeri Lukka ja Balazs Sebok

KooKoo: Juuso Rajala

27-vuotias hyökkääjä ei ole pystynyt siirtämään juniorivuosien tehojaan Liiga-jäille. Mestiksessä Rajala on tehnyt vakuuttavaa jälkeä, mutta nyt on hänen viimeinen tilaisuutensa nousta Liiga-tason pelaajaksi. Toissakaudella hän edusti Tampereen Ilvestä ja väläytteli ajoittain taitojaan, mutta tasaisuus puuttui. KooKoossa tämä pienikokoinen taitoniekka saa ison ruudun, minkä vuoksi Juusolta voi odottaa läpimurtoa. Pelisilmä, nopeus ja taitotaso ovat kunnossa, mutta kuinka paljon fyysiset ominaisuudet rajoittavat?

Seuraa myös heitä: Arttu Pelli ja Markus Västilä

Kärpät: Sebastian Aho

Sebastian Ahoon kohdistuu isot odotukset. (AOP)

Sebastian Ahoon kohdistuu isot odotukset. (AOP)

Viime kevään sankari on valmis paketti ja häneltä voidaan odottaa huippukautta. Ahon taitotaso ja työmoraali ovat huippuluokkaa ja hän nauttii isosta luotosta Oulussa. Ikää löytyy vasta 18 vuotta, mutta se ei koidu ongelmaksi. Tervepäinen nuori urheilija tulee taatusti tekemään suuria asioita tulevalla kaudella.

Seuraa myös heitä: Jesse Puljujärvi, Markus Nutivaara ja Miro Aaltonen

Lukko: Jesse Virtanen

Yleispakki Virtanen on ollut jo pitkään Lukon pakiston luottomiehiä, mutta viimeisin askel on vieläkin ottamatta. Tänäkään vuonna se ei ole helppoa, sillä alakerrasta löytyy Janne Niskalan ja Miika Koiviston tasoiset tykit edeltä, mutta Virtasella on yllätyspotentiaalia. Lukon omalla kasvatilla ei ole juuri heikkouksia ja hän pystyy pelaamaan jokaisessa roolissa, mutta pystyykö hän nousemaan tehojen valossa uudelle tasolla? Ainakin potentiaalia siihen on.

Seuraa myös heitä: Juho Tommila ja Jesper Piitulainen

Pelicans: Anrei Hakulinen

25-vuotias sentteri on noussut Suomi-sarjan ja Mestiksen kautta Liiga-jäille, joka kertoo tämän miehen työmoraalista paljon. Iso, taitava ja monipuolinen hyökkääjä, jonka piti tehdä läpimurto jo viime kaudella, mutta loukkaantuminen pilasi kauden. Nyt hän pääsee aloittamaan kautensa ykkösketjussa ja Hakulisella on kaikki eväät iskeä kovat tehopisteet pöytään.

Seuraa myös heitä: Sebastian Repo ja Miika Roine

SaiPa: Ville Järveläinen

Pieni väkkärä on huipputaitava laitahyökkääjä, joka sopii SaiPan sapluunaan täydellisesti. Juniorina uskomattomia tehoja saalistanut Järveläinen ei ole pystynyt vakuuttamaan vielä Liiga-tasolla, vaikka HPK:ssa nähtiinkin väläytyksiä nuorukaisen taidoista. 165-senttinen runko raj0ittaa Järveläisen toimintaa, mutta hänestä voi helpostikin muotoutua kärkikenttien pistenikkari Liigassa. Harjoituskausi on luvannut hyvää, mutta jatkuuko peli-ilo sarjan alkaessa?

Seuraa myös heitä: Kim Strömberg ja Simo-Pekka Riikola

Sport: Joonas Komulainen

Kärppien ja Lukon kautta Pohjanmaalle suunnannut Komulainen on hyvin samanlainen tapaus kuin SaiPan Järveläinen: pienikokoinen ja taitava junioritähti, joka vielä hakee nousua ammattilaisuralleen. Komulainen on jo hyvän tason pelimies, mutta hänellä on potentiaalia olla paljon parempi ja nyt hän pääsee ensimmäistä kertaa urallaan kunnon näytönpaikkaan. Lukossa ja Kärpissä materiaali oli leveä ja rooli jäi usein pieneksi, mutta nyt Komulainen saa paljon vastuuta ja tulostakin pitäisi alkaa syntyä.

Seuraa myös heitä: Robin Salo ja Lassi Kokkala

Tappara: Patrik Laine

Tästä maalitykistä tiedetään jo kaikki, mutta näytöt Liigasta puuttuvat. Iso ja röyhkeä laituri on Liigan vaarallisimpia laukojia, mutta kuinka vauhti ja kokonaisvaltainen peli riittävät Liiga-tasolle? Harjoituskaudella on syntynyt pisteitä ja hän saa taatusti mahdollisuuden alkukaudesta. Kaikki on enää kiinni Patrikin henkisestä puolesta, sillä se on ainut este tämän teinitähden läpimurtokaudelle. parhaimmillaan hän pystyy nakuttamaan 30-40 pisteen kauden, mutta huonoimmillaan pelipaikka löytyy Mestiksestä.

Seuraa myös heitä: Arttu Ilomäki ja Henrik Haapala

TPS: Ville-Vesa Vainiola

Joko on Vainiolan vuoro loistaa? (AOP)

Joko on Vainiolan vuoro loistaa? (AOP)

Listan vanhin pelaaja on 30-vuotias Ville-Vesa Vainiola, joka iski viime keväänä TPS:n paidassa 16 ottelussa yhdeksän tehopistettä. Luova sentteri ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan Liigassa, mutta nyt voi olla sen aika. Vainiola on taitava ja viisas hyökkääjä, joka luo ketjukavereilleen maalintekopaikkoja. Roolia pitäisi olla tarjolla, joten jos ketjukaverit iskevät paikoista sisään, tulee Vainiolan pistesaldo olemaan tulevalla kaudella erinomainen. Potentiaali on aina ollut tiedossa, mutta Liigan vauhti on ollut aiemmin miehelle liikaa. Nyt se ei enää ole.

Seuraa myös heitä: Elmeri Eronen, Julius Vähätalo ja Tadas Kumeliauskas

Ässät: Toni Kallela

Ässät hankki 22-vuotiaan Kallelan isoon rooliin, mikä sopii miehelle varmasti. Tehoista elävä laituri on nopea ja taitava, mutta Liigasta ei ole aiemmin löytynyt tarpeeksi isoa roolia, minkä vuoksi läpimurto on jäänyt tekemättä. Nuorukaisella on ollut myös fysiikan kanssa pieniä ongelmia, mutta sekin osa-aluea näyttäisi menneen eteenpäin, joten Kallelalle on helppo povata loistavaa kautta Porissa.

Seuraa myös heitä: Valtteri Viljanen, Aleksi Saarela ja Teemu Vuorisalo

Kansikuva: All Over Press