Liiga-ennakko 2016-17: Jyväskylässä valmistaudutaan menestykseen

Faneille.comin Liiga-ennakoissa on päästy kärkikolmikkoon, jonka aloittaa JYP. JYPin viime kausi päättyi välieriin, joissa HIFK oli parempi edeten finaaliin.

Tälle kaudelle JYP on vahvistunut tärkeillä roolipelaajilla ja myös nuoret tulevat ottamaan askelia eteenpäin Marko Virtasen alaisuudessa. Ainoa tavoite organisaatiolle onkin parantaa urheilullista menestystä viime vuodesta.

Pekka Tuokkolan paluu lähtökohtaisesti kakkosmaalivahdin rooliin ja Juha-Pekka Hytösen sekä Ossi Louhivaaran nappaaminen Sveitsistä saattavat hyvinkin olla ratkaisevia palasia JYPin finaalihaaveiden kannalta. Merkittävän lisän joukkueeseen toi myös oman maalinedustan mörön, Nolan Yonkmanin, jatkosopimus.

Siirrot

SISÄÄN:
Ossi Louhivaara, Lausanne (NLA, Sveitsi)
Juha-Pekka Hytönen, Lausanne (NLA, Sveitsi)
Antti Suomela, Blues
Micke Saari, Blues
Robert Rooba, Hermes
Juha Uotila, VIK Västerå HK (Allsvenskan, Ruotsi)
Kai Lehtinen, SaPKo
Urho Vaakanainen, Blues
Pekka Tuokkola, Klagenfurter AC (Itävalta)

ULOS:
Joose Antonen, Lukko
Markus Nenonen, Sport
Valtteri Hietanen, Jukurit
Valtteri Kemiläinen, Tappara
Darryl Boyce, ERC Ingolstadt (DEL, Saksa)
Petr Hubacek, Pardubice (Tsekki)
Miika Lahti, Kunlun Red Star (KHL)
Tuomas Tarkki, BK Mlada Boleslav (Tsekki)
Mikko Luoma, MODO Hockey (SHL, Ruotsi)
Topi Nättinen, Jukurit (Laina)

Maalivahti- ja puolustusosasto

JYPin maalivahtitilanne herätti monia kysymyksiä vielä heinäkuussa, jolloin kokenut Tuomas Tarkki oli pakannut tavaransa ja siirtynyt uusiin haasteisiin Tshekin pääsarjaan. Riittäisikö menestystä tavoittelevalle organisaatiolle kaksi nuorta maalivahtia: Veini Vehviläinen ja Markus Ruusu? JYP vastasi haasteeseen naaraamalla markkinoilta itselleen tutun miehen, Pekka Tuokkolan, joka oli joukkueen mukana voittamassa Kanada-Maljaa 2009. Tuolloin Tuokkola jakoi maalivahtivastuun Sinuhe Wallinheimon kanssa.

Tuokkolan palkkaaminen tarjoaa hivenen sulamisherkälle Vehviläiselle juurikin sen selkänojan, jota nuori maalivahti tarvitsee. Vehviläisellä onkin viimeiset hetket lunastaa paikkansa nuorten maalivahtien ehdottomassa eliitissä. On myös hyvä tiedostaa, että Vehviläisellä ei edelleenkään ole NHL-varausta, joten nappikaudella olisi suuri merkitys hänen uransa kannalta.

Maalivahtien eteen on JYPillä laittaa erinomainen sekoitus kokemusta ja nuoruutta.  Mikko Luoman lähteminen Ruotsiin kolautti puolustusta hieman, mutta ei vakavasti. Luoman saappaisiin on tarjolla toinen Mikko, Kalteva, joka tulee olemaan puolustuksen kokenut johtaja. Nolan Yonkman edustaa puolestaan pohjoisamerikkalaista oman pään osaamista, jota ilman menestyvää joukkuetta on hankala rakentaa.

Kuitenkin mielenkiintoisimmat pakit löytyvät nuorisokaartista. Urho Vaakanainen ja Sami Niku ovat onnistuessaan molemmat erinomaisia puolustajia, joiden kehittyminen kokeneiden konkareiden alaisuudessa on miltei väistämätöntä.

Kokonaisuudessaan JYPin alakerta näyttää paperilla todella mielenkiintoiselta ja tasokkaalta, mutta paljon on kiinni nuorten pelaajien onnistumisista. Ongelmaksi muodostuukin kapeus. JYPin pakisto ei oikeastaan siedä yhdenkään avainpuolustajan loukkaantumista.

Hyökkäysosasto

JYPin hyökkääjistöä voidaan helposti pitää alkavan kauden yhtenä parhaimmista. Joukkueen kasaajana kunnostautunut urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari ei jäänyt voivottelemaan kovan kolmikon (Miika Lahti, Darryl Boyce ja Petr Hubacek) karkaamista ulkomaille, vaan hoiti heille väkevät korvaajat. Juha-Pekka Hytönen astui suoraan kapteeniksi ja onkin valmis johdattamaan joukkojaan kohti menestystä. Tulitukea Hytöselle antaa toinen paluumuuttaja Ossi Louhivaara, jonka paikkaa ykkösketjun laiturina on vaikeaa sivuuttaa.

Kivikovan ykkösen takaa löytyy laatua myös muihin kenttiin. Joonas Nättisen kehitys on polkenut paikallaan, mutta hän on silti laadukas keskushyökkääjä Liiga-tasolle. Anssi Löfman on puolestaan monitoimiosaaja, jonka voi laittaa jäälle rooliin kuin rooliin. Jani Tuppurainen taas taistelee ja pistää itseään likoon muidenkin edestä ja on todellinen agitaattori.

JYP tulee menestymään nimenomaan omalla hyökkäysvoittoisella pelillään. Valmennuksella onkin riittävästi paloja muokata ja muuttaa tarvittaessa roolituksia. Edes pahemman luokan vammakierteet eivät tule JYPin hyökkäystä hetkauttamaan. Niin laadukas ja ennen kaikkea materiaaliltaan laaja se on.

Seuraa heitä

Juha-Pekka Hytönen:

Oli koko liigankin mittakaavassa merkittävä hankinta ykkössentteriksi Jyväskylään. Onkin mielenkiintoista seurata, miten ulkomaanvuodet ovat vaikuttaneet Hytösen pelitapaan ja käsitykseen. Muodostuuko kotimaisen liigan erityispiirteet haastaviksi, vai hoitaako Hytönen oman ruutunsa alusta alkaen moitteettomasti?

Nolan Yonkman:

Jatkosopimus oli JYPille kullanarvoinen asia. Kanadalainen järkäle jakelee makuupaikkoja oman maalin edustalla eikä kaihda fyysistä peliä. Kannattaa seurata myös Yonkmannin sijoittautumista kentällä, sillä vaikka liike ei aina olisikaan kohdallaan, niin hän kykenee korvaamaan puutteensa peliälyllään.

Faneille.comin arvio: Runkosarjan 3. sija

JYPin hyökkäyskalusto on niin huima, että se sijoittuu ennakkoarveluissamme kolmen kärkeen. Materiaaliltaan ja pelitavaltaan oivallinen nippu saattaa yltää korkeammallekin, mutta maalivahtipeli ja kapeahko puolustus herättävät kysymyksiä. Priimakunnossa ja parhaalla kokoonpanolla pelatessaan jyväskyläläiset ovat eittämättä yksi Liigan kovimmista ja samalla viihdyttävimmistä joukkueista.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press

Päivitetty 13.9. klo 13.02: Antti Suomela nimi korjattu & Miika Lahden etunimi korjattu.