Tamminen: Sportin nousu on kovempi juttu kuin Jokereiden lähtö

Liiga sai pitkästä aikaa vaihtuvuutta, kun Jokerit hyppäsi KHL:n kelkkaan, ja Vaasan Sport nousi kohutulla kabinettipäätöksellä pääsarjatasolle. Suomen johtaviin kiekkoanalyytikkoihin kuuluva Juhani Tamminen pitää vaasalaisten nousua loistava asiana Liigalle.

Liigassa päättyi viime keväänä yksi aikakausi, kun Helsingin Jokerit esiintyi viimeistä kertaa Liiga-jäillä toistaiseksi. Samalla starttasi uusi tarina, kun Vaasan Sport siirrettiin sarjatasoa ylemmäksi korvaamaan Jokerien jättämä aukko.

– Sportin nousu on sata kertaa kovempi juttu kuin Jokerien lähtö. Tärkeintä on saada Pohjanmaa mukaan, missä on helvetisti perinteitä, rahaa ja yrityksiä. Ei voi olla niin, että pääkaupunkiseudulta tulee neljä joukkuetta. Jokerit lähtee, so what, Tamminen sanoo.

Vaasalaisseura lunasti paikkansa Liigaan kabinettipäätöksellä, mikä on aiheuttanut Suomessa suuren kohun. Liiga-karsinnat ovat todennäköisesti poissa laskuista myös tulevilla kausilla.

– Todellisuudessa minä olin ainut joka oli pitämässä aiemmin Liigan ovia aukia ja ne pitäisi olla jatkossakin. Nämä veljet kabineteissa eivät ymmärrä urheilun ydintä. Tätä menoa koko sarjaa tulee alas ja lujaa. Vapaan kilpaurheilun täytyy koskea myös suomalaista huippukiekkoa.

Sportia on ennakoitu kerta toisensa jälkeen Liigan hännille, sillä joukkue ei vakuuta paperilla alkuunsakaan. Pohjanmaalaisjoukkue on selvä altavastaaja kauteen lähdettäessä, mutta Tami näkee Sportin mahdollisuudet todella hyviksi.

– Mikäli Tomek Valtonen osaa hoitaa hommansa ja käyttää sen valtavan kotiedun, mitä tässä on itse kukin ollut luomassa, uskon Sportin yltävän kahdeksan parhaan joukkoon.

Tammisella on paljon kokemusta vaasalaisesta kiekosta, sillä Tami luotsasi Sportin keväällä 2009 aina Liiga-karsintoihin saakka. Tuolloin nousu jäi yhdestä voitosta kiinni.

– Karsinnat on tässä asiassa tärkeintä. Sen vuoksi minä olin aiemmin tuomassa Kärpät, TUTOn ja todellisuudessa myöskin Sportin Liigaan. Meidän sarjan täytyy kehittyä kokoajan.

CHL on Tamin mieleen

Uusittu eurooppalaisten seurajoukkueiden sarja, CHL, on aiheuttanut suuria mielipiteitä alkukaudesta. Enemmistö uskoo CHL:n vajoavan pohjalle, kuten edeltäjänsäkin, mutta Tami uskoo sarjan poikivan pitkälle. CHL:llä on iso vaikutus suomalaisille seurajoukkueille, faneille ja pelaajillekin.

– Yksi ongelma suomalaisvalmentajille on se, että pelataan aina samoja joukkueita vastaan, joka ei välttämättä pitkässä juoksussa inspiroi niin paljon – ei ainakaan kannattajia, mediaa tai pelaajia. Minä ainakin rakastin, kun pelaajana pääsi pelaamaan ulkomailla. Tämä on mielestäni parasta, mitä meidän jengeille on tapahtunut viimeaikoina.

– CHL avaa silmiä, markkinoita ja se on pelaajille sekä valmentajille hyvä näytönpaikka. Vedät jossain Salzburgissa yhteen peliin tehot 3+2, niin kyllä ne veljet siellä rahoineen kelaavat, että tuo numero 21 on kova pelaaja ja voisikohan hän pelata meillä ensi kaudella.

Mestarienliigaa pelataan myös kesken kansallisten sarjojen, mikä voi tuoda ongelmia esiin. Pelaajien kuormitus kasvaa kauden aikana ja loukkaantumisia saattaa tapahtua aiempaa enemmän.

– Pitää olla tosi hölmö organisaatio, jossei osaa valmistautua tällaiseen. Se vaatii ehkä 2-3 pelaajan isompaa rosteria, joten pitää osata vähän suunnitella näitä asioita.

– Minä ja Veli-Pekka Ketola pelattiin kaudessa 110 peliä ja hups me oltiin ensimmäiset ammattilaispelaajat valtakunnassa. Nykyään valitetaan, että pelaajat ovat väsyneitä ja pelejä on liikaa. Asiat täytyy nähdä niin kuin ne ovat. Nämä pelit kehittävät pelaajia ja organisaatioiden täytyy vain valmistautua kunnolla. Investoit hieman enemmän, voitat koko liigan ja pistät 500 000 euroa taskuun. Tämä on hyvää bisnestä.