Liiga-ennakko 2016-17: Pelicans jatkaa vahvaa liitoaan

Liiga-ennakoissa lähestytään puoliväliä, ja on Lahden Pelicansin vuoro päästä parrasvaloihin.

Pelicansin ensimmäinen kausi Petri Matikaisen alaisuudessa sujui värikkäästi. Pussinokat pysyivät otsikoissa läpi kauden, mutta selvittivät hankalan syksyn jälkeen tien pudotuspeleihin asti. Kausi sai loppui lopulta varsin positiivisissa merkeissä, sillä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella lahtelaiset pudottivat KalPan, ja puolivälierissä joukkue pisti HIFK:n todella tiukoille. Helsinkiläiset marssivat lopulta jatkoon, mutta Pelicansin uusi aikakausi oli alkanut lupaavasti.

Alkavaan kauteen lahtelaiset lähtevät maltillisin muutoksin. Hankintoihin ei ole oikein ollut tarvettakaan, sillä käytännössä kaikki joukkueen tärkeimmistä pelaajista jatkavat Lahdessa. Pelicansilla on kasassa potentiaalinen joukkue, mutta kysymysmerkkejäkin on ilmoilla.

Siirrot

SISÄÄN:
Joona Voutilainen, Jokerit U20
Iikka Kangasniemi, Blues
Morten H. Poulsen, Graz 99ers (Itävalta)
ULOS:
Niko Hovinen, Medvescak Zagreb (KHL,Kroatia)
Joonas Hurri, Asplöven (Ruotsi)
Miika Roine, Jukurit
Janne Ritamäki Jukurit
Dane Byers, Köln (Saksa)
Ryan Potulny, Hradec Kralove (Tshekki)
Eetu Sopanen, KalPa
Jan Latvala, lopettaa

Maalivahti- ja puolustusosasto

Pelicansin viime kaudesta jäi vahvasti mieleen sekoilu maalivahtien suhteen. Janne Juvosen loukkaannuttua selkeää ykkösvahtia ei meinannut löytyä, kun suurin odotuksin Lahteen palannut Niko Hovinen ei pystynytkään vastaamaan huutoon. Juvonen, Hovinen ja Sami Rajaniemi jakoivatkin torjuntavastuun lähestulkoon tasan.

Nyt lahtelaisilla on kuitenkin selkeämmät sävelet maalivahtien suhteen. 22-vuotias Juvonen on nuorentuneen maalivahtikolmikon vanhin ja selkeä ykkösvahti. Jokereiden A-nuorissa erinomaisen kauden pelannut Joona Voutilainen saapui taistelemaan peliajasta, mutta hänen vastuu jäänee kuitenkin vähäiseksi. Maalivahtikolmikon täydentää viime kaudella pääosin Pelicansin A-nuorissa torjunut Joonas Harald.

Juvonen on täysin liigamitat täyttävä maalivahti, mutta Pelicansin leirissä toivotaan varmasti kädet ristissä nuorukaisen pysyvän kasassa läpi raskaan kauden. Ykkösmaalivahdin loukkaantuminen olisi valtava takaisku ja todennäköisesti pakottaisi Pelicansin tähyilemään vahvistusta tolppien väliin, mistä Lahdessa on huonoja muistoja viime kausilta.

Pelicansin puolustus pysyy lähes identtisenä viime kauteen verrattuna. Uusia hankintoja peräpäähän ei ole tullut, mutta lähtijöiden listalla ovat Jan Latvala,Eetu Sopanen sekä Joonas Hurri. Kolmikon lähtö ei kuitenkaan aiheuta päänvaivaa Matikaiselle.

Liigan parhaimpiin kiekollisiin puolustajiin lukeutuva Juha Leimu muodostaa yhdessä Ben Bloodin, Stefan Lassenin ja Juha-Pekka Pietilän kanssa pussinokkien puolustuksen kivijalan, ja heidän ympärille saa mainiosti kasattua toimivat puolustusparit. Peräti 16 maalia viime kaudella viimeistelleen Leimun merkitys Pelicansin puolustukselle on valtava. Leimu kärsi viime kauden lopulla loukkaantumisista ja pystyi pelaamaan pudotuspeleissä ainoastaan ylivoimat, mikä on tosin ymmärrettävää, sillä miehen osumista peräti 13 syntyi ylivoimalla. Pelicansin puolustuksessa ei ole liikaa kiekollista taitoa, joten Leimun pysyminen ehjässä on erittäin tärkeää lahtelaisille.

Hyökkäysosasto

Myös hyökkäyskalusto on pysynyt varsin samanlaisena viime kauteen verrattuna. Erityisesti Vili Sopasen, Juhani Tyrväisen ja Antti Erkinjuntin jatkaminen Lahdessa on tärkeää, ja trio onkin pelannut harjoituspeleissä samassa hyökkäysvitjassa. Kolmikossa on potentiaalia muodostaa jopa yksi sarjan parhaista hyökkäysketjuista.

Pelicans teki kaksi uutta hankintaa hyökkäyspäähän, kun Iikka Kangasniemi ja Morten Poulsen saapuivat vahvistamaan pussinokkia. Todella taitava Kangasniemi pääsi osittain pakon sanelemana pelaamaan paljon viime kaudella Bluesissa, mutta nuorukainen otti vastuun miehekkäästi vastaan. Pienikokoinen hyökkääjä on nopea luistelija, mikä helpottaa huomattavasti sopeutumista Matikaisen suosimaan aktiiviseen pelitapaan. 27-vuotias Poulsen on pelannut pääosan urastaan Tanskassa ja Allsvenskanissa, mutta viime kausi sujui Itävallan pääsarjassa. Kovasti töitä tekevä laituri ei ole kuitenkaan mikään puukäsi, mistä osoituksena mainiot pistemäärät aikaisemmilta kausilta.

Pelicansin hyökkäyksestä löytyy myös syvyyttä, mutta ilmassa on pienoisia kysymysmerkkejä. Potentiaalisia nuoria on paljon, etunenässä peräti 15 täysosumaa debyyttikaudellaan viimeistellyt Sebastian Repo. Potentiaalista nuorisokaartia edustavat myös Hannes Björninen, Kimi Koivisto sekä Miska Siikonen, joilla kaikilla on mahdollisuuksia lyödä itsensä kunnolla läpi tulevalla kaudella.

Pienoinen kysymysmerkki on myös lahtelaisten sentteritilanne. Tyrväinen kantaa ykkössentterin viittaa, kun taas Henri Heino kipparoi nelosvitjaa. Lähtökohtaisesti Siikonen sekä Björninen johtavat 2-3 ketjuja, joten vastuuta on runsaasti luvassa. Yksi kokeneempi sentteri ei ainakaan huonontaisi kokoonpanoa.

Seuraa heitä

Sebastian Repo:

Viime kausi oli sensaatiomainen ja tuloksena oli tulokkaiden pistepörssin toinen sija heti Patrik Laineen jälkeen. Nyt on edessä monesti niin haastava toinen kausi. Pelicans tarvitsee tulitukea myös ykkösketjun ulkopuolelta, joten Repolta odotetaan tulosta. On mielenkiintoista nähdä, miten nuorukainen pystyy vastaamaan huutoon.

Vili Sopanen:

Sopasta ei voi olla huomaamatta kentällä. Kookkaalla laiturilla on erinomainen pelisilmä, ja hän suojaa kiekkoa loistavasti, mutta kuuluu myös Liigan viihdyttävimpiin pelaajiin. Pari viime kautta ovat menneet pipariksi loukkaantumisten myötä, mutta terveenä pysyessään Sopanen pystyisi jopa taistelemaan pistepörssin voitosta. Toivottavasti pysyy nyt ehjänä, jotta viihdyttävistä otteista saadaan nautiskella läpi kauden.

Arvio: Runkosarjan sija 9

Pelicansin kevät sujui positiivisesti eikä ole syytä epäillä, että meno muuttuisi nyt syksyllä. Lahtelaisten kohtaloksi saattaa muodostua varsin kapea kokoonpano. Matikaisen armoton pelitapa on kuluttava ja loukkaantumisilta tuskin vältytään. Pelicans selvittää kuitenkin tiensä jälleen pudotuspeleihin, jossa joukkueella on mahdollisuudet mihin tahansa.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press