Lukko romahti väärään aikaan

Joukkueen peli pitäisi olla runkosarjan lopulla uomissaan, mutta Rauman Lukon kuntohuippu on vielä kaukana. Raumalaiset ovat vajonneet sarjataulukossa säälipudotuspelipaikalle eikä käyrä juuri osoita ylöspäin, vaikka tappioputki katkesikin keskiviikkona. Tänään Lukko joutuu kovaan testiin, kun vastaan asettuu kovakuntoinen Tampereen Ilves.

Tampereella nähdään tänään kova taisto, kun kotijoukkue Ilves janoaa täyttä pistepottia pysyäkseen pudotuspelitaistelussa vielä mukana. Ilves on yhdeksän pistettä kymmenettä sijaa jäljessä, mutta tupsukorvat ovat pelanneet kolme ottelua vähemmän kuin viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävä Sport. Tämän vuoksi Lukolla onkin edessään isoakin isompi urakka, sillä Ilves pelaa jo omia pudotuspelejään.

Lukko on ollut kaukana parhaastaan, mutta se pystyi katkaisemaan kolmen ottelun tappioputkensa viime keskiviikkona, kun HPK vieraili Raumalla. Ottelu oli kuitenkin ”sitä itseään”, sillä Lukon 2–1-voitto irtosi vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Varma kolme pisteen voitto lipui käsistä.

Näin ollen Lukko on napannut viimeisestä neljästä ottelustaan vain kaksi pistettä. Näissä otteluissa Lukko on iskenyt vain seitsemän maalia ja päästänyt 12. Heikompi jakso ei ulotu vain tähän, sillä raumalaisten pelissä on ollut ongelmia jo pitempään: muun muuassa tammikuussa joukkue kärsi neljän ottelun tappioputken. Fakta on kuitenkin se, että raumalaiset pelaavat juuri tällä hetkellä kauden huonointa kiekkoaan.

Lukko on sarjassa seitsemäntenä ja eroa kuudentena olevaan TPS:ään on neljä pistettä. Suora pudotuspelipaikka olisi elintärkeä, sillä säälipudotuspeleistä jatkoon menevät joukkueet kohtaavat todennäköisesti Kärpät ja HIFK:n. Tuli vastaan kumpi tahansa, olisi edessä massiivinen urakka. Sen verran vakuuttavia esityksiä on nähty tämän hetkiseltä kärkikaksikolta.

Risto Dufvan joukkueessa kaikki lähtee puolustuspelistä. Parhaimmillaan raumalaiset ovat olleet Liigan kärkeä sillä saralla, mutta tällä hetkellä Lukko ei loista silläkään osa-alueella. Suurin ongelma on kuitenkin hyökkäyspelissä: etenkin tasaviisikoin tilanteet ovat jääneet vähiin, mikä selittää maalittomuuden. Ainoastaan Ville Vahalahti ja Aaron Gagnon ovat pystyneet pelaamaan tasollaan hyökkäyspäässä, mutta esimerkiksi Toni Koivisto ja Janne Lahti eivät ole pystyneet säväyttämään.

Bluesista tullut Peter Tiivola korvasi Turo Asplundin kakkoskentässä, jossa laidoilla pelaavat Koivisto ja Lahti. Kentällisen peli oli pirteämpää, ja etenkin Lahti pelasi pitkään aikaan parhaimman pelinsä, mikä luo uskoa tulevaan. Lukko tarvitsee nimittäin muiltakin vastuunkantoa kuin ykköskentältään. Syyskauden komeetta Koivisto on tehnyt viimeiseen seitsemään otteluun vain yhden maalin, mikä ei riitä alkuunsakaan.

Lukon bensiini näyttäisi olevan lopussa, sillä joukkue ei pysty parhaimpaansa kauden tärkeimmillä hetkillä. Raumalaiset ovat olleet väsyneitä ja haluttomia häviten kaksinkamppailuja urakalla, mikä näkyy suoraan tuloksissa.

Lukolla on kuitenkin yhdeksän peliä aikaa löytää peli-ilonsa, mutta suora pudotuspelipaikka voi karata käsistä, jos meno ei muutu saman tien. Tänään se ei ole helppoa, kun Kari Heikkilän Ilves on nostanut roimasti tasoaan ja pelaa tosissaan paikasta pudotuspeleihin. Ilves on voittanut kolme viimeistä otteluaan ja jäänyt vain kertaalleen pisteittä viimeisen seitsemän ottelunsa aikana. Ilveksen suurin muutos on tapahtunut pelitavassa, jonka pelaajisto on viimeinkin omaksunut. Kiekkokontrolli kuuluu edelleen peliin, mutta suoraviivaisuutta on löytynyt rutkasti enemmän. Tämä on tuonut uutta potkua muun muassa Kai Kantolan tyylisten pelaajien peliin. Nopea ja rymistelevä Kantola onkin iskenyt viimeiseen seitsemään otteluun tehot 4+3=7.

Seuraa heitä:

Veli-Matti Vittasmäki, Ilves: 25-vuotias puolustaja on iästään huolimatta erittäin kokenut Liiga-jyrä: takana on jo melkein 400 runkosarjaottelua. Vittasmäellä menikin kauan lopullisen läpimurron tekemiseen, mutta nyt se on meneillään. Järkyttäviä peliaikoja illasta toiseen pelaava puolustaja on nakuttanut jo 20 tehopistettä, mutta hän on ennen kaikkea yleispakki, joka on omissa yhtä tärkeä kuin hyökkäyspäässä. Iso palanen Ilveksen joukkuetta ja hänen roolinsa vain korostuu loppukautta kohden.

Janne Lahti, Lukko: Liigan maalikuningas vuosimallia 2011. Ura oli pitkään laskussa, mutta hän onnistui parantamaan otteitaan viime keväänä ja hän jatkoi hyvää menoaan syyskaudella. Sittemmin peli ei ole taas kulkenut, mikä on ollut raumalaisille iso isku. Juuri Lahden ja hänen kentällisensä tehoja kaivattaisiin, jotta voittoja voisi alkaa taas tippua. Lahti piristyi Tiivolan tulosta kentälliseen, mutta alkaako verkko taas heilua tuttuun tahtiin?

Arvio:

Jos Lukko löytäisi naftaliinista peli-ilonsa, joutuisi Ilves ongelmiin. Liikkuva Ilves-hyökkäys tykkää olla kiekossa ja voittaa kaksinkamppailuja nopeudellaan. Tämän vuoksi Lukko-viisikon täytyy olla omissa jälleen fyysinen ja liikkuva, eikä antaa kotijoukkueen pelaajille tilaa heilua vapaasti. Toinen asia on hyökkäyspeli, johon Lukko tarvitsee myös lisää nopeutta. Nopeat pelinkäännöt ja hyökkäyksiinlähdöt ovat loistaneet poissaolollaan, joten sen täytyy muuttua, mikäli Lukko haluaa viedä pisteitä Raumalle. Ilveksen halu on tällä hetkellä toista luokkaa, mutta Lukossa on todennäköisesti jo herätty ongelmaan ja tiedustettu heikot kohdat. Tämän vuoksi uskon raumalaisten parantavan selvästi, mutta kolmeen pisteeseen se ei riitä. Tasapeli kertoimella 4,05 (Betsson) ei vaikuta huonolta haulta.

Kierroksen muut ottelut:

  • Blues-JYP
  • KalPa-TPS
  • Pelicans-SaiPa

Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa. Illan kierros alkaa kello 18.30.

Kansikuva: All Over Press