Liiga-joukkueiden ylivoimissa hämmästyttäviä eroja verrattuna viime kauteen

Liiga on polkaistu vauhdikkaasti käyntiin ja jyvät alkavat hiljalleen erottua akanoista. Suurin osa joukkueista on pelannut jo viidenneksen runkosarjaotteluistaan, joten on aika vilkaista erikoistilannepelaamisen onnistumista verrattuna viime kauteen.

Ylivoima ei ole yleensä parhaimmillaan vielä syksyllä, minkä johdosta suurin osa joukkueista onkin hieman viime kauden ylivoimaprosenttiaan perässä. 14 joukkueesta ainoastaan viidellä on parempi ylivoimaprosentti kuin viime kauden lopulla.

Eniten ylivoimaansa on parantanut hieman yllättäen Pelicans. Viime kaudella joukkueen ylivoima tökki erityisesti lukuisten loukkaantumisten sekä tyhjennysmyynnin myötä, mutta Petri Matikainen on saanut ajettua hienosti omat ylivoimakuvionsa sisään. Viime kaudella lahtelaisten ylivoimaprosentti oli 11,43, kun taas kuluvalla kaudella joukkue on onnistunut hyödyntämään ylivoimansa 22,22 %:n tehokkuudella. Viime kaudella Pelicansin paidassa kauden päättäneistä pelaajista vain viisi keräsi vähintään neljä pistettä ylivoimalla, kun taas tällä kaudella samaan on pystynyt jo neljä pelaajaa.

Toiseksi eniten ylivoimaansa on parantanut TPS. Turkulaiset kauppasivat viime kauden lopulla lukuisia avainpelaajiaan, minkä myötä ylivoimakin alkoi tökkiä. TPS:n viime kauden ylivoimaprosentti oli 14,51, kun taas tällä kaudella parannusta on tullut reilun kymmenen prosentin verran. Iso tekijä on ollut loistavasti pelannut ykkösketju, sillä Eric Perrin, Lauri Tukonen sekä Tomi Kallio ovat turkulaisten kolme tehokkainta pelaajaa ylivoimalla.

Myös SaiPa on onnistunut parantamaan ylivoimatehokkuutta melkein kymmenen prosenttia. Lappeenrantalaisten ylivoima on ollut kuluvan kauden tehokkainta Liigassa, kun yhteen ylivoimamaaliin on kulunut aikaa keskimäärin hieman alle kuusi minuuttia. 45 ylivoimastaan SaiPa on hyödyntänyt hieman yli neljänneksen eli 26,67 prosenttia.

Suurimmalla osalla joukkueista ei ole merkittävää eroa viime kauden lukemiin. Lukko on parantanut tehokkuuttaan noin neljä prosenttia, kun taas KalPa ja HIFK ovat saman verran pakkasella. JYPillä, Ilveksellä, Ässillä, Tapparalla, Kärpillä ja HPK:lla eroa viime kauteen ei ole juuri yhtään.

Sen sijaan Sportina ja Bluesin ylivoimat ovat tökkineet huomattavasti viime kauteen verrattuna. Sportilla on ollut toistaiseksi kuluvan kauden heikoin ylivoima. Vaasalaiset ovat jopa päästäneet ylivoimalla enemmän maaleja kuin tehneet, kun joukkue on yllätetty alivoimalla kahteen otteeseen. Sport on onnistunut vain kertaalleen maalaamaan ylivoimalla, kun takana on reilut 50 minuuttia ylivoimaa. Viime kauteen verrattuna joukkueen ylivoima on ollut reilut kymmenen prosenttia heikompaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Sport on tehnyt tällä kaudella maaleja saman tien ylivoimapelin päätyttyä, joten prosentit eivät kerro koko totuutta.

Bluesin ylivoima oli viime kauden tehokkainta, mutta kuluvana syksynä on tökkinyt pahasti. Joukkueesta ovat toki lähteneet muun muassa yhteensä 21 ylivoimaosumaa viimeistelleet Miro Aaltonen, Stefano Giliati, Kai Kantola sekä Bracken Kearns, mutta nelikon puuttuminenkaan ei selitä ylivoiman laahaamista. Viime kaudella espoolaisten ylivoimaprosentti oli 24,55, kun taas tällä kaudella joukkue on viimeistellyt vain kaksi maalia ylivoimalla. Ylivoimakertoja on ollut 39, joten Blues on onnistunut hyödyntämään vain reilut 5% ylivoimistaan.

Liiga jatkuu tänään neljän kamppailun voimin. Voit seurata otteluita Ruutu-palvelussa tai Nelonen Pro -kanavilla. Kierros alkaa kello 18.30.

Kierroksen ottelut:

  • KalPa – HPK
  • Lukko – Blues
  • Pelicans – Kärpät
  • Sport – SaiPa

Kansikuva: All Over Press