Näkökulma: Tapparan dynastialle ei näy loppua

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liiga-ottelut myös ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Eurolla koripallon EM-kotikisoihin aitovieraaksi? Osallistu kilpailuun tästä!

Viitenä vuotena putkeen finaaleissa ja kaksi peräkkäistä mestaruutta. Tapparalla menee tällä hetkellä lujaa, eikä dynastian loppua ole näköpiirissä.

Kanada-maljan olisi voinut jakaa viime kaudella käytännössä jo runkosarjan jälkeen. Tappara osoitti 60 pelin aikana olevansa ylivoimaisesti sarjan paras joukkue eikä pudotuspelitkään tarjonneet suurempia yllätyksiä tamperelaisten osalta, vaikka Tappara joutuikin paikallisväännöissä Ilvestä vastaan tiukan paikan eteen.

Tappara oli runkosarjassa jopa hämmentävän hyvä. Varsinkin syyskaudella joukkue aloitti ottelut monesti huonosti, mutta jyräsi voittoon viimeistään päätöserissä. Vaikutti että tamperelaiset tarvitsivat pitkän runkosarjan aikana otteluihin sytykkeeksi vastustajan maalin tai pari, sillä joukkueen oma pelaaminen oli niin hyvin jokaisen pelaajan selkäytimessä.

Hallitsevana mestarina ja ylivoimaisena ennakkosuosikkina ei ole välttämättä helpointa lähteä pudotuspeleihin, mutta Tappara selvitti paineet erinomaisesti. Viimeistään tiukan Ilves-puolivälieräsarjan jälkeen mestarista ei enää ollut epäselvyyttä.

Tappara on selviytynyt finaaleihin jo viitenä keväänä putkeen, joten Tampereella aletaan voida puhumaan jo dynastiasta. Menestyksen ytimessä on hyvin kasassa säilynyt pelaajarunko höystettynä täsmävahvistuksilla sekä erinomaisella valmennuksella. Ja on toimiston puolellakin tehty jotain oikein, kun Tapparan tiedotti juuri tehneensä historian parhaan taloudellisen tuloksen, kun viivan päälle jäi reilut 830 000 euroa plussaa.

Ensi kauteen Tappara lähtee jälleen suurimpana mestarisuosikkina, sen voinee todeta jo nyt pari kuukautta ennen sarjan alkua. Pienoinen kysymysmerkki on vaihtuva päävalmentaja, kun loistavaa työtä tehnyt Jussi Tapola siirtyi seuran urheilu- ja kehitysjohtajaksi ja penkin taakse palaa Jukka Rautakorpi. Menestys kuitenkaan tuskin jää kiinni yhden mestaruuden ja viisi hopeaa Liigassa voittaneesta Rautakorvesta.

Tappara menetti viime kauden avainpelaajistaan esimerkiksi Jani Lajusen, Veli-Matti Savinaisen ja Henrik Haapalan. Sarjan parhaimmistoon kuuluvien pelaajien lähteminen on luonnollisesti kova kolaus mille tahansa joukkueelle, mutta tamperelaiset ovat olleet siirtomarkkinoilla aktiivisia ja hankkineet isoja kaloja tilalle.

Varsinkin Tapparan puolustus tulee olemaan ensi kaudella poikkeuksellisen kova ja joukkueella on kasassa yksi 2000-luvun kovimmista takalinjoista Liigassa. Viime kaudelta Tapparasta tutut Otso Rantakari, Valtteri Kemiläinen, Aleksi Elorinne ja Aleksi Salonen muodostivat takalinjoille jo mainion rungon, jonka uudet hankinnat Niko Mikkola, Mikko Lehtonen ja Veli-Matti Vittasmäki täydentävät loistavasti.

Eikä joukkueen menestys tule jäämään hyökkäyskalustostakaan kiinni. Tapparan vahvuus viime kaudella oli tasaiset neljä ketjua, joista jokainen pystyi myös ratkaisemaan otteluita. Sama tullee jatkumaan myös ensi kaudella, sillä tamperelaisilla on kasassa jälleen iso liuta laadukkaita hyökkääjiä. Kesäkuussa joukkueeseen liittynyt Tomas Zaborsky oli kuin kirsikka kakun päälle ja osoitus Tapparan vetovoimasta siirtomarkkinoilla.

Zaborsky oli reilu vuosi sitten häviämässä HIFK:n paidassa finaaleja Tapparalle. Jos et voi voittaa heitä, liity heihin.

Tappara on asettanut riman ensi kautta ajatellen todella korkealla. Muut joukkueet saavat sykkiä kesällä pururadoilla todenteolla ja keitellä melkoiset käärmekeitot, jotta pystyvät horjuttamaan tamperelaisten dynastiaa tulevalla kaudella.

Kansikuva: All Over Press