TOP 5: Liigan alkukauden yllättäjät ja flopit

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen kärkijengien kohtaamiseen!

Liiga on polkaistu vauhdikkaasti käyntiin, kun kamppailuja on käyty hieman vajaat kaksi viikkoa. Ensimmäisten otteluiden aikana joukosta on noussut tuttuun tapaan esiin yllättäjiä sekä floppeja, Tässä viiden kärki molemmista kategorioista. 

Yllättäjät

5. Henri Nikkanen, Jukurit

Jukureiden alkukausi on ollut varsin pirteä ja joukkue jäikin pisteittä vasta viidennessä ottelussaan TPS:aa vastaan. Mikkeliläisten riveistä on löytynyt paljon onnistujia, joista yksi on ollut vasta 17-vuotias Henri Nikkanen. Nuorukainen on pelannut tällä kaudella kahdessa ottelussa, jotka ovat samalla hänen ainoat pääsarjassa. Nikkanen onnistui myös maalinteossa molemmissa kamppailuissa, mikä oli erinomainen suoritus noin kahdeksan minuutin peliajalla iltaa kohden. 

4. Jakub Skarek, Pelicans

Pelicans on iskenyt ensimmäisten otteluiden perusteella todelliseen kultakimpaleeseen. Juho Olkinuora on lähtökohtaisesti joukkueen ykköstorjuja, mutta Jakub Skarek on osoittanut olevansa valmis Liiga-kaukaloihin. 18-vuotias maalivahti on torjunut kahdessa ottelussa, joissa hänen taakseen on tehty vain yksi osuma. New York Islandersin viime kesän kolmannen kierroksen varauksella onkin edessään erittäin kirkas tulevaisuus. 

3. Tyler Morley, SaiPa

SaiPa on tunnettu hyvistä ulkomaalaishankinnoistaan eikä Tyler Morley vaikuta olevan poikkeus sääntöön. Viime kaudella EBEL-sarjassa pelannut hyökkääjä on aloittanut Liigassa erinomaisesti ja viiden ottelun jälkeen kasassa on tehot 2+3, minkä lisäksi tehotilasto on peräti seitsemän pykälää plussalla. Kanadalainen on saanut SaiPan hyökkääjistä eniten peliaikaa ja täysin ansaitusti: Morley muun muassa viimeisteli voittomaaliksi jääneen joukkueensa ainoan osuman komealla laukauksella lauantaina Kärppiä vastaan.

2. Malte Strömwall, KooKoo

Malte Strömwall on ollut kenties Liigan kuumin hyökkääjä alkukaudella. Viime lokakuussa joukkueeseen liittynyt ruotsalainen väläytteli jo talven aikana otteitaan, vaikka KooKoon vuosi oli todella haasteellinen. Nyt syksyllä Strömwallin meno on ollut äärimmäisen vakuuttavaa. 24-vuotias laituri ei ole jäänyt pisteittä vielä yhdessäkään ottelussa, vaan viiden pelin jälkeen kasassa on tehot 4+4. Tällä irtoaa koko Liigan pistepörssin kärkisija.

1. Kaapo Kakko, TPS

Kaapo Kakko oli yksi sarjan puhutuimpia pelaajia ennen kauden alkua, ja ensimmäiset ottelut ovat osoittaneet miksi. 17-vuotias superlupaus on aloittanut ensimmäisen täyden Liiga-kautensa säkenöivästi ja hän on kuulunut jopa sarjan parhaimpiin pelaajiin. Kuudessa ottelussa pistepörssi on karttunut tehoin 3+4 ja hän on muodostanut erinomaisesti toimivan duon Ilari Filppulan kanssa. Ikäluokkansa eliittiin kuuluva hyökkääjä varataan ensi kesän NHL-draftissa ja mikäli otteet säilyvät samanlaisina, niin varausnumero tulee olemaan erittäin pieni.

Flopit

5. Brandon DeFazio, Lukko

Viime kaudella KHL:ssä Kunlun Red Starin riveissä KHL:ssä kiekkoilleen Brandon DeFazion taival Liigassa ei ole alkanut erityisen ruusuisesti. Varsinkin viimeisin ottelu Ilvestä vastaan oli heikko, vaikkakin kanadalainen saalisti siinä kauden avauspiteensä 1+1. DeFazion tehotilasto jäi ottelussa peräti neljä astetta pakkaselle ja hän oli jäällä jokaisen Ilveksen tasakentällisin tekemän maalin aikana. 30-vuotias hyökkääjä takoi viime kaudella kymmenen maalia KHL:ssä, mutta Lukon kanssa alku on ollut haastava.

4. Antti Erkinjuntti, Tappara

Antti Erkinjuntti on ollut tasainen suorittaja Liigassa käytännössä koko 2010-luvun lukuun ottamatta viime kautta, jonka kiekkotaituri vietti Sveitsissä. Paluu Tapparaan on kuitenkin alkanut varsin laimeasti, mutta kestomenestyjällä on kokonaisuudessaan ollutkin suuria haasteita alkukauden aikana. Erkinjuntti on saalistanut toistaiseksi vain yhden syöttöpisteen neljässä ottelussa. 32-vuotias laituri tullee takomaan jälleen ison liudan pisteitä, vaikkakin alku on ollut haastava. 

3. Ville Leskinen, Kärpät

Ville Leskistä kohtaan on valtavan suuria odotuksia tällä kaudella, sillä viime sesongin saldona oli peräti 45 tehopistettä 49 ottelussa. Tuoreen mestarin syksy on alkanut kuitenkin takkuisasti ja maalitili on vielä avaamatta viiden ottelun jälkeen, vaikka paikkoja on ollut ja laukauksiakin on kertynyt jo 25. Kahtena edellisenä kautena täysosumia kertyi yhteensä peräti 39, mikä nostaa riman korkealle kuluvaa sesonkia kohtaan. 24-vuotias laituri sai hieman balsamia haavoilleen tiistaina HPK:ta vastaan kahden syöttöpisteen myötä ja nyt kasassa on tehot 0+3. Leskiseltä odotetaan kuitenkin ennen kaikkea maaleja, joita lienee vielä luvassa reilusti kauden mittaan vaisusta alusta huolimatta. 

2. Atte Engren, HIFK

HIFK on ainoa joukkue, joka ei ole hävinnyt vielä ainuttakaan kamppailua kuluvalla kaudella. Helsinkiläisten startti onkin ollut mainio, mutta pelkkää ilotulitusta ottelut eivät ole olleet. Joukkue on onnistunut raapimaan neljä voittoa, vaikka omiin on uponnut jo 12 maalia. Maalivahtipelissä onkin ollut hieman ongelmia, sillä omiin on uponnut liikaa takaiskuja. Tässä kohti katseet kääntyy Atte Engreniin, joka on lähtökohtaisesti sarjan parhaita torjujia ja HIFK:n selkeä ykkösvahti. Varsinkin Jukureita vastaan Engrenin taakse livahti luvattoman helppoja maaleja. 30-vuotiaan maalivahdin torjuntaprosentti onkin ollut vain hieman yli 80 ja taakse on uponnut keskimäärin vajaat kolme maalia peliä kohden. 

1. Lukko

Neljä ottelua ja vain yksi piste. Lukko on sarjan ainoa joukkue, joka ei ole voittanut tällä kaudella vielä otteluakaan. Ongelmia on ollut niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin. Raumalaiset ovat tehneet vain kuusi maalia, mikä on sarjan pienin lukema. Vastaavasti omiin on uponnut peräti 16 osumaa, mikä on KooKoon jälkeen suurin lukema. Osa avainpelaajista sekä ulkomaalaishankinnoista ovat olleet todella vaisuja alkukaudella, joten Pekka Virralla on tiukat hetket edessään. Kurssi pitäisi saada käännettyä nopeammin, mutta helppoa se ei tule olemaan. 

Kansikuva: Jaakko Stenroos