Liiga-siirrot: Ässien tiukka talouskuri näkyy ja tuntuu

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja viimeisessä osiossa tarkastellaan Ässien tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

Ässien lähtökohdat tulevaan kauteen eivät ole parhaimmasta päästä, sillä takana on pahasti miinukselle painunut tilikausi. Ässät tiedotti tehneensä lähes puolen miljoonan euron tappiot, miksi seura tulee olemaan tulevan kauden säästökuurilla. Tämän vuoksi porilaiset ovat kokeneet isoja menetyksiä.

Isoin menetys oli Maksim Matushkin, joka oli sarjan parhaimpia offensiivisia puolustajia. Hänen lisäkseen alakerrasta poistui Ben Blood, joka oli tärkeä pelaaja omassa päässä.

Hyökkäyksestä lähti useampikin iso palanen: etenkin Ville Korhosen, Simon Suorannan ja Antoine Laganieren lähdöt kirvelevät. Myös Philip McRaen, Matti Kuparisen ja Marco Insamin poistumiset tuntuvat.

Ässät saattaa kohdata vielä syksyllä ison takaiskun, sillä superlupaus Jesperi Kotkaniemen pysyminen Suomessa on epävarmaa. Hän lähtee syyskuussa Montreal Canadiesn harjoitusleirille, ja kaiken mennessä nappiin hän pelaa jo ensi kaudella Pohjois-Amerikassa. Vaikka Kotkaniemi ei nousisikaan Habsin miehistöön, voidaan hänet lähettää Porin sijaan AHL-jäille.

Lähteneet: Philip McRae, Maksim Matushkin, Ville Korhonen, Simon Suoranta, Antoine Laganiere, Marco Insam, Matti Kuparinen, Aleksi Mäkelä ja Ben Blood.

Hankinnat:

Talousahdingon vuoksi tulijapuolella on ollut hiljaista. Ässien suurimmat satsaukset tulevaisuuteen tehtiin viime kaudella, kun joukkueeseen liittyivät Sakari Salminen ja Tommi Taimi, jotka tekivät patapaitoihin pitkät sopimukset.

Kauden jälkeen hankinnat ovat jääneet maltillisiksi: Peter Tiivola ja Aleksi Rekonen ovat nuoria tapauksia, jotka ovat kuitenkin jo hyvän tason pelaajia. Molemmat tuovat patapakkaan monipuolisuutta sekä myös hyökkäyspään osaamista. Kumpikaan heistä ei ole kuitenkaan mikään ykköskorin hankinta.

Muut uudet pelaajat ovat Aki Juusela, Saku Salmela, Niklas Peltomäki ja Lenni Killinen. Juusela tuo Ässien hyökkäykseen leveyttä, ja Killinen-Peltomäki-kaksikko on lähinnä sijoitus tulevaisuuteen, vaikka Killisestä voi olla hyötyä jo tulevallakin kaudella. Salmela sen sijaan voi napata isonkin roolin, sillä miehellä on edelleen potentiaalia nousta tehokkaaksi offensiiviseksi aseeksi Liiga-tasolla.

Uudet pelaajat: Niklas Peltomäki, Aleksi Rekonen, Peter Tiivola, Aki Juusela, Lenni Killinen ja Saku Salmela.

Mitä tarvitaan?

Ässillä voisi olla monenlaista tarvetta, mutta nykyinen taloustilanne estää isojen hankintojen tekemisen. Paljon riippuu siitä, palaako Kotkaniemi täksi kaudeksi Suomeen. Jos ei palaa, täytyisi Ässien etsiä markkinoilta kärkikenttien hyökkääjää, mutta Kotkaniemestäkään ei irtoa kovin isoja pelimerkkejä, sillä hänen vuosipalkkansa on suhteellisen pieni.

Porissa on tarpeeksi alempien kenttien työmyyriä, mutta kärkikenttiin kelpaisisi joka tapauksessa yksi tekijämies, vaikka Kotkaniemi tekisikin paluun. Vapailta markkinoilta löytyisi esimerkiksi Ilkka Pikkarainen, joka voisi olla edelleen arvokas lisä jollekin Liiga-joukkueelle. Hänen palkkansakaan ei voi olla tänä päivänä kovin suuri, vaikka ei hän millään karkkirahoilla suostukaan pelaamaan. Pikkarainen sopisi Ässiin myös pelityylinsä vuoksi: hän fyysinen pelote, joka ei ota taka-askelia – eli porilainen parhaimmillaan.

Kansikuva: All Over Press