Liiga-viikon risut ja ruusut: Antti Tyrväinen, Roope Hintz ja Veli-Matti Savinainen

19 ottelun Liiga-viikko piti sisällään paljon värikkäitä tapahtumia. Viikon kuumin aihe oli kyseenalaiset taklaukset, joita nähtiin useammassakin pelissä. Lisäksi Lukko osoitti pitkästä aikaa piristymisen merkkejä ja Veli-Matti Savinainen jatkoi dominointiaan.

Risut

5. Toni Kähkönen, Kärpät

Toni Kähkösen paluu Kärppiin ei ole sujunut aivan odotetusti. 30-vuotias laituri on onnistunut maalinteossa vain yhdessä ottelussa ja lokakuun seitsemässä ottelussa pistepussi on karttunut vain yhdellä syöttöpisteellä. Kähköseltä odotetaan myös vahvaa panosta puolustuspäähän, mutta senkin suhteen on ollut reilusti parannettavaa. Kärppien verkkoon tehtiin viikon kahdessa ottelussa tasakentällisin yhteensä viisi maalia ja Kähkönen oli jäällä jokaisen takaiskun aikana.

4. Kyseenalaiset taklaukset

Päähän kohdistuvat taklaukset olivat päättyvän viikon kuumin puheenaihe Liigassa. Erityisesti Antti Tyrväisen taklaus oli pinnalla, mutta 19 ottelun viikolla nähtiin muitakin arveluttavia tilanteita. Kyseenalaisista taklauksista jaettiin yhteensä 88 jäähyminuuttia. Olli Sipiläisen tilanne oli tosin epäonninen ja ulosajon syyksi todettiin estäminen. Vastaavasti Matti Lambergille tuomittiin KalPaa vastaan vain kaksi minuuttia korkeasta mailasta, mutta kurinpito antoi tilanteesta kuitenkin kahden ottelun pelikiellon poikittaisesta mailasta.

3. Kärpät

Kärpät palasi kahden voiton jälkeen tappioiden tielle, kun kuluvan viikon saldona oli kaksi häviötä. Varsinkin keskiviikon ottelu Tapparaa vastaan oli jälleen karu osoitus joukkueiden tasoerosta. Kärpät ja Tappara ovat kohdanneet tällä kaudella kaksi kertaa ja tamperelaiset ovat kuitanneet voitot molemmista maalierolla 9-2. Lauantaina kaukalossa nähtiin jo parempi Kärpät, mutta joukkue on edelleen liikaa ykkösvitjan ja erityisesti Mika Pyörälän varassa. Varsinkin Mikael Ruohomaalta on syytä odottaa parempia otteita. Tällä kaudella sentteri on saalistanut 13 ottelussa tehot 1+3, kun taas viime kaudella KalPassa syntyi 43 pistettä 59 ottelussa.

2. Petri Matikainen

Petri Matikainen on tunnettu valmentajana, joka pitää omiensa puolta viimeiseen asti. Täten olikin jopa odotettavissa, ettei päävalmentaja tuomitse Tyrväisen taklausta. Matikainen sanoi ottelun päätyttyä Nelonen Pron haastattelussa, että tilanteesta ei voi tulla jälkiseuraamuksia. Kurinpito näki asian kuitenkin toisin ja lätkäisi Tyrväiselle tuntuvan pelikiellon. Taklaus tuomittiin jyrkästi myös Nelonen pron Liigastudiossa ja Matikainen ei ilmeisesti tästä pitänyt. Näin voi ainakin päätellä päävalmentajan kommenteista ja kuittailusta Helsingin suuntaan Sport -ottelun lehdistötilaisuudessa. On ymmärrettävää ja kunnioitettavaa, että päävalmentaja pitää joukkueensa puolia. Päivänselvän rikkeen puolustaminen menee kuitenkin jo hieman yli. Kokonaisuudessaan Matikainen olisi voinut hoitaa viikon paljon tyylikkäämmin.

1. Antti Tyrväinen, Pelicans

Antti Tyrväinen nappasi nimiinsä toistaiseksi helpoimman nimityksen viikon risut-listaukseen. Tyrväinen taklasi kohtuuttoman kovalla vauhdilla HPK:n Joonas Lehtivuorta ja nappasi peräti 12 ottelun pelikiellon. Tilanne on nähtävissä Ruutu -palvelussa, mikäli muisti tarvitsee virkistystä. Tyrväinen on vanhan liiton pelaaja ja tuo kaukaloihin draamaa sekä rytinää, mutta ylilyönneistä pitäisi päästä eroon. Laiturille on kuluvan ja kolmen edellisen kauden aikana tuomittu kurinpidon toimesta pelikieltoa jo neljästi.

Ruusut

5. Liigan kurinpito

Liigan kurinpito jakaa mielipiteitä aina ja tälläkin kaudella on nähty monia kyseenalaisia tuomioita. Kurinpito joutui ensimmäiseen todella suureen testiin Tyrväisen kanssa, kun kohuttu taklaus aiheutti laajasti keskustelua ja sai valtavasti mediahuomiota. Sampo Liusjärvi ja kumppanit tuomitsivat Tyrväiselle lopulta 12 ottelun pelikiellon, mikä oli selkeä merkki: törkeistä taklauksista halutaan tosissaan eroon, niin kuin pitääkin. Kurinpitoa on kritisoitu linjasta, tai oikeastaan sen puutteesta, mutta Tyrväisen tilanne hoidettiin kurinpidon puolelta hyvin.

4. Roope Hintz, HIFK

HIFK:n syyskausi on ollut hankala ja murheena ovat olleet monet avainpelaajien loukkaantumiset. Roope Hintz pelasi perjantaina kauden ensimmäisen ottelunsa loukkaantumisen jälkeen ja nuorukaiselle on kaavailtu isoa roolia helsinkiläisten hyökkäyksestä. Avausottelu Porissa meni Hintziltä hieman totutellessa, vaikka peliaikaa kertyikin reilut 17 minuuttia. Lauantaina sentteri oli kuitenkin jo tasollaan Hämeenlinnassa. Hintz viimeisteli joukkueensa ainoan varsinaisen peliajan osuman karkaamalla kotijoukkueen puolustukselta ja kyseessä oli todellinen malliesimerkki nuorukaisen vahvuuksista. Peliaikaakin kertyi jo lähes 24 minuuttia, joten paluu kaukaloihin oli todella väkevä. Tämä lupaa HIFK:lle hyvää lopppukautta ajatellen.

3. Lukko

Raumalaisten syyskausi on ollut hankala ja Lukko majailee edelleen sarjataulukon jumbopaikalla, mutta tällä viikolla nähtiin jo viitteitä paremmasta. Kahden ottelun viikko toi raumalaisille neljä pistettä, kun joukkue nappasi taisteluvoitot TPS:stä ja Kärpistä. Suuri kiitos tästä kuuluu mainiosti torjuneelle Kaapo Kähköselle, joka saa tosin kovan luokan kirittäjän Jakub Stepanekin liityttyä joukkueeseen. Kymmenen päivää sitten Raumalle palannut Aleksi Saarela on piristänyt kakkosketjua huomattavasti ja nuorukainen sai todella tärkeitä onnistumisia lauantaina Kärppiä vastaan. Lukolla on edelleen vain yksi varsinaisen peliajan voitto 14 ottelusta, mutta nyt suunta on ehdottomasti oikea.

2. Leland Irving, KooKoo

KooKoo vahvisti maalivahtiosastoaan hankkimalla tolppien väliin kolme vuotta sitten Jokereissa torjuneen Leland Irvingin. Kanadalaismaalivahti pelasi tällä viikolla kolme ottelua ja eron aiempaan huomasi koko joukkueessa, kun KooKoo nappasi voitot Ilveksestä ja JYPistä. Irving venyi molemmissa otteluissa lukuisiin loistotorjuntoihin ja tarjosi joukkueelleen mahdollisuudet voittoihin. Ehkäpä KooKoon juna kääntyy nyt oikeille raiteille hankalan alkukauden jälkeen.

1. Veli-Matti Savinainen, Tappara

Veli-Matti Savinainen on todennäköisesti Liigan paras pelaaja tällä hetkellä. Laituri teki valtavasti töitä kesällä ja sen hedelmiä poimitaan nyt. Hyvänä esimerkkinä on torstainen maali Kärppiä vastaan, kun Savinainen purjehti viiden vastustajan keskeltä maalintekoon. Viikon kahdessa ottelussa Savinainen saalisti tehot 3+2 ja yhteensä kauden 11 pelissä on syntynyt pisteet 9+7. Lisäksi vastustajat ovat tehneet tasakentällisin vain kaksi maalia Savinaisen ollessa kentällä. Mikäli otteet jatkuvat samanlaisina, niin paikka Leijonissa pitäisi olla selviö ja ensi kauden seurajoukkue löytynee Idästä.

Liiga jatkuu ensi viikolla 20 ottelun voimin ennen reilun viikon mittaista maajoukkuetaukoa. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press