Liiga-viikon risut ja ruusut: HIFK, Tappara ja Jukurit

Liigassa palattiin maajoukkuetauolta ryminällä ja viikko piti sisällään 16 vauhdikasta kamppailua. Kaukaloissa nähtiin kaksijakoisia otteita, sillä kärkijoukkueet olivat kovassa iskussa, kun taas peräpään joukkueilla oli vaikeampaa.

Risut

5. KooKoo

KooKoon viikon saldona oli kaksi tappiota ja sarjasijoitus säilyi toiseksi viimeisenä. Kouvolalaiset taistelivat sitkeästi, mutta Jukurit kuittasi voiton rankkareilla ja Pelicans jatkoajalla. KooKoolla on 18 ottelun jälkeen kasassa vain kolme varsinaisen peliajan voittoa, joten yksittäiset pisteet eivät kauheasti lämmitä mieltä Kaakossa. Kolmen pisteen voittoja on alettava tulemaan selvästi tiuhemmalla tahdilla tai muuten pudotuspelipaikka karkaa jo aikaisessa vaiheessa.

4. HPK

Syksyn yllättäjiin lukeutuvan HPK:n käyrä on ollut viime aikoina alaspäin, sillä joukkue on voittanut edellisestä kuudesta ottelustaan vain yhden. Varsinkin maalinteon kanssa on ollut ongelmia, sillä HPK on viimeistellyt näissä peleissä vain kahdeksan maalia. Osumista kolme tuli ainoassa voitossa Pelicansia vastaan. Tällä viikolla HPK kärsi kolme tappiota, kun Pelicans, Kärpät ja SaiPa kuittasivat täydet pistepotit Kerhon kustannuksella. Hämeenlinnalaisten maalivahtipeli yskähteli oikeastaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella, sillä loistavasti torjunut Emil Larmi pelasi kahdessa ottelussa pysäyttäen 22 laukausta ja päästäen viisi kiekkoa taakseen.

3. Ilveksen sulamiset

Ilves nappasi viikon ensimmäisestä ottelustaan ehjällä esityksellä komean voiton Ässistä maalein 2-0. Loppuviikko sujuikin mollivoittoisesti, sillä tuloksena oli kaksi karvasta tappiota. Perjantaina Tapparaa vastaan Ilves karkasi toisen erän alussa kolmen maalin johtoon, mutta paikallisvastustaja nousi päätöserässä tasoihin ja lopulta jatkoajalla voittoon. Lauantaina joukkue johti Jukureita toisen erän alussa kahdella maalilla, mutta Risto Dufva otti aikalisän ja kurssi muuttui. Jukurit nousi vielä saman erän aikana rinnalle ja ohi sekä lopulta voittoon. Ilveksen nuori joukkue maksaa isoja oppirahoja.

2. Lukko

Maajoukkuetaukokaan ei tuonut helpotusta raumalaisten tuskaan, sillä Lukon pistepussi ei karttunut kahden ottelun viikolla lainkaan. Joukkue majailee sarjataulukon jumbosijalla ja toiseksi viimeiseen, ottelun vähemmän pelanneeseen KooKoohon on viisi pistettä. Onnistumiset karttavat raumalaisia tällä hetkellä todella kaukaa. Torstaina joukkue laukoi Sportia vastaan maalia kohti peräti 49 kertaa, mutta teki vain yhden maalin. Lauantaina Lukko taisteli sisukkaasti Tapparaa vastaan, mutta huolimattomuudet puolustuspäässä koituivat kohtaloksi. Lukon kurssin on muututtava pian tai pudotuspelipaikka karkaa auttamattomasti liian kauas.

1. HIFK

HIFK:n viikosta ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa. Ässät haki pisteet Helsingistä maalein 4-2, kun taas KalPa kuittasi lauantaina kotivoiton HIFK:sta maalein 3-1. Helsinkiläisten loukkaantumissuma on käsittämätön eikä se voi olla näkymättä, mutta HIFK:n pelaamisessa on ollut puutteita läpi alkukauden. Antti Törmäsen pelitapa nojaa vahvasti yksilöihin ja kun kärkipelaajat ovat poissa, niin tulos on nähtävissä: HIFK on sarjataulukon kymmenennellä sijalla. Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, että helsinkiläisten otteista paistaa hengettömyys ja otteet ovat usein aneemisia. Katseet kohdistuukin joukkueen henkisiin johtajiin, joista monet ovat pelanneet alkukauden alakanttiin.

Ruusut

5. Pelicansin tehomiehet

Pelicans pelasi tällä viikolla kolme ottelua ailahtelevin tuloksin. Joukkue nappasi tärkeät voitot HPK:sta ja KooKoosta, mutta perjantaina Jukurit piti pisteet Mikkelissä maalein 2-1. Lahtelaiset saivat riveihinsä kauan odotetun paluumuuttajan, kun Justin Hodgman pelasi kauden ensimmäiset pelinsä Pelicansin paidassa. Hodgman osoitti olevansa kovassa iskussa ja saalisti kolmessa ottelussa tehot 3+1. Myös Antti Erkinjuntti oli mainiossa vireessä, sillä viikon pisteet 1+5 nostivat hyökkääjän jo pistepörssin neljännelle sijalle. Myös Pasi Puistola pääsi pisteille kaikissa kolmessa ottelussa, vaikka puolustajakonkari osui lauantaina myös omaankin verkkoon.

4. KalPa

KalPa nappasi tällä viikolla kaksi voittoa ja paranteli asemiaan sarjataulukon toisella sijalla. Torstaina joukkue nousi Lappeenrannassa kahden maalin takaa tasoihin ja kuittasi lopulta voittomaalikilpailun nimiinsä. Lauantaina Niiralan montussa nähtiin KalPaa parhaimmillaan, sillä HIFK oli täysin aseeton ja pisteet jäivät Kuopioon maalein 3-1. Toki vastustaja ei ollut aivan parhaimmillaan, mutta voittoa ei pidä yhtään väheksyä. Kuopiolaisten juna on tällä oikeilla raiteilla eikä heikkoja osa-alueita ole. Denis Godla pelasi molemmat ottelut KalPan maalilla ja osoitti olevansa hyvässä vireessä.

3. TPS

TPS nappasi viikon kahdesta pelistään kuusi pistettä, kun JYP kaatui vieraissa ja Kärpät kotona. Molemmat esitykset olivat todella ehjiä turkulaisilta, mutta iso kiitos kuuluu myös kahdessa ottelussa yhteensä 48 kiekkoa pysäyttäneelle ja vain yhden maalin päästäneelle Oskari Setäselle. TPS sai myös muutenkin tärkeitä onnistumisia yksilötasolla, kun Ilkka Heikkinen, Eric Perrin ja Ilkka Pikkarainen katkaisivat pitkät maalittomat putkensa. Lauantain peli Kärppiä vastaan oli melkoista dominointia turkulaisilta, sillä Kärppien maalilla torjuneelle Jussi Rynnäkselle merkattiin ottelussa peräti 48 torjuntaa.

2. Tappara

Tappara jatkoi tutun vahvaa virettään myös maajoukkuetauon jälkeen. Joukkueen peruspelaaminen on niin vahvaa, että joukkue tarvitsee jo erityisiä sytykkeitä peleihin. Tämä näkyi juuri kuluvan viikon otteluissa, kun Tappara oli Lukkoa sekä Ilvestä vastaan reilusti häviöllä toisien erien alussa. Niin vain hallitseva mestari onnistui kuitenkin kääntämään molemmat kamppailut voitoikseen. Loistavassa vireessä olevalle Veli-Matti Savinaiselle on pakko antaa erityismaininta. 30-vuotias laituri on äärimmäisen kovassa iskussa ja saalisti tämänkin viikon otteluissa yhteensä tehot 3+1.

1. Jukurit

Kovin moni tuskin osasi arvata, että Jukurit majailee sarjataulukon kolmannella sijalla, kun kautta on noin kolmannes pelattuna. Niin vain mikkeliläiset nappasivat tälläkin viikolla kolme voittoa. Joukkueen peli ei edelleenkään häikäise silmiä, mutta kaukalossa ei tunnetusti kauneuspisteitä jaeta. Jukurit pelaa erinomaisesti ja sitoutuneesti joukkueena eikä heikkoja lenkkejä ole. Tämä näkyy loistavasti toimivassa puolustuspelissä. Mikäli Jukurit selvittää tiensä pudotuspeleihin, niin joukkue on varmasti todella ikävä vastustaja.

Liiga jatkuu ensi viikolla 21 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press